RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Maďarsko: Langoše

Někdo používá česnek proti úpírům. Moji (pra)rodiče si česnek coby silné antibiotikum mazali na chleba s máslem. A naši jihovýchodní sousedé si stejnou vrstvu pálivosti dopřávají na plackách z kynutého těsta s přídavkem brambor. K svačině, obědu i večeři, doma i na cestách – langoše přijdou k chuti kdykoliv.

Maďarská kuchyně

Maďarská kuchyně neplatí úplně za vzor zdravého stravování, jedno se jí však rozhodně vytknout nedá – a to mdlá chuť. Pálivé papričky, kysané zelí, zakysaná smetana, česnek, pikantní klobásy… na co pomyslíte, to vám rozbouří chuťové pohárky. Přidejte vepřové nebo telecí maso, nějakou tu sladkovodní rybu, rajčata, dýně, bílý chléb či tarhoňu a máte vydatné maďarské jídlo na stole.

Že žádné neznáte, protože libamájpástétom vám nic neříká? A co halászlé (rybí polévka), perkelt (dušené maso s paprikou), tokáň (pikantní směs masa a zeleniny), lečo (dušená zelenina s klobásou), čabajka (ostrá klobása, běžně dostupná i v českých řeznictvích), Dobošův dort (tenké pláty piškotu promazané čokoládovým máslovým krémem) či Tokajské víno?

A kdyby vše výše napsané selhalo, langoš to jistí. Langoši se v české kotlině nedá vyhnout. Smaženou placku potřenou kečupem vám naservírují jak ve stánku s rychlým občerstvením, tak ve školní jídelně.

Začaly se vám sbíhat sliny, ale brzdí vás bezlepková a/nebo bezmléčná dieta? Už nemusí! Tady máte ode mě recept:

Langoše

Suroviny:

  • 300 ml vody
  • 10 g psyllia
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 150 g rýžové mouky
  • 150 g kukuřičného škrobu + na vypracování placek
  • 1 lžička xanthanu
  • 1 lžička růžové himalájské soli
  • 150 g uvařených brambor
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
 
+ slunečnicový olej na smažení
+ česnek, rostlinný sýr, kečup… k dochucení

Postup:

  1. Smíchejte vodu s psylliem a nechte psyllium nabobtnat do podoby gelu.
  2. Lžičkou rozmačkejte droždí s cukrem na kašičku a počkejte, až začne dělat bublinky.
  3. Všechny sypké suroviny – rýžovou mouku, kukuřičný škrob, xanthan a sůl – v zadělávací míse dobře metlou promíchejte.
  4. Vychladlé uvařené brambory nastrouhejte najemno a vmíchejte k mouce.
  5. Přidejte do mísy bublající kvásek, psylliový gel a vypracujte kompaktní těsto. Na závěr zapracujte do těsta olej, čímž se stane nelepivým.
  6. Nechte těsto kynout přibližně hodinu, než zdvojnásobí svůj objem. 
  7. Pracovní plochu (desku kuchyňské linky) poprašte kukuřičným škrobem a nakynuté těsto na ni vyklopte.
  8. Rozdělte těsto na 12 dílů a každý trochu prohněťte a zakulaťte. Dopřejte kuličkám těsta ještě chvilku k dokynutí.
  9. V široké pánvi rozehřejte silnou vrstvu oleje.
  10. Každou kuličku, jednu po druhé, prsty vytvarujte do tenké placky se silnějším okrajem. (Jde to lépe prsty než válečkem: Začněte od středu kuličky a tlakem, nikoliv tahem, na pomoučněné ploše tvarujte.)
  11. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova.
  12. Hotové langoše prokládejte papírovými kuchyňskými utěrkami, které nasají přebytečnou mastnotu.
  13. Podávejte jen tak, potřené prolisovaným česnekem, s kečupem i bez, posypané nastrouhaným sýrem… jak má kdo rád.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Maďarsko: Langoše

Někdo používá česnek proti úpírům. Moji (pra)rodiče si česnek coby silné antibiotikum mazali na chleba s máslem. A naši jihovýchodní sousedé si stejnou vrstvu pálivosti dopřávají na plackách z kynutého těsta s přídavkem brambor. K svačině, obědu i večeři, doma i na cestách – langoše přijdou k chuti kdykoliv.

Maďarská kuchyně

Maďarská kuchyně neplatí úplně za vzor zdravého stravování, jedno se jí však rozhodně vytknout nedá – a to mdlá chuť. Pálivé papričky, kysané zelí, zakysaná smetana, česnek, pikantní klobásy… na co pomyslíte, to vám rozbouří chuťové pohárky. Přidejte vepřové nebo telecí maso, nějakou tu sladkovodní rybu, rajčata, dýně, bílý chléb či tarhoňu a máte vydatné maďarské jídlo na stole.

Že žádné neznáte, protože libamájpástétom vám nic neříká? A co halászlé (rybí polévka), perkelt (dušené maso s paprikou), tokáň (pikantní směs masa a zeleniny), lečo (dušená zelenina s klobásou), čabajka (ostrá klobása, běžně dostupná i v českých řeznictvích), Dobošův dort (tenké pláty piškotu promazané čokoládovým máslovým krémem) či Tokajské víno?

A kdyby vše výše napsané selhalo, langoš to jistí. Langoši se v české kotlině nedá vyhnout. Smaženou placku potřenou kečupem vám naservírují jak ve stánku s rychlým občerstvením, tak ve školní jídelně.

Začaly se vám sbíhat sliny, ale brzdí vás bezlepková a/nebo bezmléčná dieta? Už nemusí! Tady máte ode mě recept:

Langoše

Suroviny:

  • 300 ml vody
  • 10 g psyllia
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 150 g rýžové mouky
  • 150 g kukuřičného škrobu + na vypracování placek
  • 1 lžička xanthanu
  • 1 lžička růžové himalájské soli
  • 150 g uvařených brambor
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
 
+ slunečnicový olej na smažení
+ česnek, rostlinný sýr, kečup… k dochucení

Postup:

  1. Smíchejte vodu s psylliem a nechte psyllium nabobtnat do podoby gelu.
  2. Lžičkou rozmačkejte droždí s cukrem na kašičku a počkejte, až začne dělat bublinky.
  3. Všechny sypké suroviny – rýžovou mouku, kukuřičný škrob, xanthan a sůl – v zadělávací míse dobře metlou promíchejte.
  4. Vychladlé uvařené brambory nastrouhejte najemno a vmíchejte k mouce.
  5. Přidejte do mísy bublající kvásek, psylliový gel a vypracujte kompaktní těsto. Na závěr zapracujte do těsta olej, čímž se stane nelepivým.
  6. Nechte těsto kynout přibližně hodinu, než zdvojnásobí svůj objem. 
  7. Pracovní plochu (desku kuchyňské linky) poprašte kukuřičným škrobem a nakynuté těsto na ni vyklopte.
  8. Rozdělte těsto na 12 dílů a každý trochu prohněťte a zakulaťte. Dopřejte kuličkám těsta ještě chvilku k dokynutí.
  9. V široké pánvi rozehřejte silnou vrstvu oleje.
  10. Každou kuličku, jednu po druhé, prsty vytvarujte do tenké placky se silnějším okrajem. (Jde to lépe prsty než válečkem: Začněte od středu kuličky a tlakem, nikoliv tahem, na pomoučněné ploše tvarujte.)
  11. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova.
  12. Hotové langoše prokládejte papírovými kuchyňskými utěrkami, které nasají přebytečnou mastnotu.
  13. Podávejte jen tak, potřené prolisovaným česnekem, s kečupem i bez, posypané nastrouhaným sýrem… jak má kdo rád.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
3 1 hlasovat
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments