RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Jahodový džem aneb Léto ve skleničce

Je to tady! Také letos jsme se dočkali sezóny jahod, byť o pár týdnů opožděné. Jahody jsou tu – a s nimi léto! 😎 A v hrnci již probublává nebesky voňavý jahodový džem.

Máme to štěstí, že byť nemáme zahradu, o dostatek jahod se bát nemusíme. V dojezdové vzdálenosti se totiž nachází doslova jahodové plantáže, každoročně otevřené pro samosběr. S chutí této možnosti využíváme, anžto jahody patří mezi naše nejoblíbenější letní ovoce.

Abychom si jahod mohli užívat i v zimě a nemuseli pro ně posílat Marušku ke dvanácti měsíčkům, zpracováváme je ihned po přinesení z pole dvěma způsoby:

  1. rozmixujeme a vzniklé pyré v krabičce zamrazíme (z jahodové dřeně rozmixováním s agávovým či jiným sirupem v létě i v zimě během chvilky vykouzlíme jahodovou zmrzlinu na počkání);
  2. vaříme džem.

Domácí konzervování ovoce a zeleniny od A do Z

Pokud jde o přípravu ovocného džemu či marmelády (držím se v tomto případě klasického starého rozdělení džem = s kousky, marmeláda = hladká), sahám automaticky po starší dopatlané knížce Domácí konzervování ovoce a zeleniny. Podědila jsem ji po své babičce (proč se neříká i „pobabila“?) a vaří podle ní tedy již třetí a vbrzku i čtvrtá generace. 

Autory této poznatky a recepty nabité kuchařky jsou Ing. Božena Hostašová, Ing. Eduard Němec a Libuše Vlachová. Kuchařku poprvé vydalo nakladatelství Avicenum v roce 1980, já vlastním její druhé vydání z roku 1983. Prvních 90 stran popisuje látkové složky ovoce a zeleniny a základy jejich konzervování. Následují recepty seřazené podle abecedy, od angreštu po vlašské ořechy (ovoce), od brokolice po zelí (zelenina) a houby přídavkem.

Pokud tuto kuchařku vlastníte, doporučuji nevyhazovat. Jestliže nikoliv, je možné ji za pár desetikorun sehnat na některých (knižních) e-bazarech a v antikvariátech.

Pár slov k postupu

Na přípravu tohoto džemu nepotřebujete žádné speciální vybavení. Já využívám polévkový či těstovinový hrnec se silným dnem a skleničky se šroubovacími víčky, které se mi tu v průběhu roku nahromadí: od kokosového oleje, pomerančové marmelády, oliv…

Namísto práškové nebo tekuté Petosy uváděné v knize kupuji v místních potravinách přírodní Pektin z citrusových plodů. Držím se dávkování uváděného na sáčku – letos jsem sáhla po tom s popiskem „vystačí na 2 kg ovoce“. Jak prosté, milý Watsone. Žádná jaderná chemie, ale jahodový džem. 😀

neodolatelný jahodový džem v kuchyni bez cz

A nyní již k receptu, ať ten košík jahod, co jste si právě přinesli, můžete rovnou proměnit v džem:

Nejlepší jahodový džem letošního léta

Suroviny:

  • 1,5 kg očištěných jahod
  • 1,05 kg třtinového cukru
  • (půl)sáček citrusového pektinu na 1,5 – 2 kg ovoce
  • 1 lžičku kyseliny citrónové

Postup:

  1. Nachystejte si skleničky vhodných velikostí. Umyjte je i víčka horkou vodou a vysušte. (Do víček můžete kápnout nepatrně slivovice a vydezinfikovat je tak.)
  2. Očištěné jahody překrájejte na menší kousky (poloviny až osminy dle velikosti).
  3. Ve větším hrnci se silným dnem, ve kterém budete následně džem vařit, promíchejte jahody s 550 g cukru.
  4. Zakryjte hrnec pokličkou a nechte jahody do druhého dne (12 – 24 hodin) proslazovat.
  5. Následující den přiveďte jahodovou směs v hrnci k varu. Poté ztlumte výkon plotýnky/plamene a za průběžného míchání vařte do zhoustnutí.
  6. Promíchejte zbylých 500 g třtinového cukru s pektinem a vsypte do hrnce.
  7. Míchejte a vařte džem dál, dokud nezačne rosolovat. Že je hotový, poznáte rosolotvornou zkouškou: Kápněte vařící se džem na studený talířek a nechte zchladnout. Studenou kapku džemu zkuste prstem posunout. Zůstane-li kapka vcelku a pouze se zkrabatí její povrch, je džem hotov.
  8. Vmíchejte lžičku kyseliny citrónové a ještě krátce povařte.
  9. Plňte džem do připravených skleniček. Každou skleničku pevně uzavřete víčkem, otočte vzhůru nohama a nechte vychladnout.
  10. Skladujte mimo dosah slunečních paprsků. Po otevření uschovávejte v ledničce do úplného snězení.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Jahodový džem aneb Léto ve skleničce

Je to tady! Také letos jsme se dočkali sezóny jahod, byť o pár týdnů opožděné. Jahody jsou tu – a s nimi léto! 😎 A v hrnci již probublává nebesky voňavý jahodový džem.

Máme to štěstí, že byť nemáme zahradu, o dostatek jahod se bát nemusíme. V dojezdové vzdálenosti se totiž nachází doslova jahodové plantáže, každoročně otevřené pro samosběr. S chutí této možnosti využíváme, anžto jahody patří mezi naše nejoblíbenější letní ovoce.

Abychom si jahod mohli užívat i v zimě a nemuseli pro ně posílat Marušku ke dvanácti měsíčkům, zpracováváme je ihned po přinesení z pole dvěma způsoby:

  1. rozmixujeme a vzniklé pyré v krabičce zamrazíme (z jahodové dřeně rozmixováním s agávovým či jiným sirupem v létě i v zimě během chvilky vykouzlíme jahodovou zmrzlinu na počkání);
  2. vaříme džem.

Domácí konzervování ovoce a zeleniny od A do Z

Pokud jde o přípravu ovocného džemu či marmelády (držím se v tomto případě klasického starého rozdělení džem = s kousky, marmeláda = hladká), sahám automaticky po starší dopatlané knížce Domácí konzervování ovoce a zeleniny. Podědila jsem ji po své babičce (proč se neříká i „pobabila“?) a vaří podle ní tedy již třetí a vbrzku i čtvrtá generace. 

Autory této poznatky a recepty nabité kuchařky jsou Ing. Božena Hostašová, Ing. Eduard Němec a Libuše Vlachová. Kuchařku poprvé vydalo nakladatelství Avicenum v roce 1980, já vlastním její druhé vydání z roku 1983. Prvních 90 stran popisuje látkové složky ovoce a zeleniny a základy jejich konzervování. Následují recepty seřazené podle abecedy, od angreštu po vlašské ořechy (ovoce), od brokolice po zelí (zelenina) a houby přídavkem.

Pokud tuto kuchařku vlastníte, doporučuji nevyhazovat. Jestliže nikoliv, je možné ji za pár desetikorun sehnat na některých (knižních) e-bazarech a v antikvariátech.

Pár slov k postupu

Na přípravu tohoto džemu nepotřebujete žádné speciální vybavení. Já využívám polévkový či těstovinový hrnec se silným dnem a skleničky se šroubovacími víčky, které se mi tu v průběhu roku nahromadí: od kokosového oleje, pomerančové marmelády, oliv…

Namísto práškové nebo tekuté Petosy uváděné v knize kupuji v místních potravinách přírodní Pektin z citrusových plodů. Držím se dávkování uváděného na sáčku – letos jsem sáhla po tom s popiskem „vystačí na 2 kg ovoce“. Jak prosté, milý Watsone. Žádná jaderná chemie, ale jahodový džem. 😀

neodolatelný jahodový džem v kuchyni bez cz

A nyní již k receptu, ať ten košík jahod, co jste si právě přinesli, můžete rovnou proměnit v džem:

Nejlepší jahodový džem letošního léta

Suroviny:

  • 1,5 kg očištěných jahod
  • 1,05 kg třtinového cukru
  • (půl)sáček citrusového pektinu na 1,5 – 2 kg ovoce
  • 1 lžičku kyseliny citrónové

Postup:

  1. Nachystejte si skleničky vhodných velikostí. Umyjte je i víčka horkou vodou a vysušte. (Do víček můžete kápnout nepatrně slivovice a vydezinfikovat je tak.)
  2. Očištěné jahody překrájejte na menší kousky (poloviny až osminy dle velikosti).
  3. Ve větším hrnci se silným dnem, ve kterém budete následně džem vařit, promíchejte jahody s 550 g cukru.
  4. Zakryjte hrnec pokličkou a nechte jahody do druhého dne (12 – 24 hodin) proslazovat.
  5. Následující den přiveďte jahodovou směs v hrnci k varu. Poté ztlumte výkon plotýnky/plamene a za průběžného míchání vařte do zhoustnutí.
  6. Promíchejte zbylých 500 g třtinového cukru s pektinem a vsypte do hrnce.
  7. Míchejte a vařte džem dál, dokud nezačne rosolovat. Že je hotový, poznáte rosolotvornou zkouškou: Kápněte vařící se džem na studený talířek a nechte zchladnout. Studenou kapku džemu zkuste prstem posunout. Zůstane-li kapka vcelku a pouze se zkrabatí její povrch, je džem hotov.
  8. Vmíchejte lžičku kyseliny citrónové a ještě krátce povařte.
  9. Plňte džem do připravených skleniček. Každou skleničku pevně uzavřete víčkem, otočte vzhůru nohama a nechte vychladnout.
  10. Skladujte mimo dosah slunečních paprsků. Po otevření uschovávejte v ledničce do úplného snězení.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments