RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Španělsko: Gazpacho

Španělsko je mou srdcovkou. Semestr, který jsem zde v rámci vysokoškolských studií mohla strávit, mne silně ovlivnil po všech stránkách. Dodnes vzpomínám na všechny výlety – do Granady, Sevilly, Barcelony… Na procházky po mořském pobřeží i temperamentní španělštinu všude okolo. I jak mi Juan smažil tradiční bramborovou tortillu a ve španělské univerzitní kantýně mi servírovali ruský salát. A také o pár let později na neznalé Čechy, kterým nechutnalo v horkých dnech vychlazené gazpacho.

Španělská kuchyně

Stejně jako francouzská, ani španělská kuchyně není jednotná ve všech autonomních regionech. Rozdíly tvoří především poloha a dostupnost surovin: Zatímco ve Valencii na středomořském pobřeží mohou dát do paelly vedle kuřecího či králičího masa také čerstvé mořské plody, v Madridu ve středozemí vám naservírují patatas bravas (brambory v pálivé omáčce) a v Santiagu de Compostela v Galicii na severu, kde španělské břehy omývá Atlantský oceán, vařenou chobotnici.

Máte chuť překvapit svou rodinu španělským menu? Jako předkrm můžete zvolit tapas – malé chuťovky, jejichž původ sahá až do 13. století ke králi Alfonsu X. Kastilskému. Pokračujte polévkou gazpacho, coby hlavní chod podávejte paellu a vše zakončete pohárem crema catalana – pudinku s vůní citrusů.

Studená polévka gazpacho

Gazpacho je tradiční studená polévka z rajčat, paprik a okurek. Není se čemu divit, že se podává zastudena – vždyť v létě, kdy rajčata dozrávají i mimo skleníky, je v poledne takové horko, že i středoevropan pochopí, že polední siesta není pro Španěly nebetyčným flákáním za bílého dne, nýbrž jediným způsobem, jak vedra přežít.

Seznam surovin gazpacha je krátký a příprava jednoduchá: zeleninu očistit – nakrájet – rozmixovat. A propasírovat přes síto, což vám zajistí výslednou krásně hladkou konzistenci. Toť vše.

Až tedy budete o letních horkých dnech padat únavou, vzpomeňte si na Španěly a připravte si k obědu osvězující polévku gazpacho.

gazpacho Španělsko Cesta kolem světa bez lepku a mléka

Gazpacho

Suroviny:

Na polévku pro 4 – 5 osob budete potřebovat

  • 1 kg rajčat
  • 2 polní okurky
  • 1 velkou zelenou papriku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce vinného (nebo jablečného) octa
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 plátky bezlepkového toustového chleba
  • sůl

Postup:

  1. Rajčata omyjte, vykrojte tvrdé části u stopek a nakrájejte na kostky.
  2. Okurky oškrábejte, papriku zbavte jádřince, omyjte a nakrájejte na menší kousky.
  3. Česnek oloupejte a prolisujte.
  4. Vše – od rajčat po chleba – dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  5. Zeleninový mix propasírujte přes síto do hrnce či polévkové mísy. (Jde to snadno, síto zachytí zbytky semínek a slupek, zbytek lehce proteče.)
  6. Dochuťte solí.
  7. Gazpacho podávejte vychlazené, nejlépe ihned, s kapkou olivového oleje navíc. 

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Španělsko: Gazpacho

Španělsko je mou srdcovkou. Semestr, který jsem zde v rámci vysokoškolských studií mohla strávit, mne silně ovlivnil po všech stránkách. Dodnes vzpomínám na všechny výlety – do Granady, Sevilly, Barcelony… Na procházky po mořském pobřeží i temperamentní španělštinu všude okolo. I jak mi Juan smažil tradiční bramborovou tortillu a ve španělské univerzitní kantýně mi servírovali ruský salát. A také o pár let později na neznalé Čechy, kterým nechutnalo v horkých dnech vychlazené gazpacho.

Španělská kuchyně

Stejně jako francouzská, ani španělská kuchyně není jednotná ve všech autonomních regionech. Rozdíly tvoří především poloha a dostupnost surovin: Zatímco ve Valencii na středomořském pobřeží mohou dát do paelly vedle kuřecího či králičího masa také čerstvé mořské plody, v Madridu ve středozemí vám naservírují patatas bravas (brambory v pálivé omáčce) a v Santiagu de Compostela v Galicii na severu, kde španělské břehy omývá Atlantský oceán, vařenou chobotnici.

Máte chuť překvapit svou rodinu španělským menu? Jako předkrm můžete zvolit tapas – malé chuťovky, jejichž původ sahá až do 13. století ke králi Alfonsu X. Kastilskému. Pokračujte polévkou gazpacho, coby hlavní chod podávejte paellu a vše zakončete pohárem crema catalana – pudinku s vůní citrusů.

Studená polévka gazpacho

Gazpacho je tradiční studená polévka z rajčat, paprik a okurek. Není se čemu divit, že se podává zastudena – vždyť v létě, kdy rajčata dozrávají i mimo skleníky, je v poledne takové horko, že i středoevropan pochopí, že polední siesta není pro Španěly nebetyčným flákáním za bílého dne, nýbrž jediným způsobem, jak vedra přežít.

Seznam surovin gazpacha je krátký a příprava jednoduchá: zeleninu očistit – nakrájet – rozmixovat. A propasírovat přes síto, což vám zajistí výslednou krásně hladkou konzistenci. Toť vše.

Až tedy budete o letních horkých dnech padat únavou, vzpomeňte si na Španěly a připravte si k obědu osvězující polévku gazpacho.

gazpacho Španělsko Cesta kolem světa bez lepku a mléka

Gazpacho

Suroviny:

Na polévku pro 4 – 5 osob budete potřebovat

  • 1 kg rajčat
  • 2 polní okurky
  • 1 velkou zelenou papriku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce vinného (nebo jablečného) octa
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 plátky bezlepkového toustového chleba
  • sůl

Postup:

  1. Rajčata omyjte, vykrojte tvrdé části u stopek a nakrájejte na kostky.
  2. Okurky oškrábejte, papriku zbavte jádřince, omyjte a nakrájejte na menší kousky.
  3. Česnek oloupejte a prolisujte.
  4. Vše – od rajčat po chleba – dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  5. Zeleninový mix propasírujte přes síto do hrnce či polévkové mísy. (Jde to snadno, síto zachytí zbytky semínek a slupek, zbytek lehce proteče.)
  6. Dochuťte solí.
  7. Gazpacho podávejte vychlazené, nejlépe ihned, s kapkou olivového oleje navíc. 

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments