RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Martiny muffiny

„Já vás nechci vyděsit, ale…“ Trochu mi zamrzl úsměv, když ihned po pozdravu zazněla z úst naší úžasné paní sousedky, která je pro naše dcerky víc třetí babičkou než pouze paní, co bydlí vedle, tato slova. Znejistělým pohledem jsem klouzala směrem její ruky, která ukazovala na… 40 vajec velikosti XL, která jí kurýrní služba dovezla omylem navíc k jejímu nákupu. Rozesmála jsem se a vděčně poděkovala. Vejce, která pro ni představovala „problém“, byla pro mne darem, který mi pomohl vytvořit nejednu snídani, oběd či dezert.

A pak mi přivezl dalších 40 vajec manžel ze soukromého chovu svého známého. Tentýž den odpoledne! Zkuste si to představit: máte v lednici naráz 80 vajec. Jímá se vás hrůza či nadšení? Já jsem v tu chvíli vyprskla smíchy a s nadšením jsem se pustila do pečení. Největšího úspěchu z této vaječné nadílky se dočkaly pohankovo-mandlové muffiny:

Martiny mandlové muffiny

Na 17 muffinů budete potřebovat:

  • 100 g pohankové mouky hladké
  • 60 g mletých mandlí
  • 20 g tapiokového škrobu
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 3 vejce velikosti XL (nebo 5 vajec velikosti M, jejich celková váha by měla být cca 250 g)
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 2 lžíce marmelády
  • 2 lžíce tuzemského rumu
  • 60 g rozinek
martiny pohankove muffiny

Troubu předehřejte na 180 °C se zapnutým horkovzduchem. Na plech si vyskládejte muffinové formičky. (Nejlépe se mi osvědčily silikonové, ale tyto muffiny jdou snadno vyloupnout i z papírových košíčků.)

Rozinky propláchněte pod tekoucí vodou, překrájejte na menší kousky (volitelný krok) a v malé misce zalijte rumem.

Ve větší míse dobře smíchejte pomocí metličky nejprve všechny suché suroviny (od pohankové mouky po kardamom). Přidejte vejce, olej, marmeládu i předpřipravené rozinky a vše naráz rychle dohromady promíchejte.

Dávkujte těsto po dvou lžících do formiček a nezapomínejte nabírat i rozinky, co v těstě spadly ke dnu mísy.

Pečte 20 minut na 180 °C horkovzduch. (Pokud vám peče trouba nerovnoměrně jako mně, po 10 minutách plech s muffiny obraťte a dopečte dalších 10 minut.) Ještě za tepla muffiny sundejte z plechu, vyklopte z formiček a nechte vychladnout na mřížce.

A až si na nich budete spolu se svými blízkými pochutnávat, pozvedněte prosím svůj šálek čaje na zdraví paní Martě. 🙂 Krásný den a dobrou chuť!

Martiny muffiny

„Já vás nechci vyděsit, ale…“ Trochu mi zamrzl úsměv, když ihned po pozdravu zazněla z úst naší úžasné paní sousedky, která je pro naše dcerky víc třetí babičkou než pouze paní, co bydlí vedle, tato slova. Znejistělým pohledem jsem klouzala směrem její ruky, která ukazovala na… 40 vajec velikosti XL, která jí kurýrní služba dovezla omylem navíc k jejímu nákupu. Rozesmála jsem se a vděčně poděkovala. Vejce, která pro ni představovala „problém“, byla pro mne darem, který mi pomohl vytvořit nejednu snídani, oběd či dezert.

A pak mi přivezl dalších 40 vajec manžel ze soukromého chovu svého známého. Tentýž den odpoledne! Zkuste si to představit: máte v lednici naráz 80 vajec. Jímá se vás hrůza či nadšení? Já jsem v tu chvíli vyprskla smíchy a s nadšením jsem se pustila do pečení. Největšího úspěchu z této vaječné nadílky se dočkaly pohankovo-mandlové muffiny:

Martiny mandlové muffiny

Na 17 muffinů budete potřebovat:

  • 100 g pohankové mouky hladké
  • 60 g mletých mandlí
  • 20 g tapiokového škrobu
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 3 vejce velikosti XL (nebo 5 vajec velikosti M, jejich celková váha by měla být cca 250 g)
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 2 lžíce marmelády
  • 2 lžíce tuzemského rumu
  • 60 g rozinek
martiny pohankove muffiny

Troubu předehřejte na 180 °C se zapnutým horkovzduchem. Na plech si vyskládejte muffinové formičky. (Nejlépe se mi osvědčily silikonové, ale tyto muffiny jdou snadno vyloupnout i z papírových košíčků.)

Rozinky propláchněte pod tekoucí vodou, překrájejte na menší kousky (volitelný krok) a v malé misce zalijte rumem.

Ve větší míse dobře smíchejte pomocí metličky nejprve všechny suché suroviny (od pohankové mouky po kardamom). Přidejte vejce, olej, marmeládu i předpřipravené rozinky a vše naráz rychle dohromady promíchejte.

Dávkujte těsto po dvou lžících do formiček a nezapomínejte nabírat i rozinky, co v těstě spadly ke dnu mísy.

Pečte 20 minut na 180 °C horkovzduch. (Pokud vám peče trouba nerovnoměrně jako mně, po 10 minutách plech s muffiny obraťte a dopečte dalších 10 minut.) Ještě za tepla muffiny sundejte z plechu, vyklopte z formiček a nechte vychladnout na mřížce.

A až si na nich budete spolu se svými blízkými pochutnávat, pozvedněte prosím svůj šálek čaje na zdraví paní Martě. 🙂 Krásný den a dobrou chuť!

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 let před

[…] nová kamarádka vyřadila z jídelníčku nejen lepek a mléko, ale též vejce. Recept na Martiny muffiny, v kterém jsem vyvážila poměry suchých a mokrých surovin pro muffiny, musí tedy projít […]

trackback
3 let před

[…] jazyku. Pak se zuby zakousnou do šťavnaté švestky. Vše korunuje jemné křupnutí opražené mandle. Ve vašich ústech se právě rozehrála lahodná symfonie chutí, v níž rovnocenný part hraje […]