Otevřte mi dveře do knihkupectví a v ten moment na vás zapomenu. Ocitnu se v ráji. (OK, toto neplatí 100%, ale výjimky, jak známo, potvrzují pravidlo.) Nejinak tomu bylo i v Chorvatsku ve vedrech, kdy za kousek stínu šli byste světa kraj. Tady stačilo zvednout oči a zkusmo vzít za kliku vysokých dveří starého rohového domu. Co jsem za nimi nalezla? Knihomolské nebe ve všech možných jazycích. A v malé, nenápadné, středomořské kuchařce recept na pravé chorvatské čevapčiči. V chorvatštině.
Chorvatská kuchyně
Naše cesta kolem světa bez lepku a mléka se opět začíná stáčet na jih, do Středomoří. Kuchařsky i cestovatelsky se jedná o můj nejoblíbenější kraj. Slunce a moře tvoří perfektní spojeneckou dvojici jak pro dovolenou, tak i pro místní zahradníky a rybáře. Díky nim může být chorvatská kuchyně založená nejen na mase, mléku a obilí, ale též rybách a plodech moře, olivovém oleji, čerstvém ovoci a zelenině.
Nejtypičtější chorvatská jídla, která „určitě musíte ochutnat, než zemřete“? Seznamů je nespočet, co gurmán – to názor. 😁 Náhodným výběrem přidávám tedy ještě jeden vlastní, k domácímu ozkoušení a improvizování vhodný, neboť ne vše je v originále bez lepku a mléka:
- crni rižot (těstoviny s lanýži)
- žgvacet (směs mas podobná guláši)
- sarma (mleté maso s rýží připravované v listu z kysaného zelí)
- ajvar (pálivá směs z pečené červené papriky a lilku)
- girice (malé rybičky obalené v mouce a prudce osmažené)
- blitva (mangold s bramborami a česnekem – dalmatská příloha k rybám)
- lignje na žaru (grilované olihně)
- orehnjača (závin z kynutého těsta plněný ořechy)
- fritule (koblihy s rozinkami)
Čevapčiči
Ingredience:
Na čevapčiči pro 4 osoby budete potřebovat
- 600 g mletého masa (hovězího nebo vepřového)
- 3 stroužky česneku
- 1 lžičku (růžové himalájské) soli
- 1 lžičku sladké papriky
- slunečnicový olej na smažení
Dressing:
- 1/2 salátové okurky
- sůl
- 2 kokosové jogurty (300 g celkem)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci jemně nasekané petrželové nati
Postup:
- Česnek oloupejte a prolisujte – 3 stroužky k masu, zbylý 1 stroužek do jogurtu.
- Vmíchejte do masa česnek, sůl i papriku a dobře prohněťte.
- Tvarujte z masa válečky ve velikosti palce a pokládejte jeden vedle druhého na talíř/tác: Nejprve naberte asi lžíci masa. Vymačkejte a vykoulejte ji v dlaních do středně velké kuličky, která drží pohromadě. Nakonec z kuličky vyválejte mezi dlaněmi váleček. V mase není žádné pojidlo typu vajíčka se strouhankou, bude to hodně o ručním propracování, které způsobí, že se vám čevapčiči na pánvičce nerozpadne na prvočinitele.
- Syrové čevapčiči odložte na 30 minut do ledničky.
- Okurku oškrábejte a najemno nastrouhejte. Zlehka osolte a nechte 15 minut pustit vodu.
- Nastrouhanou okurku vymačkejte a spolu s petrželí vmíchejte do jogurtu. Podle chuti dosolte a odložte stranou.
- V širší pánvi rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje a smažte čevapčiči ze všech stran dozlatova.
- Podávejte horké s vychlazeným dressingem, vařenými bramborami a svou oblíbenou čerstvou zeleninou (paprikami, hlávkovým salátem…).
Krásný den a dobrou chuť! 😎