Také už máte cukroví snědeno a můžete začít péct znovu? 😀 Inu vánoční cukroví chutná nejvíc o Adventu, to je známá věc. Nejvyšší šanci dopracovat to na štědrovečerní tabuli mívá nepečené cukroví vytvarované v noci před Štědrým dnem. Proto se příští týden tzv. na poslední chvíli pustím rozhodně do obalování švestek do čokolády, kandování pomerančů a cukroví z pánve s tajuplným názvem ladoo.
Předtím však zaměstnám naši troubu pečením jedlých dárků.
Jedlé dárky
Pevně věřím, že tyto Vánoce nebudou o pozdravech a dárcích posílaných zásilkovou službou přes uzavřené hranice okresů, ale o osobních setkáních s rodinou a přáteli v našich domovech. Abychom nepřicházeli s prázdnýma rukama, jsou doma vlastnoručně vyráběné dárky ideální volbou.
Vanilková esence naložená v první půlce listopadu bude již dostatečně silná, abych ji mohla darovat v menších skleněných lahvičkách k okamžitému použití.
Sladkou variantou která potěší a cestou se nerozpatlá, pro mne letos budou sušenky. Zkusím je udělat v menší velikosti, doslova jednohubky, aby se daly lépe nasypat do menších skleněných dóz a proměnily se v drobné, sladké vánoční křupání.
A aby toho sladkého nebylo o Vánocích příliš, vyvážím chutě křupavými solenými mandlemi. Pojďte pražit také!
Domácí slané mandle aneb Křupavý mandlový vánoční dárek
Na 1 plech slaných mandlí budete potřebovat:
- 500 g mandlí (nepražených, nesolených)
- 1 lžíci horké vody
- 1 lžičku růžové himalájské soli jemně mleté
- 1,5 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžičku růžové himalájské soli hrubozrnné
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C se zapnutým horkovzduchem. Plech vyložte pečicím papírem.
- Odměřte do skleněné misky 1 lžičku jemné soli, zalijte lžící vroucí vody a co nejlépe lžící rozmíchejte.
- Odvažte do středně velké mísy mandle, přidejte slanou vodu a promíchávejte lžící tak dlouho, doku se všechny mandle nelesknou vodou a solí.
- Rozsypte mandle na plech v jedné vrstvě a dejte pražit do trouby na 15 minut. Jednou či dvakrát v průběhu pečení plechem zatřeste a po očku hlídejte, aby se vám mandle nepřipálily (jen vy víte, jak právě vaše trouba peče).
- Vyndejte plech z trouby a mandle okamžite přesypejte do skleněné či kovové mísy. Zalijte je jemným olivovým olejem, posypte hrubozrnnou solí a znovu důkladně promíchejte, aby se všechny obalily olejem a novou dávkou soli.
- Vraťte mandle zpátky na plech a nechte na něm vychladnout.
- Rozdělte do šroubovacích skleniček, které máte doma poruce, uzavřete a ozdobte mašličkou, rolničkou, samolepkou či ozdobnou visačkou se jménem obdarovaného.
- Předávejte s úsměvem a lásky plným přáním radostných Vánoc.
Příští týden se s vámi podělím o recept na zmiňované ladoo. Toto nepečené indické cukroví bez lepku a mléka zvládnete hravě i den před Vánocemi. Potřebovat budete silikonové formičky na pralinky, cizrnovou mouku, kokosový olej, cukr a jemně mletý kardamom. Chutná i dětem, které jinak cizrnu odmítají, proto neváhejte recept vyzkoušet!
Krásný adventní den a dobrou chuť! 🙂