Jako první se objevuje chuť poctivé čokolády, lahodně se rozpouštějící na jazyku. Pak se zuby zakousnou do šťavnaté švestky. Vše korunuje jemné křupnutí opražené mandle. Ve vašich ústech se právě rozehrála lahodná symfonie chutí, v níž rovnocenný part hraje oblíbená čokoláda, sušená, leč šťavnatá švestka a křupavá mandle.
Zní vám to jako pohádka? A mohla by být vánoční? Vánoční pohádka o cukroví bez špetky lepku a kapky mléka zvaná vánoční švestky.
Vánoční cukroví bez lepku a bez másla
Že to „jediné pravé a tradiční vánoční cukroví“ musí být z cukru, másla a pšeničné mouky v tom jediném dokonalém poměru 1 : 2 : 3 a správně uleželé? Že nepečené cukroví je znouzecnost? Řekl kdo? Odzvoňte umíráčkem této prehistorické představě vánočního cukroví.
Přetavte se mnou pohádku v realitu! Cukroví z bílé mouky a kravského másla nahraďte delikatesou z ovoce a oříšků, kterou k naprosté dokonalosti promění dotek čokolády.
Vánoční švestky v čokoládě
Na 20 švestek v čokoládě budete potřebovat:
- 20 mandlí
- 20 švestek
- 80 g 70 % čokolády
Opražte mandle: Troubu rozehřejte na 160 °C a zapněte horkovzduch. Mandle nasypte na plech a dejte pražit na 15 minut do nahřáté trouby. Každých 5 minut (= dvakrát) troubu rychle otevřete, plechem lehce zatřeste a opět ponechte mandle jejich osudu. Po 15 minutách vyndejte plech s voňavými mandlemi z trouby ven a nechte vychladnout.
Naplňte švestky mandlemi: Švestky jednu po druhé naplňte křupavými mandlemi mandlemi. Máte-li švestky příliš velké, rozkrojte je napůl a mandle do nich doslova a do písmene zabalte.
Obalte švestky v čokoládě: V menším rendlíku ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Poteče trochu líně, což v tomto případě bude vyhovovat. Nadívané švestky po jedné vkládejte do rendlíku, pomocí lžíce obalte v čokoládě a vyndejte na tác či talíř vyložený pečicím papírem. Dejte vychladit do ledničky.
Vánoční švestky uchovávejte ve své oblíbené plechové dóze v chladnu. Odležet nepotřebují, jsou „ready to enjoy“ okamžitě.
Pár tipů pro dokonalý výsledek
Vybírejte suroviny pečlivě – chuť švestek v čokoládě stojí a padá s chutí a kvalitou použitých mandlí, švestek a čokolády. Volte takové, které vám chutnají samy o sobě.
Já mám oblíbenou 70 % čokoládu, která je pro mne sladká tak akorát (a proto je v receptu). Vy zvolte tu, kterou ujídáte potají ze spíže v mlsných chvilkách.
Jednu švestku s mandlí uvnitř obalíte průměrně ve 4 g čokolády.
Nepřidávejte do čokolády kokosový olej ani (bezlaktózové) máslo či jeho rostlinné náhražky. Potřebujete, aby čokoláda na povrchu ztuhla a nepatlala se.
Mandle nepřepražte. Delší doba či vyšší teplota způsobí jejich ztvrdnutí, což – pokud nechcete dosáhnout efektu zapomenuté pecky – není žádoucí.
Krásný adventní čas a dobrou chuť!
[…] „Koláčky a rozličné pamlsky“ v naději, že v ní objevím inspiraci na tradiční cukroví. A našla jsem: pochroutky z hořkých mandlí! Tradiční české cukroví z poloviny 19. století […]