Zamilovali jste si focacciu, ale přáli byste si těstu dát tvar, abyste si ještě zatepla mohli vzít kousek z plechu a zakousnout se do křupavé kůrky domácího bezlepkového pečiva? Tak si vyhrňte rukávy – jde se péct!
Domácí snadné bezlepkové bulky
Suroviny:
Na 12 středně velkých bulek budete potřebovat:
- 5 dcl vody
- 2 lžíce psyllia
- 42 g droždí
- 2 lžičky třtinového cukru
- 23 g soli
- 200 g pohankové mouky
- 150 g rýžové mouky
- 150 g tapiokového škrobu
- 2 lžíce olivového extra panenského oleje + na pomašlování
Postup:
Ve vodě rozmíchejte psyllium a nechte nabobtnat.
Do malé misky rozdrobte kostku droždí, zasypte cukrem a poté tlakem vypouklé strany lžičky rozmělněte droždí na kašičku. Počkejte, než se v ní začnou tvořit bublinky.
Ve velké míse odvažte a důkladně metlou promíchejte sůl, rýžovou a pohankovou mouku a tapiokový škrob.
Do sypké směsi přidejte kvásek i vodu s psylliem a vařečkou vypracujte tužší, lepivé těsto.
Přilijte olej a lžící, kterou jste olej odměřili, jej zapracujte jemně do těsta.
Přikryjte mísu a nechte těsto zrát, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Začněte nahřívat troubu na 240 °C a zároveň vyložte plech pečicím papírem.
Lžící odkrajujte po částech těsto, mírně zakulaťte a s několikacentimetrovými rozestupy pokládejte na plech.
Budoucí bezlepkové bulky nechte na plechu kynout, dokud se nenahřeje trouba.
Pečte se zapnutým horkovzduchem nejprve 5 minut na 240 °C, poté teplotu stáhněte na 180 °C a pečte dalších 20 minut.
Upečené bulky dejte vychlanout na mřížku a ještě za tepla lehce pomašlujte olejem.
Vychutnávejte si bulky začerstva. Nesnězené zamražte a podle chuti rozmražujte a dopékejte, ať je máte vždy čerstvé.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂
PRO TY, KDO DOČETLI AŽ SEM:
Před dvěma týdny jsem publikovala první e-book „Ze dne na den bez lepku a mléka“. Má formu minikuchařky a obsahuje recepty první záchrany pro všechny, kdo se ocitli ze dne na den bez lepku a mléka.
Pokud ho ještě ve své e-knihovničce nemáte, zamiřte bez váhání do sekce E-booky a stáhněte si ho zcela zdarma!