RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bezlepková bageta princezny Vločky

Dostala jsem chuť na rohlík. Vláčný a křupavý zároveň. Takový, který si můžete namazat marmeládou, vajíčkovou pomazánkou, obložit šunkou i připravit z něj hot dog (ehm, raději ne všechno naráz pochopitelně 😀 ). 

Pro většinu lidí by situaci vyřešila banální návštěva nejbližších potravin. Já jsem začala experimentovat s těstem na focacciu. To, co z něj vzešlo, nejsou bílé rohlíky ani zdaleka. Přesto je výsledek tak chutný, že se o něj s vámi chci dnes podělit:

Bezlepková bageta, jejíž přípravu zvládnete s mým postupem levou zadní a v níž se o jemný akcent starají ovesné vločky.

Jednoduchá bezlepková bageta

Na 4 bagety budete potřebovat:

  • 500 ml vody
  • 2 vrchovaté lžíce psyllia
  • 42 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 20 g soli
  • 125 g rýžové mouky
  • 125 g tapiokového škrobu
  • 250 g pohankové mouky hladké
  • 60 g sádla
  • 200 g bezlepkových ovesných vloček
  • olivový olej k pomašlování
bezlepková bageta v kuchyni bez cz

Postup:

  1. Psyllium rozmíchejte ve vodě a nechte nabobtnat. S občasným promícháváním bude trvat přibližně 1/4 hodiny, než nabobtná úplně.
  2. Do malé misky rozdrobte kostku droždí, přidejte cukr a rozmíchejte na kašičku. Počkejte, než se začnou tvořit bublinky.
  3. Rozpusťte sádlo.
  4. V zadělávací míse dobře promíchejte všechny suché suroviny. Přidejte vodu s psylliem i probublinkované droždí a vypracujte tužší těsto.
  5. Zapracujte do těsta vlažné sádlo a nechte přikryté na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. (Tato fáze bude trvat asi 1/2 hodiny.)
  6. Na čistou pracovní desku rozsypte ovesné vločky a do nich vyklopte těsto. Prohněťte těsto s vločkami, aby se dalo tvarovat. 
  7. Rozdělte těsto na 4 díly a vyválejte (na zbytku vloček) válečky, které položíte v pravidelných rozestupech na plech.
  8. Nechte kynout zakryté fólií (budou kynout doslova před očima) a předehřejte troubu na 230 °C.
  9. Pečte 30 minut se zapnutým horkovzduchem. (Pokud i vaše trouba peče nerovnoměrně, v polovině pečení plech s bagetami obraťte.)
  10. Vyndejte na mřížku, zlehka pomašlujte olivovým olejem a nechte vychladnout.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Bezlepková bageta princezny Vločky

Dostala jsem chuť na rohlík. Vláčný a křupavý zároveň. Takový, který si můžete namazat marmeládou, vajíčkovou pomazánkou, obložit šunkou i připravit z něj hot dog (ehm, raději ne všechno naráz pochopitelně 😀 ). 

Pro většinu lidí by situaci vyřešila banální návštěva nejbližších potravin. Já jsem začala experimentovat s těstem na focacciu. To, co z něj vzešlo, nejsou bílé rohlíky ani zdaleka. Přesto je výsledek tak chutný, že se o něj s vámi chci dnes podělit:

Bezlepková bageta, jejíž přípravu zvládnete s mým postupem levou zadní a v níž se o jemný akcent starají ovesné vločky.

Jednoduchá bezlepková bageta

Na 4 bagety budete potřebovat:

  • 500 ml vody
  • 2 vrchovaté lžíce psyllia
  • 42 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 20 g soli
  • 125 g rýžové mouky
  • 125 g tapiokového škrobu
  • 250 g pohankové mouky hladké
  • 60 g sádla
  • 200 g bezlepkových ovesných vloček
  • olivový olej k pomašlování
bezlepková bageta v kuchyni bez cz

Postup:

  1. Psyllium rozmíchejte ve vodě a nechte nabobtnat. S občasným promícháváním bude trvat přibližně 1/4 hodiny, než nabobtná úplně.
  2. Do malé misky rozdrobte kostku droždí, přidejte cukr a rozmíchejte na kašičku. Počkejte, než se začnou tvořit bublinky.
  3. Rozpusťte sádlo.
  4. V zadělávací míse dobře promíchejte všechny suché suroviny. Přidejte vodu s psylliem i probublinkované droždí a vypracujte tužší těsto.
  5. Zapracujte do těsta vlažné sádlo a nechte přikryté na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. (Tato fáze bude trvat asi 1/2 hodiny.)
  6. Na čistou pracovní desku rozsypte ovesné vločky a do nich vyklopte těsto. Prohněťte těsto s vločkami, aby se dalo tvarovat. 
  7. Rozdělte těsto na 4 díly a vyválejte (na zbytku vloček) válečky, které položíte v pravidelných rozestupech na plech.
  8. Nechte kynout zakryté fólií (budou kynout doslova před očima) a předehřejte troubu na 230 °C.
  9. Pečte 30 minut se zapnutým horkovzduchem. (Pokud i vaše trouba peče nerovnoměrně, v polovině pečení plech s bagetami obraťte.)
  10. Vyndejte na mřížku, zlehka pomašlujte olivovým olejem a nechte vychladnout.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments