Perník mého dětství voněl kořením a křoupaly v něm vlašské ořechy. Byl synonymem pro rychlou buchtu na plech – odvážit, zamíchat, upéct.
Zachtělo se mi upéct perník i pro mé děti. Ale bez lepku, bez mléka – a pro kamarádku Kate i bez vajec. A žádnou sušinku! Chci nadýchaný, vláčný perník plný chuti. Půjde to? Jak by vám na tyto a podobné pochybnosti odpověděla starší dcerka, které se často podaří nějakou citací perfektně vystihnout situaci a takzvaně trefit hřebíček na hlavičku: „Všechno je možné tomu, kdo věří!“
A zadařilo se! Dnes vám mohu s hrdostí představit recept na perník na plech, který je bezlepkový a vegan friendy. Díky použitému ovoci je vláčný a plnou chuť a vůni mu dodává nejen koření, ale též kokos, mandle, rozinky a povidlí. Ptáte se na složitost přípravy? Ta úplně nejnižší! Vše odměříte jedním hrníčkem o objemu 250 ml, polévkovou lžící nebo čajovou lžičkou. Odměříte + zamícháte + vylijete na plech + upečete = hotovo.
Tak se pusťte do pečení, ať máte dnes o důvod víc pro úsměv! 🙂
Perník Sněženka
Na perník na jeden plech budete potřebovat:
- 1,5 hrnku pohankové mouky
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 0,5 hrnku kukuřičného skrobu
- 1,5 hrnku třtinového cukru
- 2 bezfosfátové prášky do pečiva
- 1 lžíce perníkového koření
- 4 lžíce kakaa
- 0,5 hrnku mandlí
- 1 lžička psyllia
- 2 hrnky kokosového mléka
- 1 hrnek slunečnicového oleje
- 1 hrnek jablečno-banánového pyré
- 4 lžíce povidel
- 0,5 hrnku rozinek
- 2 lžíce tuzemáku
- kůra z 1 citrónu
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C se zapnutým horkovzduchem. Na plech připravte pečicí papír.
- Mandle nahrubo posekejte. Rozinky propláchněte na sítu pod tekoucí vodou, větší překrájejte (volitelný bod) a v misce zalijte tuzemákem.
- Rozmixujte 1 jablko a 2 banány na hladké pyré.
- Z chemicky neošetřeného citrónu ostrouhejte na jemném struhadle kůru.
- Ve větší míse smíchejte metlou všechny suché suroviny (od pohankové mouky po psyllium).
- Do suché směsi přidejte naráz všechny mokré suroviny a promíchejte důkladně, leč krátce metlou.
- Vlijte těsto na plech a vložte do trouby. Teplotu stáhněte na 180 °C.
- Pečte 50 – 60 minut, propečenost zkontrolujte vpichem špejle.
- Hotový perník nechte vychladnout na mřížce.
Tip našich cácorek: Pokud chcete perník povýšit ještě o level výš, potřete ho marmeládou, na ni rozetřete rozpuštěnou čokoládu a na závěr zasněžte kokosem. Tak a teď již víte, proč se mu u nás říká Sněženka. 😀
Krásný den a dobrou chuť! 🙂