RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Čajové sušenky

Přepadla mě. Z ničeho nic se vynořila, ze zálohy, takříkajíc zpoza rohu. Chuť na sušenky k mému oblíbenému zelenému čaji s pomerančovými kvítky. Kdo by odolal? Já tedy ne.

Bezlepkové čajové sušenky aneb Kouzlení z toho, co je po ruce

Koupit si sušenky k čaji, když nemusíte řešit složení, je věc snadná. Nařídili vám karanténu? Bohudíky za doručovací služby typu Košík, řešení existuje. Pochutnat si však na sušenkách, které nebudou obsahovat ani lepek, ani máslo, a k tomu ve dnech, kdy jste zavření doma v izolaci? Tomu říkám výzva!

Postavila jsem se k ní čelem a s ručním šlehačem. Z lednice jsem vytáhla vždyzáhadnězbývající bílky (také vám přebývají bílky, nebo naopak žloutky? Napište mi do komentářů!), ze skříňky třtinový cukr, mandlovou mouku a několik sušených meruněk a začala kombinovat. Výsledek? Napoprvé skvělé piškotové sušenky, Napodruhé nepovedené sněhové cukroví. Rozdíl? V postupu. Když jsem se s těstem napotřetí opět jemně nemazlila, ale jednoduše jsem stále šlehala, piškotový efekt se opět dostavil.

Upečte si tyto čajové sušenky také! Jsou bez lepku, bez mléka i bez žloutků, tzv. „Kate-friendly“. Chutnají skvěle, s půlkami vlašských ořechů ve středu vypadají stylově každý den v týdnu a náhodné kousky meruněk jsou milým bonusem v piškotových sušenkách k čaji o páté.

Čajové sušenky s nečekaným bonusem

Suroviny:

Na 1 plech sušenek budete potřebovat:

  • 2 bílky
  • špetičku soli
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 8 lžic mandlové mouky
  • 2 lžíce tapiokového škrobu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 – 6 sušených nesířených meruněk
  • hrst vyloupaných vlašských ořechů
čajové sušenky bez lepku bez másla

Postup:

  1. Nejprve nakrájejte meruňky na malé kostičky a obalte v tapiokovém škrobu, aby se k sobě nelepily.
  2. Bílky vyšlehejte ručním mixérem s malou špetkou soli do polotuha.
  3. Zašlehejte do sněhu třtinový cukr. Šlehejte tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí a hustý sníh se nezačne lesknout a dělat špičky.
  4. Přisypte mandlovou mouku a ještě chvilku pokračujte ve šlehání. (Sníh objemově trochu spadne, což je v tomto případě naprosto v pořádku.)
  5. Nakonec lžící vmíchejte meruňky se škrobem a práškem do pečiva.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C se zapnutým horkovzduchem. (Pokud se vaše trouba předehřívá pomaleji, zapněte ji dříve, než vezmete mixér do ruky.)
  7. Čajovou lžičkou formujte na plechu vyloženém pečicím papírem malé bochánky. Ty se začnou mírně roztékat, proto nezapomeňte mezi nimi ponechat 2 – 3 cm mezery.
  8. Na závěr ozdobte (některé) budoucí čajové sušenky vylouskanými vlašskými ořechy.
  9. Pečte v předehřáté troubě 13 – 15 minut dozlatova.
  10. Hotové čajové sušenky nechte vychladnout na plechu.
  11. Skladujte ve své oblíbené uzavíratelné dóze do úplného snězení.
  12. Vychutnávejte v pohodové náladě s čajem, kávou či horkou čokoládou.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Čajové sušenky

Přepadla mě. Z ničeho nic se vynořila, ze zálohy, takříkajíc zpoza rohu. Chuť na sušenky k mému oblíbenému zelenému čaji s pomerančovými kvítky. Kdo by odolal? Já tedy ne.

Bezlepkové čajové sušenky aneb Kouzlení z toho, co je po ruce

Koupit si sušenky k čaji, když nemusíte řešit složení, je věc snadná. Nařídili vám karanténu? Bohudíky za doručovací služby typu Košík, řešení existuje. Pochutnat si však na sušenkách, které nebudou obsahovat ani lepek, ani máslo, a k tomu ve dnech, kdy jste zavření doma v izolaci? Tomu říkám výzva!

Postavila jsem se k ní čelem a s ručním šlehačem. Z lednice jsem vytáhla vždyzáhadnězbývající bílky (také vám přebývají bílky, nebo naopak žloutky? Napište mi do komentářů!), ze skříňky třtinový cukr, mandlovou mouku a několik sušených meruněk a začala kombinovat. Výsledek? Napoprvé skvělé piškotové sušenky, Napodruhé nepovedené sněhové cukroví. Rozdíl? V postupu. Když jsem se s těstem napotřetí opět jemně nemazlila, ale jednoduše jsem stále šlehala, piškotový efekt se opět dostavil.

Upečte si tyto čajové sušenky také! Jsou bez lepku, bez mléka i bez žloutků, tzv. „Kate-friendly“. Chutnají skvěle, s půlkami vlašských ořechů ve středu vypadají stylově každý den v týdnu a náhodné kousky meruněk jsou milým bonusem v piškotových sušenkách k čaji o páté.

Čajové sušenky s nečekaným bonusem

Suroviny:

Na 1 plech sušenek budete potřebovat:

  • 2 bílky
  • špetičku soli
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 8 lžic mandlové mouky
  • 2 lžíce tapiokového škrobu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 – 6 sušených nesířených meruněk
  • hrst vyloupaných vlašských ořechů
čajové sušenky bez lepku bez másla

Postup:

  1. Nejprve nakrájejte meruňky na malé kostičky a obalte v tapiokovém škrobu, aby se k sobě nelepily.
  2. Bílky vyšlehejte ručním mixérem s malou špetkou soli do polotuha.
  3. Zašlehejte do sněhu třtinový cukr. Šlehejte tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí a hustý sníh se nezačne lesknout a dělat špičky.
  4. Přisypte mandlovou mouku a ještě chvilku pokračujte ve šlehání. (Sníh objemově trochu spadne, což je v tomto případě naprosto v pořádku.)
  5. Nakonec lžící vmíchejte meruňky se škrobem a práškem do pečiva.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C se zapnutým horkovzduchem. (Pokud se vaše trouba předehřívá pomaleji, zapněte ji dříve, než vezmete mixér do ruky.)
  7. Čajovou lžičkou formujte na plechu vyloženém pečicím papírem malé bochánky. Ty se začnou mírně roztékat, proto nezapomeňte mezi nimi ponechat 2 – 3 cm mezery.
  8. Na závěr ozdobte (některé) budoucí čajové sušenky vylouskanými vlašskými ořechy.
  9. Pečte v předehřáté troubě 13 – 15 minut dozlatova.
  10. Hotové čajové sušenky nechte vychladnout na plechu.
  11. Skladujte ve své oblíbené uzavíratelné dóze do úplného snězení.
  12. Vychutnávejte v pohodové náladě s čajem, kávou či horkou čokoládou.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments