RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Skotsko: Scones

Velká Británie. To jsou neodmyslitelně nejen proslulé fish and chips, ale také tradiční čaj o páté. A k němu britové milují scones – čajové pečivo servírované s marmeládou a hustou smetanou.

Ve Skotsku, odkud scones historicky prý pochází, jsem nikdy nebyla a jejich scones neochutnala. Musím se tedy spokojit s tím, co vytáhnu ze své domácí trouby po převedení receptu do podoby bez lepku a mléka. Scones mi chutí a strukturou připomínají něco na pomezí sušenkou a vanilkovým muffinem. Kombinace se smetanou (v našem případě kokosovou) a malinovým džemem je vláčná a vysoce jedlá. Prý se tradičně peče také varianta s rozinkami – tu vyzkouším, až sníme mazanec i beránka a přestanou mi trnout zuby z čokoládových vajíček a zajíčků. 😆

Skotská kuchyně

Světovou proslulost Skotsku zajišťuje whisky, leč tu se v domácích podmínkách pálit nebudu pokoušet. Skotským národním pokrmem je haggis – klobása z ovčích vnitřností a ovesných vloček, podávaná nejčastěji s bramborovou nebo tuřínovou kaší. Obecně vzato je skotská kuchyně založená na ovsu, mase – jehněčím, hovězím, vepřovém, drůbežím, zvěřině i rybách – bramborách, zelí, tuřínu, vodnici a lesním ovoci. Blízko má pochopitelně zejména k ostatním kuchyním Britských ostrovů.

A když se vrátíme k fish and chips – dali byste si je raději s tmavou omáčkou v Edinburghu, nebo pokapané citrónem v Glasgow? Zamyslet se nad touto záludnou otázkou budete moci ještě v letadle, až vás bude unášet na dovolenou do Skotska. Nyní nastal čas zalít kešu ořechy vroucí vodou a vybrat z letních zásob džem, kterému to bude na rozkrojené scone nejvíce slušet.

Skotsko scones cesta kolem světa bez lepku a mléka

Scones (nejen) k čaji o páté

Suroviny:

  • 120 g rýžové mouky
  • 110 g kukuřičné mouky
  • 110 g tapiokového škrobu
  • 2 lžičky bezfosfátového kypřicího prášku
  • 2 lžičky xanthanu
  • špetička soli
  • 4 lžíce třtinového cukru (může být krupice i moučkový)
  • 30 g sádla
  • 30 g kokosového oleje
  • 200 ml kešu mléka
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky vanilkové esence

K dopracování:

  • vejce na potření
  • kukuřičný škrob na podsypání

 

K podávání:

  • výrazná marmeláda nebo džem
  • hustá kokosová smetana

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 220 °C (nebo 200 °C se zapnutým horkovzduchem). Plech vyložte pečicím papírem.
  2. V míse důkladně smíchejte metlou rýžovou i kukuřičnou mouku, tapiokový škrob, kypřicí prášek, xanthan a malou špetku soli.
  3. Přidejte do mouky studené sádlo a kokosový olej a rychle prsty proměňte na drobenku.
  4. K drobence vlijte mléko, citrónovou šťávu, vanilkovou esenci a svižně vypracujte pružné, mírně lepivé těsto. Můžete si pomoci nejprve vidličkou, pak pokračujte rukama. Nepřepracujte.
  5. Pracovní plochu poprašte kukuřičným škrobem a těsto rozválejte na 3,5 – 5 cm vysokou placku.
  6. Vykrajujte z těsta scones větší kulatou vykrajovačkou nebo menší skleničkou, jejíž okraje předtím zaboříte do škrobu na ploše. Každou scone pokládejte rovnou na plech.
  7. Pokračujte, dokud nezpracujete všechno těsto.
  8. Pomašlujte scones rozšlehaným vajíčkem a dejte péct.
  9. Pečte 15 minut dozlatova.
  10. Servírujte ještě teplé s marmeládou a kokosovou smetanou dle chuti.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Skotsko: Scones

Velká Británie. To jsou neodmyslitelně nejen proslulé fish and chips, ale také tradiční čaj o páté. A k němu britové milují scones – čajové pečivo servírované s marmeládou a hustou smetanou.

Ve Skotsku, odkud scones historicky prý pochází, jsem nikdy nebyla a jejich scones neochutnala. Musím se tedy spokojit s tím, co vytáhnu ze své domácí trouby po převedení receptu do podoby bez lepku a mléka. Scones mi chutí a strukturou připomínají něco na pomezí sušenkou a vanilkovým muffinem. Kombinace se smetanou (v našem případě kokosovou) a malinovým džemem je vláčná a vysoce jedlá. Prý se tradičně peče také varianta s rozinkami – tu vyzkouším, až sníme mazanec i beránka a přestanou mi trnout zuby z čokoládových vajíček a zajíčků. 😆

Skotská kuchyně

Světovou proslulost Skotsku zajišťuje whisky, leč tu se v domácích podmínkách pálit nebudu pokoušet. Skotským národním pokrmem je haggis – klobása z ovčích vnitřností a ovesných vloček, podávaná nejčastěji s bramborovou nebo tuřínovou kaší. Obecně vzato je skotská kuchyně založená na ovsu, mase – jehněčím, hovězím, vepřovém, drůbežím, zvěřině i rybách – bramborách, zelí, tuřínu, vodnici a lesním ovoci. Blízko má pochopitelně zejména k ostatním kuchyním Britských ostrovů.

A když se vrátíme k fish and chips – dali byste si je raději s tmavou omáčkou v Edinburghu, nebo pokapané citrónem v Glasgow? Zamyslet se nad touto záludnou otázkou budete moci ještě v letadle, až vás bude unášet na dovolenou do Skotska. Nyní nastal čas zalít kešu ořechy vroucí vodou a vybrat z letních zásob džem, kterému to bude na rozkrojené scone nejvíce slušet.

Skotsko scones cesta kolem světa bez lepku a mléka

Scones (nejen) k čaji o páté

Suroviny:

  • 120 g rýžové mouky
  • 110 g kukuřičné mouky
  • 110 g tapiokového škrobu
  • 2 lžičky bezfosfátového kypřicího prášku
  • 2 lžičky xanthanu
  • špetička soli
  • 4 lžíce třtinového cukru (může být krupice i moučkový)
  • 30 g sádla
  • 30 g kokosového oleje
  • 200 ml kešu mléka
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky vanilkové esence

K dopracování:

  • vejce na potření
  • kukuřičný škrob na podsypání

 

K podávání:

  • výrazná marmeláda nebo džem
  • hustá kokosová smetana

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 220 °C (nebo 200 °C se zapnutým horkovzduchem). Plech vyložte pečicím papírem.
  2. V míse důkladně smíchejte metlou rýžovou i kukuřičnou mouku, tapiokový škrob, kypřicí prášek, xanthan a malou špetku soli.
  3. Přidejte do mouky studené sádlo a kokosový olej a rychle prsty proměňte na drobenku.
  4. K drobence vlijte mléko, citrónovou šťávu, vanilkovou esenci a svižně vypracujte pružné, mírně lepivé těsto. Můžete si pomoci nejprve vidličkou, pak pokračujte rukama. Nepřepracujte.
  5. Pracovní plochu poprašte kukuřičným škrobem a těsto rozválejte na 3,5 – 5 cm vysokou placku.
  6. Vykrajujte z těsta scones větší kulatou vykrajovačkou nebo menší skleničkou, jejíž okraje předtím zaboříte do škrobu na ploše. Každou scone pokládejte rovnou na plech.
  7. Pokračujte, dokud nezpracujete všechno těsto.
  8. Pomašlujte scones rozšlehaným vajíčkem a dejte péct.
  9. Pečte 15 minut dozlatova.
  10. Servírujte ještě teplé s marmeládou a kokosovou smetanou dle chuti.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments