V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Voňavá vanilková esence

Vanilka. Už samo slovo sladce a omamně zavoní. Stačí zavřít oči a jako vánek jemně vydechnout: „Vanilka!“ Patří k zmrzlině, žloutkovému krému i k vánočce. Rozhodně je vanilka mou nejoblíbenější orchidejí!

Vanilka v kuchyni

Vůně vanilky dokáže nenápadný dezert proměnit v kulinářský skvost. Lusky vanilky jsou jedním z nejceněnějších koření světa. Stačí z nich vyškrábnout pár zrníček, nechat lusky macerovat v jemném alkoholu nebo rozmixovat s cukrem – a cukrářský poklad je na světě.

Protože se mi můj sekáček na ořechy, který dokázal rozmixovat dohladka i cukr, rozbil a Vánoce se blíží, naložím dnes vanilkové lusky do vodky a nový sekáček připíšu do dopisu Ježíškovi. Pár dní před Štědrým dnem tak bude moje domácí vanilková esence hotová a připravená k provonění svátečních chvil. A také k přelití (její části) do malých lahviček a převázání stuhou: voňavá domácí vanilková esence disponuje nepochybně všemi myslitelnými předpoklady, aby se mohla stát luxusním dárkem pod vánočním stromečkem.

Pár slov k přípravě

Návody, které lze nalézt v hlubokých a širých vodách Internetu, se od sebe prakticky neliší: Vanilkové lusky je třeba špičkou  nože podélně naříznout, v případě potřeby přeříznout na kratší kousky a zalít kvalitním alkoholem.

Co do poměru vanilka vs. alkohol oscilují od 2 lusků na láhev až k 75 luskům na 1 litr tekutiny. Nebudu si kvůli vánočnímu crème caramel brát hypotéku a dám, co zrovna doma mám: 7 lusků vanilky a 0,5 l vodky. Pokud v následujících týdnech budu připravovat cokoliv, co by vyžadovalo pouze vyškrábaná zrníčka vanilky, nadbytečný lusk přidám do láhve.

domácí vanilková esence

Domácí vanilková esence

K přípravě 0,5 l vanilkové esence budete potřebovat:

  • 0,5 l vodky
  • 7 vanilkových lusků

Postup:

  1. Vanilkové lusky špičkou ostrého nože podélně nakrojte a pootevřete, aby se vodka dostala k semínkům.
  2. Vložte vanilku do vodky, pečlivě láhev zašroubujte a jemně protřepejte.
  3. Nechte alespoň 4 týdny (ale ještě lépe 6 týdnů a více) v temnu macerovat.
  4. Každou neděli láhev znovu protřepejte a okouzleně sledujte, jak její obsah mění barvu.
  5. Hotovou esenci neslévejte, lusky v ní ponechejte. Doplníte-li občas ubývající objem novou vodkou, vytvoříte si tak téměř bezednou láhev, neubývající vanilkovou esenci.

PROSÍM JEŠTĚ O CHVILKU POZORNOSTI!

Jak jsem slíbila, minulý týden jsem publikovala e-book „Ze dne na den bez lepku a mléka“! Najdete ho v sekci E-booky a stáhnout si ho můžete zcela zdarma. Má formu minikuchařky a obsahuje recepty první záchrany pro všechny, kdo se ocitli ze dne na den bez lepku a mléka.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Voňavá vanilková esence

Vanilka. Už samo slovo sladce a omamně zavoní. Stačí zavřít oči a jako vánek jemně vydechnout: „Vanilka!“ Patří k zmrzlině, žloutkovému krému i k vánočce. Rozhodně je vanilka mou nejoblíbenější orchidejí!

Vanilka v kuchyni

Vůně vanilky dokáže nenápadný dezert proměnit v kulinářský skvost. Lusky vanilky jsou jedním z nejceněnějších koření světa. Stačí z nich vyškrábnout pár zrníček, nechat lusky macerovat v jemném alkoholu nebo rozmixovat s cukrem – a cukrářský poklad je na světě.

Protože se mi můj sekáček na ořechy, který dokázal rozmixovat dohladka i cukr, rozbil a Vánoce se blíží, naložím dnes vanilkové lusky do vodky a nový sekáček připíšu do dopisu Ježíškovi. Pár dní před Štědrým dnem tak bude moje domácí vanilková esence hotová a připravená k provonění svátečních chvil. A také k přelití (její části) do malých lahviček a převázání stuhou: voňavá domácí vanilková esence disponuje nepochybně všemi myslitelnými předpoklady, aby se mohla stát luxusním dárkem pod vánočním stromečkem.

Pár slov k přípravě

Návody, které lze nalézt v hlubokých a širých vodách Internetu, se od sebe prakticky neliší: Vanilkové lusky je třeba špičkou  nože podélně naříznout, v případě potřeby přeříznout na kratší kousky a zalít kvalitním alkoholem.

Co do poměru vanilka vs. alkohol oscilují od 2 lusků na láhev až k 75 luskům na 1 litr tekutiny. Nebudu si kvůli vánočnímu crème caramel brát hypotéku a dám, co zrovna doma mám: 7 lusků vanilky a 0,5 l vodky. Pokud v následujících týdnech budu připravovat cokoliv, co by vyžadovalo pouze vyškrábaná zrníčka vanilky, nadbytečný lusk přidám do láhve.

domácí vanilková esence

Domácí vanilková esence

K přípravě 0,5 l vanilkové esence budete potřebovat:

  • 0,5 l vodky
  • 7 vanilkových lusků

Postup:

  1. Vanilkové lusky špičkou ostrého nože podélně nakrojte a pootevřete, aby se vodka dostala k semínkům.
  2. Vložte vanilku do vodky, pečlivě láhev zašroubujte a jemně protřepejte.
  3. Nechte alespoň 4 týdny (ale ještě lépe 6 týdnů a více) v temnu macerovat.
  4. Každou neděli láhev znovu protřepejte a okouzleně sledujte, jak její obsah mění barvu.
  5. Hotovou esenci neslévejte, lusky v ní ponechejte. Doplníte-li občas ubývající objem novou vodkou, vytvoříte si tak téměř bezednou láhev, neubývající vanilkovou esenci.

PROSÍM JEŠTĚ O CHVILKU POZORNOSTI!

Jak jsem slíbila, minulý týden jsem publikovala e-book „Ze dne na den bez lepku a mléka“! Najdete ho v sekci E-booky a stáhnout si ho můžete zcela zdarma. Má formu minikuchařky a obsahuje recepty první záchrany pro všechny, kdo se ocitli ze dne na den bez lepku a mléka.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.