V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Všestranné kešu mléko

Není to tak dávno, co jsem zde na blogu mixováním vyráběla z kešu oříšků rostlinnou verzi strouhaného parmezánu. Kešu ořechy od té chvíle neopustily naši kuchyni a foodprocessor i mixér jsou v neustálé pohotovosti. Další rostlinnou variantou, kterou nyní testuji, je totiž mléko. Kešu mléko.

Pustíte se do testování také?

Kešumánie

Proč zrovna kešu ořechy nyní kralují mým pokusům? Především pro jejich variabilnost a rychlou přípravu. Stejně jako mandle také kešu ořechy potřebují před rozmixováním na mléko namočit do vody. Protože však toto mléko používám většinou při vaření, lze dobu namáčení zkrátit až na 15 minut. Stačí přitom použít vroucí vodu z rychlovarné konvice. A během chvilky můžete mixovat, vařit a péct.

Ptáte se, co? Napadají mě…

Smetanové omáčky

Husté kešu mléko skvěle nahradí klasickou smetanu do smetanových omáček. A také kokosové mléko do indických karí omáček, které není třeba ničím (cibulí, zeleninou…) zahušťovat, protože kešu mléko během vaření houstne samo. Při vaření omáčky na zásmažkovém základu je lepší použít kešu mléko polotučné, nebo neváhat plnotučné podle potřeby průběžně ředit.

Krémové polévky

Platí totéž, co u omáček: plnotučné kešu mléko (z 20 – 25 g suchých kešu ořechů na 100 ml vody) použijte namísto kravské smetany/šlehačky a (krátce) provařte.

Sladké pečivo

Už jste si upekli perník zvaný Sněženka? Neupekli, protože kokosové mléko je drahé a u vás v krámu nedostupné? Naprosto vás chápu. Upečte si ho tedy s polotučným kešu mlékem, na který vám postačí koncentrace 10 g kešu na 100 ml vody. Výsledek bude výborný. (Pokud máte na kokos alergii, nahraďte v receptu kokos úplně – například strouhanými ořechy dle vašeho výběru.) Stejně můžete postupovat i u vašich rodinných oblíbených receptů na muffiny aj.

Horká čokoláda

Horkou čokoládou jsme oslavili s dětmi jejich pololetní vysvědčení. A že jim chutnala! Jednoduše jsem kešu mléko přivedla v kastrůlku k varu, vhodila kostičky čokolády, mírně dosladila, ovoněla skořicí a tradá: luxusní krémový zimní nápoj (hustý tak, že se dal nabírat na lžičku) byl na světě!

Smoothie

Jediný případ, ve kterém doporučím kešu ořechy namočit přes noc do studené vody. Ořechy si tak zachovají všechny prospěšné živiny (nenasycené mastné kyseliny, vitamín E, B-komplex, provitamín A, draslík, vápník, magnézium, fosfor…) v maximální možné míře. A když do smoothie přidáte navíc ještě kakao, tak… ne, dál nebudu napovídat. Zkuste a uvidíte, tedy ochutnáte.
domácí rostlinné kešu mléko bezlaktózové

Domácí kešu mléko

Suroviny

  • 10 – 25 g kešu ořechů
  • 1 dcl vody + na namáčení

Postup:

  1. Odvážené ořechy zalijte vodou a nechte namáčet: studenou vodou přes noc, vroucí vodou 15 – 30 minut.
  2. Nabobtnalé ořechy slijte a dejte do mixéru.
  3. Přidejte odpovídající množství vody a mixujte dohladka. Bude to trvat 3 – 5 minut a mléko pak bude našlehané a teplé (až horké).
  4. Hotovo! Vaše domácí kešu mléko je připraveno pro další úpravy.

Domácí kešu mléko

Suroviny

  • 10 – 25 g kešu ořechů
  • 1 dcl vody + na namáčení
  •  

Postup:

  1. Odvážené ořechy zalijte vodou a nechte namáčet: při zalití studenou vodou přes noc, vroucí vodou 15 – 30 minut.
  2. Nabobtnalé ořechy slijte a dejte do mixéru.
  3. Přidejte odpovídající množství vody a mixujte dohladka. Bude to trvat 3 – 5 minut a mléko pak bude našlehané a teplé (až horké).
  4. Hotovo! Vaše domácí kešu mléko je připraveno pro další úpravy.
 
domácí rostlinné kešu mléko bezlaktózové

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Všestranné kešu mléko

Není to tak dávno, co jsem zde na blogu mixováním vyráběla z kešu oříšků rostlinnou verzi strouhaného parmezánu. Kešu ořechy od té chvíle neopustily naši kuchyni a foodprocessor i mixér jsou v neustálé pohotovosti. Další rostlinnou variantou, kterou nyní testuji, je totiž mléko. Kešu mléko.

Pustíte se do testování také?

Kešumánie

Proč zrovna kešu ořechy nyní kralují mým pokusům? Především pro jejich variabilnost a rychlou přípravu. Stejně jako mandle také kešu ořechy potřebují před rozmixováním na mléko namočit do vody. Protože však toto mléko používám většinou při vaření, lze dobu namáčení zkrátit až na 15 minut. Stačí přitom použít vroucí vodu z rychlovarné konvice. A během chvilky můžete mixovat, vařit a péct.

Ptáte se, co? Napadají mě…

Smetanové omáčky

Husté kešu mléko skvěle nahradí klasickou smetanu do smetanových omáček. A také kokosové mléko do indických karí omáček, které není třeba ničím (cibulí, zeleninou…) zahušťovat, protože kešu mléko během vaření houstne samo. Při vaření omáčky na zásmažkovém základu je lepší použít kešu mléko polotučné, nebo neváhat plnotučné podle potřeby průběžně ředit.

Krémové polévky

Platí totéž, co u omáček: plnotučné kešu mléko (z 20 – 25 g suchých kešu ořechů na 100 ml vody) použijte namísto kravské smetany/šlehačky a (krátce) provařte.

Sladké pečivo

Už jste si upekli perník zvaný Sněženka? Neupekli, protože kokosové mléko je drahé a u vás v krámu nedostupné? Naprosto vás chápu. Upečte si ho tedy s polotučným kešu mlékem, na který vám postačí koncentrace 10 g kešu na 100 ml vody. Výsledek bude výborný. (Pokud máte na kokos alergii, nahraďte v receptu kokos úplně – například strouhanými ořechy dle vašeho výběru.) Stejně můžete postupovat i u vašich rodinných oblíbených receptů na muffiny aj.

Horká čokoláda

Horkou čokoládou jsme oslavili s dětmi jejich pololetní vysvědčení. A že jim chutnala! Jednoduše jsem kešu mléko přivedla v kastrůlku k varu, vhodila kostičky čokolády, mírně dosladila, ovoněla skořicí a tradá: luxusní krémový zimní nápoj (hustý tak, že se dal nabírat na lžičku) byl na světě!

Smoothie

Jediný případ, ve kterém doporučím kešu ořechy namočit přes noc do studené vody. Ořechy si tak zachovají všechny prospěšné živiny (nenasycené mastné kyseliny, vitamín E, B-komplex, provitamín A, draslík, vápník, magnézium, fosfor…) v maximální možné míře. A když do smoothie přidáte navíc ještě kakao, tak… ne, dál nebudu napovídat. Zkuste a uvidíte, tedy ochutnáte.
domácí rostlinné kešu mléko bezlaktózové

Domácí kešu mléko

Suroviny

  • 10 – 25 g kešu ořechů
  • 1 dcl vody + na namáčení

Postup:

  1. Odvážené ořechy zalijte vodou a nechte namáčet: studenou vodou přes noc, vroucí vodou 15 – 30 minut.
  2. Nabobtnalé ořechy slijte a dejte do mixéru.
  3. Přidejte odpovídající množství vody a mixujte dohladka. Bude to trvat 3 – 5 minut a mléko pak bude našlehané a teplé (až horké).
  4. Hotovo! Vaše domácí kešu mléko je připraveno pro další úpravy.

Domácí kešu mléko

Suroviny

  • 10 – 25 g kešu ořechů
  • 1 dcl vody + na namáčení
  •  

Postup:

  1. Odvážené ořechy zalijte vodou a nechte namáčet: při zalití studenou vodou přes noc, vroucí vodou 15 – 30 minut.
  2. Nabobtnalé ořechy slijte a dejte do mixéru.
  3. Přidejte odpovídající množství vody a mixujte dohladka. Bude to trvat 3 – 5 minut a mléko pak bude našlehané a teplé (až horké).
  4. Hotovo! Vaše domácí kešu mléko je připraveno pro další úpravy.
 
domácí rostlinné kešu mléko bezlaktózové

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.