Že budou vaše silvestrovské oslavy konce starého roku bez pohoštění, protože jste zůstali v kuchyni bez lepku a bez mléka, či jiných alergenů? Ne, pokud čtete můj blog! Uvařte si šálek svého oblíbeného horkého nápoje a pojďte se mnou prolistovat recepty. Ručím vám za to, že inspirace najdete přehršle. A na závěr přidám jeden nový recept – a to na popcorn z pánve, který zvládnete i bez vlastnictví mikrovlnné trouby.
Listování blogem
Naslano
A začneme rovnou minulým silvestrem, kdy jsem připravovala silvestrovskou focacciu. Příprava těchto jednohubek, ať už s kousky klobásy, sušenými rajčaty nebo olivami, je jednoduchá a při přenosu nehrozí jejich rozpatlání. Už jste je ochutnali? Čím svou bezlepkovou focacciu obzvláštňujete doma vy?
Letos k jednohubkám přidáme i chlebíčky. Základem jim budou krajíčky z baget s ovesnými vločkami nebo z rychlých bezlepkových bulek.
Zapomenout nesmím ani na křupavé slané mandle, kterými můžete potěšit chuťové pohárky svých přátel, hostitele silvestrovské párty a samozřejmě i sebe samých.
Nasladko
Muffiny. Malé bábovičky přesně do ruky. Najde se zde někdo, kdo by je neměl rád? Spolu s vánočním cukrovím a nemáslovými sušenkami vytvoří příjemnou protiváhu k tácům plným chlebíčků a jednohubek.
A aby toho nebylo málo, přibude letos do našeho silvestrovského repertoáru domácí sladký popcorn. K jeho přípravě nejsou zapotřebí žádné sofistikované ani fancy přístoje. Stačí nepřilnavá hluboká pánev s (nejlépe skleněnou) poklicí. Dochutit jej lze solí, paprikou, oblíbeným grilovacím kořením – nebo právě třtinovým cukrem.
Ptáte se, proč právě popcorn nasladko? Ve vzpomínkách pak totiž s hrstí plnou popcornu zaletím o studeném, blátivém silvestru alespoň na chvilku na letní pouť, na které mi teta kupovala barevný, sladký popcorn. Milovala jsem ty bezstarostné, letní, slunečné chvíle strávené s tetou a kornoutem popcornu. Teto, děkuji! 🙂
Sladký silvestrovský popcorn
Suroviny:
- 100 g kukuřice určené k přípravě popcornu
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce (mletého) třtinového cukru
Postup:
- Odvažte kukuřici do misky a smíchejte s jednou lžící oleje a dvěma lžícemi cukru.
- V velké hluboké nepřilnavé (wok) pánvi rozehřejte zbývající lžíci oleje.
- Vsypte ochucenou kukuřici, promíchejte a přiklopte poklicí.
- Jakmile praskne první zrnko, ztlumte plamen/výkon plotýnky na poloviční.
- Co chvíli pánev nadzvedněte z dosahu tepla a zatřeste jí, aby zrnka pukala rovnoměrně a nepřipalovala se.
- Když se přestane ozývat pukání, máte hotovo. Vypněte sporák, odklopte poklici a popcorn přesypte (bez několika posledních nerozpuklých zrníček kukukuřice) do skleněné či keramické mísy.
- Vychutnejte si popcorn s úsměvem na rtech a v dobré společnosti.
Krásný den, dobrou chuť a veselého silvestra! 🙂 😎
Tak to se těšíme, děkuji za super inspiraci.