RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Velikonoční beránek pohodář

Lehl si a už nevstal. Nepomohly prosby, sliby, přesvědčování. Nic. Ani když jsme vzali do ruky ostrý pilkový nůž. Flegmatik? Možná. Náš sladký, první bezlepkový beránek. Nadýchaný a voňavý po citrónu a mandlích. Beránek pohodář pro sladké pohodové chvíle o velikonoční neděli.

Kde se vzal, tu se vzal

Že manželova maminka vždy svým vnoučatům uvaří to, co mají ráda, jsem už zmiňovala. Jenže ona jim pokaždé také napeče luxusní sladkosti, nadýchané jako obláček. A má na to jak se patří vybavení – rovnou dva kuchyňské roboty – v jednom šlehá bílky do nejpevnějšího sněhu, jaký svět viděl, v druhém žloutky s cukrem do delikátní, bílé pěny.

Když se jednou zmínila, že v té bábovce jak z cukrárny není mléko, jen olej a voda, začalo mi to v hlavě šrotovat: Jak předělat recept na klasickou olejovou bábovku do bezlepkové podoby? A šel by – když už jsou ty Velikonoce za dveřmi – z toho těsta bez lepku a mléka upéct velikonoční beránek?

Technické detaily

Odpovědi na předchozí hádanky jste zajisté uhodli, takže se posuneme k dvěma zásadním otázkám, které vám mohou nyní vrtat hlavou:

Potřebujete k úspěšnému pečení kuchyňského robota? Ne nutně. Samozřejmě vám ušetří práci, ale já vlastním jen 9 let starý elektrický ruční šlehač, kterému již metly při šlehání začínají vrzat, a ušlehala jsem vše s ním.

Jakou formu zvolit? Po úspěchu se silikonovými formičkami při pečení muffinů jsem sáhla po silikonové. Příští rok se patrně poohlédnu po keramické, ideálně i s poklopem, neboť silikonová nejen, že není nepřilnavá (což spravilo vymazání), ale také ji nelze postavit do trouby přímo na mřížku a hlavně: nedrží tvar (a beráneka tudíž možná zhoupnete, ale rozhodně nepostavíte).

Vemte i vy ten svůj elektrický šlehač do ruky a začněte se těšit. Protože o letošních Velikonocích bude vaši rodinnou tabuli zdobit bezlepkový a bezlaktózový beránek pohodář. 😋

Sladký beránek aneb Mr. Pohodář

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce horké vody
  • špetka soli
  • 240 g třtinového cukru
  • 110 g mandlové mouky
  • 105 g rýžové mouky hladké
  • 25 g tapiokového škrobu
  • 105 g slunečnicového oleje
  • 90 ml vody
  • 2 lžíce tuzemáku
  • 1 bio citrón
  • 1 lžička psyllia

  • kokosový olej na vymazání formy
beránek pohodář bez lepku bez mléka

Postup

Přípravná fáze:
  1. Vejce rozdělte na bílky a žloutky (na bílky postačí střední misky, na žloutky bude zapotřebí velká). K bílkům přidejte špetičku soli.
  2. V rychlovarné konvici nahřejte vodu.
  3. Nestříkaný citrón omyjte, kůru najemno ostrouhejte a šťávu vymačkejte.
  4. Odvažte do jedné misky cukr, do hrníčků zvlášť olej a vodu. K vodě přidejte 2 lžíce tuzemáku a 1,5 lžíce citrónové šťávy.
  5. Mouky odvažte do jedné misky, promíchejte a prosijte (hrubější kousky mandlí pak můžete do misky přisypat, důležité je, aby v mouce nezůstaly hrudky). Psyllium přidejte do misky s namíchanou bezlepkovou moukou.
  6. Formu na beránka postavte na plech.
  7. Připravte si k ruce kokosový olej.
Šlehání a míchání:
  1. Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. V závěru šlehání přidejte do sněhu 6 lžic třtinového cukru (z již odváženého).
  2. K žloutkům přidejte zbytek cukru, 4 lžíce horké (nikoli však vařící) vody a vyšlehejte  do nadýchané, krémové světlé pěny.
  3. Vyměňte šlehač za měkkou gumovou stěrku a po lžících do žloutkové pěny jemně vetřete mouku, vodu a citrónovou kůru. (Střídejte přidávaná skupenství: Po zapracování lžice mouky vmíchejte lžíci vody a celý proces opakujte, dokud vám nějaká mouka či voda zbývají. Nakonec přidejte citrónovou kůru.)
  4. Tenkým pramínkem přilévejte slunečnicový olej a plynule ho zamíchávejte.
  5. Nakonec zapracujte do těsta bílkový sníh. (Opět zdůrazňuji: jemně. Nechcete přeci přijít o nadýchanost, které jste dosáhli šleháním.)
  6. A nyní to půjde rychle!↓↓↓
Pečení:
  1. Začněte předehřívat troubu na 200 °C se zapnutým horkovzdušným ohřevem.
  2. Beránka svižně vymažte kokosovým olejem za pomoci špiček prstů.
  3. Těsto opatrně urovnejte do formy.
  4. Vložte formu na plechu do ještě stále téměř studené trouby (moje v ten moment ukazuje 80 – 90 °C), zavřete a po celou dobu pečení neotvírejte.
  5. Pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 160 °C a pečte ještě další hodinu.
  6. Hotového beránka nechte zchladnout ve formě na plechu, teprve vlažného jej vyklopte na podnos/prkýnko.

Vychutnejte si velikonočního beránka s rodinou a přáteli a myšlenky na množství cukru v něm pro jednou hoďte za hlavu. Vždyť – jak se říkalo vždy u nás: když se rozdělíš, tak to nemá kalorie. 🤣 A pokud někdo připomene scénku ze Svatojánského věnečku, kde král v podání Bolka Polívky zahlásí: „Podařilo se mi vynaleznout speciální pivo. Jak jsme ho nazvali? Ležák. Marně jsem se pokoušel ležák postavit. Nuže pánové, přípitek!“ pozvedněte svůj šálek kávy a s úsměvem připijte na úžasnou chuť a krátký život vašemu bezlepkovému a bezlaktózovému beránkovi. Beránek pohodář, vivat!

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Velikonoční beránek pohodář

Lehl si a už nevstal. Nepomohly prosby, sliby, přesvědčování. Nic. Ani když jsme vzali do ruky ostrý pilkový nůž. Flegmatik? Možná. Náš sladký, první bezlepkový beránek. Nadýchaný a voňavý po citrónu a mandlích. Beránek pohodář pro sladké pohodové chvíle o velikonoční neděli.

Kde se vzal, tu se vzal

Že manželova maminka vždy svým vnoučatům uvaří to, co mají ráda, jsem už zmiňovala. Jenže ona jim pokaždé také napeče luxusní sladkosti, nadýchané jako obláček. A má na to jak se patří vybavení – rovnou dva kuchyňské roboty – v jednom šlehá bílky do nejpevnějšího sněhu, jaký svět viděl, v druhém žloutky s cukrem do delikátní, bílé pěny.

Když se jednou zmínila, že v té bábovce jak z cukrárny není mléko, jen olej a voda, začalo mi to v hlavě šrotovat: Jak předělat recept na klasickou olejovou bábovku do bezlepkové podoby? A šel by – když už jsou ty Velikonoce za dveřmi – z toho těsta bez lepku a mléka upéct velikonoční beránek?

Technické detaily

Odpovědi na předchozí hádanky jste zajisté uhodli, takže se posuneme k dvěma zásadním otázkám, které vám mohou nyní vrtat hlavou:

Potřebujete k úspěšnému pečení kuchyňského robota? Ne nutně. Samozřejmě vám ušetří práci, ale já vlastním jen 9 let starý elektrický ruční šlehač, kterému již metly při šlehání začínají vrzat, a ušlehala jsem vše s ním.

Jakou formu zvolit? Po úspěchu se silikonovými formičkami při pečení muffinů jsem sáhla po silikonové. Příští rok se patrně poohlédnu po keramické, ideálně i s poklopem, neboť silikonová nejen, že není nepřilnavá (což spravilo vymazání), ale také ji nelze postavit do trouby přímo na mřížku a hlavně: nedrží tvar (a beráneka tudíž možná zhoupnete, ale rozhodně nepostavíte).

Vemte i vy ten svůj elektrický šlehač do ruky a začněte se těšit. Protože o letošních Velikonocích bude vaši rodinnou tabuli zdobit bezlepkový a bezlaktózový beránek pohodář. 😋

Sladký beránek aneb Mr. Pohodář

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce horké vody
  • špetka soli
  • 240 g třtinového cukru
  • 110 g mandlové mouky
  • 105 g rýžové mouky hladké
  • 25 g tapiokového škrobu
  • 105 g slunečnicového oleje
  • 90 ml vody
  • 2 lžíce tuzemáku
  • 1 bio citrón
  • 1 lžička psyllia

  • kokosový olej na vymazání formy
beránek pohodář bez lepku bez mléka

Postup

Přípravná fáze:
  1. Vejce rozdělte na bílky a žloutky (na bílky postačí střední misky, na žloutky bude zapotřebí velká). K bílkům přidejte špetičku soli.
  2. V rychlovarné konvici nahřejte vodu.
  3. Nestříkaný citrón omyjte, kůru najemno ostrouhejte a šťávu vymačkejte.
  4. Odvažte do jedné misky cukr, do hrníčků zvlášť olej a vodu. K vodě přidejte 2 lžíce tuzemáku a 1,5 lžíce citrónové šťávy.
  5. Mouky odvažte do jedné misky, promíchejte a prosijte (hrubější kousky mandlí pak můžete do misky přisypat, důležité je, aby v mouce nezůstaly hrudky). Psyllium přidejte do misky s namíchanou bezlepkovou moukou.
  6. Formu na beránka postavte na plech.
  7. Připravte si k ruce kokosový olej.
Šlehání a míchání:
  1. Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. V závěru šlehání přidejte do sněhu 6 lžic třtinového cukru (z již odváženého).
  2. K žloutkům přidejte zbytek cukru, 4 lžíce horké (nikoli však vařící) vody a vyšlehejte  do nadýchané, krémové světlé pěny.
  3. Vyměňte šlehač za měkkou gumovou stěrku a po lžících do žloutkové pěny jemně vetřete mouku, vodu a citrónovou kůru. (Střídejte přidávaná skupenství: Po zapracování lžice mouky vmíchejte lžíci vody a celý proces opakujte, dokud vám nějaká mouka či voda zbývají. Nakonec přidejte citrónovou kůru.)
  4. Tenkým pramínkem přilévejte slunečnicový olej a plynule ho zamíchávejte.
  5. Nakonec zapracujte do těsta bílkový sníh. (Opět zdůrazňuji: jemně. Nechcete přeci přijít o nadýchanost, které jste dosáhli šleháním.)
  6. A nyní to půjde rychle!↓↓↓
Pečení:
  1. Začněte předehřívat troubu na 200 °C se zapnutým horkovzdušným ohřevem.
  2. Beránka svižně vymažte kokosovým olejem za pomoci špiček prstů.
  3. Těsto opatrně urovnejte do formy.
  4. Vložte formu na plechu do ještě stále téměř studené trouby (moje v ten moment ukazuje 80 – 90 °C), zavřete a po celou dobu pečení neotvírejte.
  5. Pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 160 °C a pečte ještě další hodinu.
  6. Hotového beránka nechte zchladnout ve formě na plechu, teprve vlažného jej vyklopte na podnos/prkýnko.

Vychutnejte si velikonočního beránka s rodinou a přáteli a myšlenky na množství cukru v něm pro jednou hoďte za hlavu. Vždyť – jak se říkalo vždy u nás: když se rozdělíš, tak to nemá kalorie. 🤣 A pokud někdo připomene scénku ze Svatojánského věnečku, kde král v podání Bolka Polívky zahlásí: „Podařilo se mi vynaleznout speciální pivo. Jak jsme ho nazvali? Ležák. Marně jsem se pokoušel ležák postavit. Nuže pánové, přípitek!“ pozvedněte svůj šálek kávy a s úsměvem připijte na úžasnou chuť a krátký život vašemu bezlepkovému a bezlaktózovému beránkovi. Beránek pohodář, vivat!

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments