RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Chorvatsko: Čevapčiči

Otevřte mi dveře do knihkupectví a v ten moment na vás zapomenu. Ocitnu se v ráji. (OK, toto neplatí 100%, ale výjimky, jak známo, potvrzují pravidlo.) Nejinak tomu bylo i v Chorvatsku ve vedrech, kdy za kousek stínu šli byste světa kraj. Tady stačilo zvednout oči a zkusmo vzít za kliku vysokých dveří starého rohového domu. Co jsem za nimi nalezla? Knihomolské nebe ve všech možných jazycích. A v malé, nenápadné, středomořské kuchařce recept na pravé chorvatské čevapčiči. V chorvatštině.

Chorvatská kuchyně

Naše cesta kolem světa bez lepku a mléka se opět začíná stáčet na jih, do Středomoří. Kuchařsky i cestovatelsky se jedná o můj nejoblíbenější kraj. Slunce a moře tvoří perfektní spojeneckou dvojici jak pro dovolenou, tak i pro místní zahradníky a rybáře. Díky nim může být chorvatská kuchyně založená nejen na mase, mléku a obilí, ale též rybách a plodech moře, olivovém oleji, čerstvém ovoci a zelenině.

Nejtypičtější chorvatská jídla, která „určitě musíte ochutnat, než zemřete“? Seznamů je nespočet, co gurmán – to názor. 😁 Náhodným výběrem přidávám tedy ještě jeden vlastní, k domácímu ozkoušení a improvizování vhodný, neboť ne vše je v originále bez lepku a mléka:

  • crni rižot (těstoviny s lanýži)
  • žgvacet (směs mas podobná guláši)
  • sarma (mleté maso s rýží připravované v listu z kysaného zelí)
  • ajvar (pálivá směs z pečené červené papriky a lilku)
  • girice (malé rybičky obalené v mouce a prudce osmažené)
  • blitva (mangold s bramborami a česnekem – dalmatská příloha k rybám)
  • lignje na žaru (grilované olihně)
  • orehnjača (závin z kynutého těsta plněný ořechy)
  • fritule (koblihy s rozinkami)
 
A samozřejmě čevapčiči. Smažené, jak prst velké válečky z mletého masa. V Chorvatsku připravenou, chutnou a rovnou také vytvarovanou směs na domácí přípravu čevapčiči seženete běžně v obchodě. U nás to bude od A do Z na vás, ale nebojte se: chce to jen kvalitní suroviny a rozposlouchanou audioknihu, protože vyvalování ochuceného masa chvilku zabere.

čevapčiči Chorvatsko bez lepku a mléka

Čevapčiči

Ingredience:

Na čevapčiči pro 4 osoby budete potřebovat

  • 600 g mletého masa (hovězího nebo vepřového)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžičku (růžové himalájské) soli
  • 1 lžičku sladké papriky
  • slunečnicový olej na smažení

Dressing:

  • 1/2 salátové okurky
  • sůl
  • 2 kokosové jogurty (300 g celkem)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci jemně nasekané petrželové nati
 
Příloha: vařené brambory, čerstvá zelenina

Postup:

  1. Česnek oloupejte a prolisujte – 3 stroužky k masu, zbylý 1 stroužek do jogurtu.
  2. Vmíchejte do masa česnek, sůl i papriku a dobře prohněťte.
  3. Tvarujte z masa válečky ve velikosti palce a pokládejte jeden vedle druhého na talíř/tác: Nejprve naberte asi lžíci masa. Vymačkejte a vykoulejte ji v dlaních do středně velké kuličky, která drží pohromadě. Nakonec z kuličky vyválejte mezi dlaněmi váleček. V mase není žádné pojidlo typu vajíčka se strouhankou, bude to hodně o ručním propracování, které způsobí, že se vám čevapčiči na pánvičce nerozpadne na prvočinitele. 
  4. Syrové čevapčiči odložte na 30 minut do ledničky.
  5. Okurku oškrábejte a najemno nastrouhejte. Zlehka osolte a nechte 15 minut pustit vodu.
  6. Nastrouhanou okurku vymačkejte a spolu s petrželí vmíchejte do jogurtu. Podle chuti dosolte a odložte stranou.
  7. V širší pánvi rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje a smažte čevapčiči ze všech stran dozlatova.
  8. Podávejte horké s vychlazeným dressingem, vařenými bramborami a svou oblíbenou čerstvou zeleninou (paprikami, hlávkovým salátem…).

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Chorvatsko: Čevapčiči

Otevřte mi dveře do knihkupectví a v ten moment na vás zapomenu. Ocitnu se v ráji. (OK, toto neplatí 100%, ale výjimky, jak známo, potvrzují pravidlo.) Nejinak tomu bylo i v Chorvatsku ve vedrech, kdy za kousek stínu šli byste světa kraj. Tady stačilo zvednout oči a zkusmo vzít za kliku vysokých dveří starého rohového domu. Co jsem za nimi nalezla? Knihomolské nebe ve všech možných jazycích. A v malé, nenápadné, středomořské kuchařce recept na pravé chorvatské čevapčiči. V chorvatštině.

Chorvatská kuchyně

Naše cesta kolem světa bez lepku a mléka se opět začíná stáčet na jih, do Středomoří. Kuchařsky i cestovatelsky se jedná o můj nejoblíbenější kraj. Slunce a moře tvoří perfektní spojeneckou dvojici jak pro dovolenou, tak i pro místní zahradníky a rybáře. Díky nim může být chorvatská kuchyně založená nejen na mase, mléku a obilí, ale též rybách a plodech moře, olivovém oleji, čerstvém ovoci a zelenině.

Nejtypičtější chorvatská jídla, která „určitě musíte ochutnat, než zemřete“? Seznamů je nespočet, co gurmán – to názor. 😁 Náhodným výběrem přidávám tedy ještě jeden vlastní, k domácímu ozkoušení a improvizování vhodný, neboť ne vše je v originále bez lepku a mléka:

  • crni rižot (těstoviny s lanýži)
  • žgvacet (směs mas podobná guláši)
  • sarma (mleté maso s rýží připravované v listu z kysaného zelí)
  • ajvar (pálivá směs z pečené červené papriky a lilku)
  • girice (malé rybičky obalené v mouce a prudce osmažené)
  • blitva (mangold s bramborami a česnekem – dalmatská příloha k rybám)
  • lignje na žaru (grilované olihně)
  • orehnjača (závin z kynutého těsta plněný ořechy)
  • fritule (koblihy s rozinkami)
 
A samozřejmě čevapčiči. Smažené, jak prst velké válečky z mletého masa. V Chorvatsku připravenou, chutnou a rovnou také vytvarovanou směs na domácí přípravu čevapčiči seženete běžně v obchodě. U nás to bude od A do Z na vás, ale nebojte se: chce to jen kvalitní suroviny a rozposlouchanou audioknihu, protože vyvalování ochuceného masa chvilku zabere.

čevapčiči Chorvatsko bez lepku a mléka

Čevapčiči

Ingredience:

Na čevapčiči pro 4 osoby budete potřebovat

  • 600 g mletého masa (hovězího nebo vepřového)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžičku (růžové himalájské) soli
  • 1 lžičku sladké papriky
  • slunečnicový olej na smažení

Dressing:

  • 1/2 salátové okurky
  • sůl
  • 2 kokosové jogurty (300 g celkem)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci jemně nasekané petrželové nati
 
Příloha: vařené brambory, čerstvá zelenina

Postup:

  1. Česnek oloupejte a prolisujte – 3 stroužky k masu, zbylý 1 stroužek do jogurtu.
  2. Vmíchejte do masa česnek, sůl i papriku a dobře prohněťte.
  3. Tvarujte z masa válečky ve velikosti palce a pokládejte jeden vedle druhého na talíř/tác: Nejprve naberte asi lžíci masa. Vymačkejte a vykoulejte ji v dlaních do středně velké kuličky, která drží pohromadě. Nakonec z kuličky vyválejte mezi dlaněmi váleček. V mase není žádné pojidlo typu vajíčka se strouhankou, bude to hodně o ručním propracování, které způsobí, že se vám čevapčiči na pánvičce nerozpadne na prvočinitele. 
  4. Syrové čevapčiči odložte na 30 minut do ledničky.
  5. Okurku oškrábejte a najemno nastrouhejte. Zlehka osolte a nechte 15 minut pustit vodu.
  6. Nastrouhanou okurku vymačkejte a spolu s petrželí vmíchejte do jogurtu. Podle chuti dosolte a odložte stranou.
  7. V širší pánvi rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje a smažte čevapčiči ze všech stran dozlatova.
  8. Podávejte horké s vychlazeným dressingem, vařenými bramborami a svou oblíbenou čerstvou zeleninou (paprikami, hlávkovým salátem…).

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments