V kuchyni bez lepku i mléka, zato s chutí a s úsměvem

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Křupavý mandlový dárek

Také už máte cukroví snědeno a můžete začít péct znovu? 😀 Inu vánoční cukroví chutná nejvíc o Adventu, to je známá věc. Nejvyšší šanci dopracovat to na  štědrovečerní tabuli mívá nepečené cukroví vytvarované v noci před Štědrým dnem. Proto se příští týden tzv. na poslední chvíli pustím rozhodně do obalování švestek do čokolády, kandování pomerančů a cukroví z pánve s tajuplným názvem ladoo.

Předtím však zaměstnám naši troubu pečením jedlých dárků.

Jedlé dárky

Pevně věřím, že tyto Vánoce nebudou o pozdravech a dárcích posílaných zásilkovou službou přes uzavřené hranice okresů, ale o osobních setkáních s rodinou a přáteli v našich domovech. Abychom nepřicházeli s prázdnýma rukama, jsou doma vlastnoručně vyráběné dárky ideální volbou.

Vanilková esence naložená v první půlce listopadu bude již dostatečně silná, abych ji mohla darovat v menších skleněných lahvičkách k okamžitému použití.

Sladkou variantou která potěší a cestou se nerozpatlá, pro mne letos budou sušenky. Zkusím je udělat v menší velikosti, doslova jednohubky, aby se daly lépe nasypat do menších skleněných dóz a proměnily se v drobné, sladké vánoční křupání.

A aby toho sladkého nebylo o Vánocích příliš, vyvážím chutě křupavými solenými mandlemi. Pojďte pražit také!

solené mandle jedlý vánoční křupavý mandlový dárek

Domácí slané mandle aneb Křupavý mandlový vánoční dárek

Na 1 plech slaných mandlí budete potřebovat:

  • 500 g mandlí (nepražených, nesolených)
  • 1 lžíci horké vody
  • 1 lžičku růžové himalájské soli jemně mleté
  • 1,5 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžičku růžové himalájské soli hrubozrnné

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C se zapnutým horkovzduchem. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Odměřte do skleněné misky 1 lžičku jemné soli, zalijte lžící vroucí vody a co nejlépe lžící rozmíchejte.
  3. Odvažte do středně velké mísy mandle, přidejte slanou vodu a promíchávejte lžící tak dlouho, doku se všechny mandle nelesknou vodou a solí.
  4. Rozsypte mandle na plech v jedné vrstvě a dejte pražit do trouby na 15 minut. Jednou či dvakrát v průběhu pečení plechem zatřeste a po očku hlídejte, aby se vám mandle nepřipálily (jen vy víte, jak právě vaše trouba peče).
  5. Vyndejte plech z trouby a mandle okamžite přesypejte do skleněné či kovové mísy. Zalijte je jemným olivovým olejem, posypte hrubozrnnou solí a znovu důkladně promíchejte, aby se všechny obalily olejem a novou dávkou soli.
  6. Vraťte mandle zpátky na plech a nechte na něm vychladnout.
  7. Rozdělte do šroubovacích skleniček, které máte doma poruce, uzavřete a ozdobte mašličkou, rolničkou, samolepkou či ozdobnou visačkou se jménem obdarovaného.
  8. Předávejte s úsměvem a lásky plným přáním radostných Vánoc.

Příští týden se s vámi podělím o recept na zmiňované ladoo. Toto nepečené indické cukroví bez lepku a mléka zvládnete hravě i den před Vánocemi. Potřebovat budete silikonové formičky na pralinky, cizrnovou mouku, kokosový olej, cukr a jemně mletý kardamom. Chutná i dětem, které jinak cizrnu odmítají, proto neváhejte recept vyzkoušet!

Krásný adventní den a dobrou chuť! 🙂

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.