V kuchyni bez
"Make it easy, but delicious!"
Gluten-free & dairy-free recipes for every day
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Přiznám to rovnou: nejtěžší na tomto dezertu je vyfotit ho. Tedy když chcete ukázat, jak vypadá jeho struktura. Protože to znamená zabořit kultivovaně lžičku do nadýchané pěny a pak ji držet před mobilem ze strany, aby vynikla. Jenže je jemná, mobilu se bez ťuknutí (kde mám tu třetí ruku?) nechce zaostřit a ostatní už mají […]

Hranolky. Najde se někdo, kdo by je nemiloval? Na povrchu křupavé, uvnitř měkké, jemně solené, bramborové hranolky. O původu hranolek Kdo dal světu hranolky? O tuto zásluhu se pře Belgie s Francií. Podle belgických pramenů si první bramborové hranolky smažili belgičtí rybáři, když v zimě zamrzla řeka Meuse a nemohli rybařit. Aby utišili hladem kručící […]

V dobách pradávných, studijních a ještě lepkových, jsem jednou ochutnala kdesi v Německu jejich louhované preclíky. A úplně jsem jim propadla! Když jsem je pak náhodou objevila také v české nádražní pekárně, neminul pátek, abych si jeden cestou domů nekoupila. Ty doby jsou již dávno pryč. Ale když nás Cesta kolem světa bez lepku a […]

Smørrebrød – to jsou dánské otevřené sendviče, nebo-li chlebíčky! Jejich základem je tmavý žitný chléb a nejtradičnější oblohou naložený sleď. Rozhodla jsem se je připravit k večeři. Děti upekly kváskový chléb, já jsem nakoupila z toho, co mi nabídl místní supermarket, nakrájela jsem zeleninu, uvařila vejce… A výsledek? Po úvodních pochybnostech „To vypadá divně!“ se s […]

Když se naskytne příležitost inspirovat se k novému jídlu ze zbytků z předchozího dne, nehodlám ji promarnit. A britské bubble and squeak si o mou pozornost říkají také dalšími způsoby: jejich základ tvoří brambory (které milujeme na všechny možné myslitelné způsoby) a opečení na pánvi dokáže brambory vždy jen pozdvihnout a zvýraznit. Britská kuchyně Traduje […]

Velká Británie. To jsou neodmyslitelně nejen proslulé fish and chips, ale také tradiční čaj o páté. A k němu britové milují scones – čajové pečivo servírované s marmeládou a hustou smetanou. Ve Skotsku, odkud scones historicky prý pochází, jsem nikdy nebyla a jejich scones neochutnala. Musím se tedy spokojit s tím, co vytáhnu ze své […]

„Co byste si daly zítra k obědu?“ ptám se v podvečer dětí. „Tak co třeba polévku?“ odpovídá starší rozumbrada. „Polívku, polívku. Pořád jenom polívku!“ zabručel by lord kancléř na krále Hostivíta v pohádce Láďo, ty jsi princezna! Já namísto toho začínám hledat inspiraci v Irsku. Bramborovo-pórková polévka? To zní jednoduše, sytě a chutně. Správné jídlo […]

Lososi, sardinky, makrely, sledi, tresky, sumečci, slizouni, velryby… očima klouzám po výčtu ryb typických pro norskou kuchyni. Co teď s tím? Kde tu v srdci Evropy seženu slizouna nebo steak z velryby? Odpověď je jasná: neseženu. Sahám tedy po tom, co norského mi nabízí místní rybářství u Šupinky: velký filet lososa i s kůží. Norská kuchyně […]

Jak se nazývá celosvětově nejproslulejší švédské jídlo? Mám chuť se vsadit, že to budou köttbullar – masové kuličky proslavené oblíbeným švédským nábytkářským gigantem. Dnes si navíc v jejich restauraci na své přijdou i vegetariáni a vegani, pro které zařadili do menu také bezmasé a zeleninové kuličky. S nabídkou pro multialergiky je to však, řekněme, poněkud […]

„Jedeme dál, Země se točí. Jedeme dál, neptej se, kam.“ Notuju si s Alicí Spring a v Cestě kolem světa bez lepku a mléka pokračuji na sever. Na sever, do Švédska. Ke kávě si tam lžičkou naberu jablečný koláč. Švédská kuchyně Švédská kuchyně by se dala charakterizovat jako slovy jako sytá či sedlácká. Celosvětově ji […]