Není to tak dávno, co jsem zde na blogu mixováním vyráběla z kešu oříšků rostlinnou verzi strouhaného parmezánu. Kešu ořechy od té chvíle neopustily naši kuchyni a foodprocessor i mixér jsou v neustálé pohotovosti. Další rostlinnou variantou, kterou nyní testuji, je totiž mléko. Kešu mléko.
Pustíte se do testování také?
Kešumánie
Proč zrovna kešu ořechy nyní kralují mým pokusům? Především pro jejich variabilnost a rychlou přípravu. Stejně jako mandle také kešu ořechy potřebují před rozmixováním na mléko namočit do vody. Protože však toto mléko používám většinou při vaření, lze dobu namáčení zkrátit až na 15 minut. Stačí přitom použít vroucí vodu z rychlovarné konvice. A během chvilky můžete mixovat, vařit a péct.
Ptáte se, co? Napadají mě…
Smetanové omáčky
Husté kešu mléko skvěle nahradí klasickou smetanu do smetanových omáček. A také kokosové mléko do indických karí omáček, které není třeba ničím (cibulí, zeleninou…) zahušťovat, protože kešu mléko během vaření houstne samo. Při vaření omáčky na zásmažkovém základu je lepší použít kešu mléko polotučné, nebo neváhat plnotučné podle potřeby průběžně ředit.
Krémové polévky
Platí totéž, co u omáček: plnotučné kešu mléko (z 20 – 25 g suchých kešu ořechů na 100 ml vody) použijte namísto kravské smetany/šlehačky a (krátce) provařte.
Sladké pečivo
Už jste si upekli perník zvaný Sněženka? Neupekli, protože kokosové mléko je drahé a u vás v krámu nedostupné? Naprosto vás chápu. Upečte si ho tedy s polotučným kešu mlékem, na který vám postačí koncentrace 10 g kešu na 100 ml vody. Výsledek bude výborný. (Pokud máte na kokos alergii, nahraďte v receptu kokos úplně – například strouhanými ořechy dle vašeho výběru.) Stejně můžete postupovat i u vašich rodinných oblíbených receptů na muffiny aj.
Horká čokoláda
Smoothie
Domácí kešu mléko
Suroviny
- 10 – 25 g kešu ořechů
- 1 dcl vody + na namáčení
Postup:
- Odvážené ořechy zalijte vodou a nechte namáčet: studenou vodou přes noc, vroucí vodou 15 – 30 minut.
- Nabobtnalé ořechy slijte a dejte do mixéru.
- Přidejte odpovídající množství vody a mixujte dohladka. Bude to trvat 3 – 5 minut a mléko pak bude našlehané a teplé (až horké).
- Hotovo! Vaše domácí kešu mléko je připraveno pro další úpravy.
Domácí kešu mléko
Suroviny
- 10 – 25 g kešu ořechů
- 1 dcl vody + na namáčení
Postup:
- Odvážené ořechy zalijte vodou a nechte namáčet: při zalití studenou vodou přes noc, vroucí vodou 15 – 30 minut.
- Nabobtnalé ořechy slijte a dejte do mixéru.
- Přidejte odpovídající množství vody a mixujte dohladka. Bude to trvat 3 – 5 minut a mléko pak bude našlehané a teplé (až horké).
- Hotovo! Vaše domácí kešu mléko je připraveno pro další úpravy.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂