RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portugalsko: Bacalhau

Portugalsko. Země ze západu omývaná Atlantským oceánem a na východě hraničící se Španělskem. Navštívila je i Pipi Dlouhá Punčocha na svých cestách po světě s tatínkem. Astrid Lindgrenová nám ve své nejznámější dětské knize neprozradila, jestli Pipi v Lisabonu ochutnala také tradiční bacalhau, ale já bych se vsadila, že ano.

bacalhau Portugalsko treska bez lepku bez mléka

Portugalská kuchyně

Kuchyně Portugalska je středomořsky pestrá a dokáže být i pořádně kořeněná. V průběhu staletí ji nejvíce ovlivňovala blízkost moře, Afriky a Španělska. Širokou paletu koření pak získávali místní kuchaři a kuchařky díky portugalským zámořským koloniím v Asii, Africe i Americe. Coby správná středomořská kuchyně oplývá ta portugalská též olivovým olejem, kapary, česnekem, zeleninou i ovocem všeho druhu.

Wikipedie tvrdí, že „Portugalci vždy byli dobrými rybáři a v konzumaci ryb a mořských plodů jsou na prvním místě v Evropské unii.“ Paleta ryb a jiných darů moře, které se mohou v Portugalsku dostat na váš talíř, je opravdu široká: platýs, tuňák, mečoun, hejk, kranas, mihule, losos, parmice, morčák, rejnok, chobotnice, sépie, krabi, krevety, garnáti, humři, langusty, škeble, mušle, ústřice i hřebenatky. A nezapomeňme na tresku – bacalhau – a sardinky, vždyť na nich stojí ty nejtradičnější z receptů.

Příprava tresky

Tresku v Portugalsku často, ne-li nejčastěji, konzervují prosolením a vysušením. V receptech pak bývá jako první krok uvedeno namočení tresky do vody přes noc, čímž získá bacalhau opět na šťavnatosti a zbaví se nadbytečné soli. 

V našich končinách je zpravidla k dostání treska mražená či chlazená. Já jsem sáhla do regálu pro dva čtvrtkilové chlazené filety a šly přímo na pánvičku. Díky předvaření v kokosovém mléce se krásně rozpadaly a před navrstvením do pekáčku jsem z nich tak mohla vytáhnout i poslední zbylé kůstky.

V průběhu přípravy nezapomínejte ochutnávat a přisolovat – většina surovin přijde dovnitř již ve vařeném, více či méně osoleném stavu. Výslednou chuť si tak můžete snadno vyladit.

A jaká že ta chuť je? Jemná, sytá, plná… zkrátka hodná vyzkoušení!

Zapečená treska alias Bacalhau stew

Suroviny:

Pro 4 – 5 porcí budete potřebovat

  • 0,5 kg filetu tresky tmavé bez kostí
  • 2 dcl kokosového mléka
  • 1 kg oškrábaných, syrových brambor
  • 4 jarní cibulky
  • 4 vejce
  • 40 vypeckovaných černých oliv
  • sůl
  • olivový extra panenský olej
  • vodu

Postup:

  1. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibulky a olivy nakrájejte na kolečka.
  2. Brambory nakrájejte na 0,5 – 1 cm silné plátky a oblanšírujte ve slané vodě: Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a vsypejte plátky brambor. Počkejte, až voda začne opět bublat, a vařte 1 minutu. Vodu okamžitě slijte.
  3. Předehřejte troubu na 200 °C a zapékací misku vymažte olivovým olejem.
  4. Filety z tresky vložte do pánve, přidejte kokosové mléko, osolte a 5 – 7 minut povařte. Pokud filety nejsou úplně ponořené, přilijte podle potřeby trochu vody.
  5. Navrstvěte vše do pekáčku (podobně jako děláte francouzské brambory): cibulka – brambory – kousky tresky – olivový olej – olivy. A odznova. V poslední vrstvě přidejte na závěr plátky vajec a zakončete bramborami, které zlehka naolejujete mašlovačkou.
  6. Pečte v předehřáté troubě se zapnutým horkovzduchem 30 minut dozlatova.
  7. Svou domácí bacalhau podávejte s úsměvem na rtech a okem přivřeným nad dítětem vytahujícím z talíře olivy.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Portugalsko: Bacalhau

Portugalsko. Země ze západu omývaná Atlantským oceánem a na východě hraničící se Španělskem. Navštívila je i Pipi Dlouhá Punčocha na svých cestách po světě s tatínkem. Astrid Lindgrenová nám ve své nejznámější dětské knize neprozradila, jestli Pipi v Lisabonu ochutnala také tradiční bacalhau, ale já bych se vsadila, že ano.

bacalhau Portugalsko treska bez lepku bez mléka

Portugalská kuchyně

Kuchyně Portugalska je středomořsky pestrá a dokáže být i pořádně kořeněná. V průběhu staletí ji nejvíce ovlivňovala blízkost moře, Afriky a Španělska. Širokou paletu koření pak získávali místní kuchaři a kuchařky díky portugalským zámořským koloniím v Asii, Africe i Americe. Coby správná středomořská kuchyně oplývá ta portugalská též olivovým olejem, kapary, česnekem, zeleninou i ovocem všeho druhu.

Wikipedie tvrdí, že „Portugalci vždy byli dobrými rybáři a v konzumaci ryb a mořských plodů jsou na prvním místě v Evropské unii.“ Paleta ryb a jiných darů moře, které se mohou v Portugalsku dostat na váš talíř, je opravdu široká: platýs, tuňák, mečoun, hejk, kranas, mihule, losos, parmice, morčák, rejnok, chobotnice, sépie, krabi, krevety, garnáti, humři, langusty, škeble, mušle, ústřice i hřebenatky. A nezapomeňme na tresku – bacalhau – a sardinky, vždyť na nich stojí ty nejtradičnější z receptů.

Příprava tresky

Tresku v Portugalsku často, ne-li nejčastěji, konzervují prosolením a vysušením. V receptech pak bývá jako první krok uvedeno namočení tresky do vody přes noc, čímž získá bacalhau opět na šťavnatosti a zbaví se nadbytečné soli. 

V našich končinách je zpravidla k dostání treska mražená či chlazená. Já jsem sáhla do regálu pro dva čtvrtkilové chlazené filety a šly přímo na pánvičku. Díky předvaření v kokosovém mléce se krásně rozpadaly a před navrstvením do pekáčku jsem z nich tak mohla vytáhnout i poslední zbylé kůstky.

V průběhu přípravy nezapomínejte ochutnávat a přisolovat – většina surovin přijde dovnitř již ve vařeném, více či méně osoleném stavu. Výslednou chuť si tak můžete snadno vyladit.

A jaká že ta chuť je? Jemná, sytá, plná… zkrátka hodná vyzkoušení!

Zapečená treska alias Bacalhau stew

Suroviny:

Pro 4 – 5 porcí budete potřebovat

  • 0,5 kg filetu tresky tmavé bez kostí
  • 2 dcl kokosového mléka
  • 1 kg oškrábaných, syrových brambor
  • 4 jarní cibulky
  • 4 vejce
  • 40 vypeckovaných černých oliv
  • sůl
  • olivový extra panenský olej
  • vodu

Postup:

  1. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibulky a olivy nakrájejte na kolečka.
  2. Brambory nakrájejte na 0,5 – 1 cm silné plátky a oblanšírujte ve slané vodě: Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a vsypejte plátky brambor. Počkejte, až voda začne opět bublat, a vařte 1 minutu. Vodu okamžitě slijte.
  3. Předehřejte troubu na 200 °C a zapékací misku vymažte olivovým olejem.
  4. Filety z tresky vložte do pánve, přidejte kokosové mléko, osolte a 5 – 7 minut povařte. Pokud filety nejsou úplně ponořené, přilijte podle potřeby trochu vody.
  5. Navrstvěte vše do pekáčku (podobně jako děláte francouzské brambory): cibulka – brambory – kousky tresky – olivový olej – olivy. A odznova. V poslední vrstvě přidejte na závěr plátky vajec a zakončete bramborami, které zlehka naolejujete mašlovačkou.
  6. Pečte v předehřáté troubě se zapnutým horkovzduchem 30 minut dozlatova.
  7. Svou domácí bacalhau podávejte s úsměvem na rtech a okem přivřeným nad dítětem vytahujícím z talíře olivy.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments