RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Rakousko: Špekové knedlíčky

Možná znáte slogan: „Nudíte se? Pořiďte si medvídka mývala!“ Po nedělním patlání v kuchyni navrhuji jeho změnu na: „Nevíte, co s časem? Uvařte si tyrolské špekové knedlíčky.“ 😅 V receptech obvykle slibovaná půlhodina na přípravu stačit nebude, za to vám ručím. Ovšem výsledek, ten za trochu toho „matláma patláma“ stojí.

Ale nejdřív pár slov z místopisu a historie:

Rakouská kuchyně

Rakousko. Po dlouhá staletí centrální část habsburské monarchie, kde se psaly dějiny a v kuchyni se v jednom kotli míchaly a společně probublávaly kuchařské vlivy z Čech, Uherska, Itálie, Francie i Turecka. Těžko dnes pohledat ryze rakouské jídlo. Posuďte sami: Buchty a koláče přivandrovaly se všemi těmi Janky a Honzy z Čech. Štrúdl a káva zas s vojáky z Turecka. Vídeňský řízek? Ten má prapůvod v Itálii. Guláš v Uhersku (dnešním Maďarsku) a dalo by se pokračovat.

Abychom však rakouským kuchařům nekřivdili – oni také přinesli gastronomickému světu nové chutě: Sacher dort, Mozartovy koule, císařský trhanec (všímáte si, jak jsou Rakušané na sladké?), hovězí vývar s celestýnskými nudlemi anebo právě ony tyrolské špekové knedlíčky.

Tradičně se v Rakousku špekové knedlíčky podávají v čirém kuřecím vývaru. Nic vám však nebrání si je vytvarovat o kousek větší a podávat s kysaným zelím jako hlavní chod. Jsou dobré, jsou syté a z talířů zmizí dřív, než vyslovíte „tiroler speckknödelsuppe“.

tyrolské špekové knedlíčky bez lepku a mléka

A teď už můžete začít. Vyhrňte si rukávy, naostřete nůž, zapněte svůj oblíbený podcast a jde se krájet, míchat a koulet!

Tyrolské špekové knedlíky

Suroviny:

  • 50 g špeku
  • 150 g uzeného boku
  • 250 g bezlepkové focaccii
  • 1 vejce
  • 200 ml rýžového mléka
  • 20 g cizrnové mouky
  • 15 g rýžové mouky
  • 15 g tapiokového škrobu
  • 1/2 lžičky xanthanu
  • 1/2 lžičky himalájské růžové soli + na osolení vody k vaření
  • špetka muškátového květu
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželové nati
  • 7 – 8 lžic kukuřičné strouhanky
 
  • kuřecí vývar
  • pažitka

Postup:

  1. Špek, uzený bok i čistou focacciu (bez oliv, rajčat a dalšího zdobení) pokrájejte na drobné kostičky. Petrželku nasekejte najemno.
  2. Troubu předehřejte na 215 °C se zapnutým horkovzduchem.
  3. Kostičky špeku opékejte na pánvi, aby se hezky vypekl a pustil co nejvíce tuku.
  4. Kostky uzeného boku a focaccii přelijte na plechu vyškvařeným špekem, promíchejte a dejte do předehřáté trouby péct na 20 minut dozlatova. Několikrát během pečení směs promíchejte.
  5. Mouky odvažte a spolu s xanthanem, solí a muškátovým květem nasucho promíchejte.
  6. Do sypké směsi vmíchejte vejce s rýžovým mlékem a vymíchejte do hladkého těstíčka.
  7. Do větší mísy (optimálně skleněné) přesuňte zlatavý obsah plechu, přilejte těstíčko, z prknýnka shrábněte petrželku a vše vypracujte do lepkavé hmoty. Nechte 5 minut odležet.
  8. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte.
  9. Vyzkoušejte konzistenci těsta: Dají se z něj tvarovat knedlíčky? Směle do toho? Nedají? Ani mně se nedařilo. Přidávejte postupně po lžicích kukuřičnou strouhanku, dokud těsto nebude ani ne lívancové, ani drobenkové – zkrátka tak akorát k odkrajování lžičkou a následnému koulení knedlíčků velikosti pingpongových míčků mokrými dlaněmi.
  10. Špekové knedlíčky ihned házejte do vroucí vody a vařte přibližně 4 minuty. Hotové knedlíčky přestanou zuřivě vířit v hlubinách hrnce a vyplavou na vodní hladinu, kde se budou držet při okraji.
  11. Podávejte v horkém kuřecím vývaru, posypané najemno nasekanou pažitkou.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Rakousko: Špekové knedlíčky

Možná znáte slogan: „Nudíte se? Pořiďte si medvídka mývala!“ Po nedělním patlání v kuchyni navrhuji jeho změnu na: „Nevíte, co s časem? Uvařte si tyrolské špekové knedlíčky.“ 😅 V receptech obvykle slibovaná půlhodina na přípravu stačit nebude, za to vám ručím. Ovšem výsledek, ten za trochu toho „matláma patláma“ stojí.

Ale nejdřív pár slov z místopisu a historie:

Rakouská kuchyně

Rakousko. Po dlouhá staletí centrální část habsburské monarchie, kde se psaly dějiny a v kuchyni se v jednom kotli míchaly a společně probublávaly kuchařské vlivy z Čech, Uherska, Itálie, Francie i Turecka. Těžko dnes pohledat ryze rakouské jídlo. Posuďte sami: Buchty a koláče přivandrovaly se všemi těmi Janky a Honzy z Čech. Štrúdl a káva zas s vojáky z Turecka. Vídeňský řízek? Ten má prapůvod v Itálii. Guláš v Uhersku (dnešním Maďarsku) a dalo by se pokračovat.

Abychom však rakouským kuchařům nekřivdili – oni také přinesli gastronomickému světu nové chutě: Sacher dort, Mozartovy koule, císařský trhanec (všímáte si, jak jsou Rakušané na sladké?), hovězí vývar s celestýnskými nudlemi anebo právě ony tyrolské špekové knedlíčky.

Tradičně se v Rakousku špekové knedlíčky podávají v čirém kuřecím vývaru. Nic vám však nebrání si je vytvarovat o kousek větší a podávat s kysaným zelím jako hlavní chod. Jsou dobré, jsou syté a z talířů zmizí dřív, než vyslovíte „tiroler speckknödelsuppe“.

tyrolské špekové knedlíčky bez lepku a mléka

A teď už můžete začít. Vyhrňte si rukávy, naostřete nůž, zapněte svůj oblíbený podcast a jde se krájet, míchat a koulet!

Tyrolské špekové knedlíky

Suroviny:

  • 50 g špeku
  • 150 g uzeného boku
  • 250 g bezlepkové focaccii
  • 1 vejce
  • 200 ml rýžového mléka
  • 20 g cizrnové mouky
  • 15 g rýžové mouky
  • 15 g tapiokového škrobu
  • 1/2 lžičky xanthanu
  • 1/2 lžičky himalájské růžové soli + na osolení vody k vaření
  • špetka muškátového květu
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželové nati
  • 7 – 8 lžic kukuřičné strouhanky
 
  • kuřecí vývar
  • pažitka

Postup:

  1. Špek, uzený bok i čistou focacciu (bez oliv, rajčat a dalšího zdobení) pokrájejte na drobné kostičky. Petrželku nasekejte najemno.
  2. Troubu předehřejte na 215 °C se zapnutým horkovzduchem.
  3. Kostičky špeku opékejte na pánvi, aby se hezky vypekl a pustil co nejvíce tuku.
  4. Kostky uzeného boku a focaccii přelijte na plechu vyškvařeným špekem, promíchejte a dejte do předehřáté trouby péct na 20 minut dozlatova. Několikrát během pečení směs promíchejte.
  5. Mouky odvažte a spolu s xanthanem, solí a muškátovým květem nasucho promíchejte.
  6. Do sypké směsi vmíchejte vejce s rýžovým mlékem a vymíchejte do hladkého těstíčka.
  7. Do větší mísy (optimálně skleněné) přesuňte zlatavý obsah plechu, přilejte těstíčko, z prknýnka shrábněte petrželku a vše vypracujte do lepkavé hmoty. Nechte 5 minut odležet.
  8. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte.
  9. Vyzkoušejte konzistenci těsta: Dají se z něj tvarovat knedlíčky? Směle do toho? Nedají? Ani mně se nedařilo. Přidávejte postupně po lžicích kukuřičnou strouhanku, dokud těsto nebude ani ne lívancové, ani drobenkové – zkrátka tak akorát k odkrajování lžičkou a následnému koulení knedlíčků velikosti pingpongových míčků mokrými dlaněmi.
  10. Špekové knedlíčky ihned házejte do vroucí vody a vařte přibližně 4 minuty. Hotové knedlíčky přestanou zuřivě vířit v hlubinách hrnce a vyplavou na vodní hladinu, kde se budou držet při okraji.
  11. Podávejte v horkém kuřecím vývaru, posypané najemno nasekanou pažitkou.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments