Citrónové (ne)slepované cukroví

„Jamalalicha? Jamalalicha. Jamalalicha, i paprťála, chánua, chánua, e chánua, e chánu, džalala, džalala-a, a paprťála. Tasparta maznalika zamáz piskurty, jarda, piskurty, patláma, patláma, patláma a… žbrluch!“

Slovy alchymisty vyrábějícího slivovici namísto elixíru mládi by se daly shrnout i mé pokusy o cukroví bez lepku a bez mléka, přesněji řečeno bez másla. Nedržely pohromadě a chutnaly… inu darmo mluvit. Pečení vánočního cukroví, jehož základem je pšeničná mouka, máslo a cukr, bez oné bílé lepkové mouky a žlutého másla utlučeného z kravského mléka, je prostě opravdová alchymie.

"Mňam, citrónové!"

To bylo prý to jediné, co dokázala vyhrknout kamarádčina dcerka, s pusinkou plnou mého nejnovějšího (kolikátého už?) vánočně cukrářského pokusu. Nesmírně mne ta krátká textová zpráva od kamarádky potěšila. A povzbudila, abych se odvážila s vámi podělit o recept na citrónové cukroví zcela bez lepku, bez mléka a bez žloutku, tedy “Kate-friendly”. 😉

Citrónové cukroví

Suroviny:

  • 50 g mandlové mouky
  • 50 g rýžové mouky hladké
  • 25 g pohankové mouky hladké
  • 25 g kukuřičného škrobu + na podsypání
  • 75 g mletého třtinového cukru (cukru moučka)
  • 50 g mandlového másla
  • 50 g kokosového oleje
  • 1 bílek
  • 1 bio citrón
 
Volitelné:
citrónové cukroví bez lepku bez másla

Postup:

  1. Citrón omyjte, ostrouhejte žlutou kůru na jemném struhadle a šťávu vymačkejte.
  2. V míse promíchejte suché suroviny – mandlovou, rýžovou a pohankovou mouku, škrob, cukr – a citrónovou kůru.
  3. Odvažte do sypké směsi mandlové máslo a kokosový olej, přidejte bílek a 3 lžíce citrónové šťávy. 
  4. Naráz vše dohromady vidličkou promíchejte a svižně prsty vypracujte kompaktní těsto, které bude téměř nelepivé.
  5. Přesuňte těsto do menší misky, přetáhněte potravinářskou fólií a dejte na 1 – 2 hodiny odpočinout do ledničky.
  6. Připravte si čistou pracovní plochu (bohatě stačí pracovní deska vaší kuchyňské linky nebo plastový ubrus bez plastického vzoru) a zlehka ji poprašte kukuřičným škrobem. Plech vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C.
  7. Těsto poprašte škrobem a rozválejte na placku silnou necelého půl centimetru.
  8. Vykrajujte své oblíbené (nejen) vánoční tvary a pomocí jídelního nože přenášejte opatrně na plech.
  9. Pečte v předehřáté troubě 10 – 13 minut (podle velikosti tvarů) lehoulinkatě dozlatova.
  10. Upečené sušenky nechte vychladnout na plechu.
  11. Těsto, které vám zbylo po vykrajování, můžete schovat do lednice a po vychlazení znovu rozvalovat a péci. Pokud však chcete celou dávku těsta zpracovat najednout a nepřidávat do těsta příliš škrobu navíc, vytvarujte ze zbytků malé kuličky, do kterých uděláte po položení na plech špičkou prstu malý ďůlek. Do něj vložte brusinku, kterou přikryjete čokoládovou peckou. Pečte stejně jako sušenky.
  12. Citrónové cukroví je výborné jen tak v podobě sušenek – ty je dobré skladovat v uzavíratelné plechové či skleněné dóze.
  13. Pokud se vám stýská po lineckém, stejně jako mně, slepte (menší) kousky sušenek k sobě oblíbenou marmeládou a skladujte v papírové krabici. Měknout začnou hned druhý den a kontrast mezi kyselkavostí sušenky a sladkostí marmelády je dokonalý!

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
cs_CZCzech