RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kešu-parmezán

Brr! Ještě dnes se oklepu, když si vzpomenu, jak jsem kdysi dávno omylem koupila náhražku poloměkkého sýra. Ta umělohmotná chuť mi zůstala zarytá v paměti a na dlouhé roky mne odradila od kupování mléčných náhražek.

Bezlaktózové a jako mléčné se tvářící, leč nejsoucí, výrobky stále nekupuji. Ale mandlové mléko do cappuccina si chystám čerstvé každý druhý den. Inspirována kamarádkou zkouším zahušťovat světlé omáčky nefiltrovaným kešu mlékem. A nyní jsem začala koketovat i s myšlenkou ořechových (ne)sýrů.

Ořechové (ne)sýry?

Tradiční italský parmezán je jen jeden. Vyrábí se tradičním způsobem v oblasti okolo měst Parma a Reggio Emilia z místního kravského mléka a než doputuje k zákazníkům, zraje na dřevěné polici minimálně 12 měsíců. Je nekorunovaným králem mezi (tvrdými) sýry a jeho chuť je jedinečná. Že jsem ho měla ráda, je slabé slovo. Stejně tak jedinečnou italskou mozzarellu z buvolího mléka – na povrchu pevnou, uvnitř krémovou a s výraznou chutí. Dokázala bych vám tu na ně pět ódy.

Namísto toho nyní hledám způsob, jak si jejich výraznou chuť a texturu přivolat zpátky do kuchyně – bez mléka. Ten, kdo nikdy nemusel řešit alergii na mléko (nebo některou z jeho složek), si poklepe na čelo a pomyslí si něco o bláznivém nápadu a dál nečte. Vy, kteří jako já toužíte obohatit svůj chuťový repertoár a jste otevřeni možnosti nazývat sýrem i pokrm rostlinného původu, čtěte v pokoji dál.

Kde hledat inspiraci

Bez mléka a mléčných výrobků žije ovšem mnohem více lidí, než jen já a kamarádka Kate. Některé k bezmléčnému životu přivedla alergie, jiné přesvědčení. A právě díky nim jsem nalezla v hlubinách internetu směr správným směrem: kešu oříšky a lahůdkové droždí. Kešu ořechy pro jejich jemnou chuť nalézají využití v širokém spektru receptů, od slaného pamlsku k vínu po raw dorty. Naopak lahůdkové droždí má chuť i vůni značně specifickou: sýrovou! 

A co se stane, když k lahůdkovému droždí a kešu ořechům přidáme trochu soli a sušeného mletého česneku? Již po pár vteřinách mixování spatří světlo světa strouhaný kešu-parmezán, připravený k okamžitému použití na vaše italské risotto či pastu!

kešu parmezán bez mléka vegan v kuchyni bez cz

Pár slov k přípravě

Nemůžete se dočkat, až si vyrobíte svůj první kešu-parmezán! Skvělé! 🙂 Recept je poměrově vyladěn tak, abyste mohli koupit v nejbližším obchodě 200 g sáček dobrých kešu ořechů a ořechový parmezán si bezezbytkově vyrobit. Mletý česnek naleznete mezi kořením, lahůdkové droždí ve zdravé výživě a sůl (byť ne nutně himalájskou) pravděpodobně doma máte.

K přípravě mám jediné dvě připomínky: Při odměřování to nepřehánějte s vrchovatostí lžic a lžiček – méně je v tomto případě opravdu více. A sekáček/food processor/mixér co chvilku zastavujte, ať vychytáte tu správnou jemnost/hrubost.

Tak s chutí do toho! 😎

Domácí sypký kešu-parmezán

Suroviny:

  • 200 g nesolených kešu ořechů
  • 5 lžic lahůdkového droždí
  • 1,5 lžičky růžové himalájské soli
  • 0,5 lžičky mletého česneku
kešu-parmezán bez mléka bez laktózy
Před: kešu ořechy + lahůdkové droždí + himalájská sůl + mletý česnek
kešu-parmezán bez mléka bez laktózy
Po: kešu-parmezán

Postup:

  1. Všechny suroviny odvažte či odměřte a společně nasypte do sekáčku/food processoru.
  2. Mixujte s přestávkami na protřepání, dokud nedosáhnete příjemně sypké konzistence. Celý proces netrvá ani minutu.
  3. Skladujte v uzavíratelné sklenici v ledničce.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Kešu-parmezán

Brr! Ještě dnes se oklepu, když si vzpomenu, jak jsem kdysi dávno omylem koupila náhražku poloměkkého sýra. Ta umělohmotná chuť mi zůstala zarytá v paměti a na dlouhé roky mne odradila od kupování mléčných náhražek.

Bezlaktózové a jako mléčné se tvářící, leč nejsoucí, výrobky stále nekupuji. Ale mandlové mléko do cappuccina si chystám čerstvé každý druhý den. Inspirována kamarádkou zkouším zahušťovat světlé omáčky nefiltrovaným kešu mlékem. A nyní jsem začala koketovat i s myšlenkou ořechových (ne)sýrů.

Ořechové (ne)sýry?

Tradiční italský parmezán je jen jeden. Vyrábí se tradičním způsobem v oblasti okolo měst Parma a Reggio Emilia z místního kravského mléka a než doputuje k zákazníkům, zraje na dřevěné polici minimálně 12 měsíců. Je nekorunovaným králem mezi (tvrdými) sýry a jeho chuť je jedinečná. Že jsem ho měla ráda, je slabé slovo. Stejně tak jedinečnou italskou mozzarellu z buvolího mléka – na povrchu pevnou, uvnitř krémovou a s výraznou chutí. Dokázala bych vám tu na ně pět ódy.

Namísto toho nyní hledám způsob, jak si jejich výraznou chuť a texturu přivolat zpátky do kuchyně – bez mléka. Ten, kdo nikdy nemusel řešit alergii na mléko (nebo některou z jeho složek), si poklepe na čelo a pomyslí si něco o bláznivém nápadu a dál nečte. Vy, kteří jako já toužíte obohatit svůj chuťový repertoár a jste otevřeni možnosti nazývat sýrem i pokrm rostlinného původu, čtěte v pokoji dál.

Kde hledat inspiraci

Bez mléka a mléčných výrobků žije ovšem mnohem více lidí, než jen já a kamarádka Kate. Některé k bezmléčnému životu přivedla alergie, jiné přesvědčení. A právě díky nim jsem nalezla v hlubinách internetu směr správným směrem: kešu oříšky a lahůdkové droždí. Kešu ořechy pro jejich jemnou chuť nalézají využití v širokém spektru receptů, od slaného pamlsku k vínu po raw dorty. Naopak lahůdkové droždí má chuť i vůni značně specifickou: sýrovou! 

A co se stane, když k lahůdkovému droždí a kešu ořechům přidáme trochu soli a sušeného mletého česneku? Již po pár vteřinách mixování spatří světlo světa strouhaný kešu-parmezán, připravený k okamžitému použití na vaše italské risotto či pastu!

kešu parmezán bez mléka vegan v kuchyni bez cz

Pár slov k přípravě

Nemůžete se dočkat, až si vyrobíte svůj první kešu-parmezán! Skvělé! 🙂 Recept je poměrově vyladěn tak, abyste mohli koupit v nejbližším obchodě 200 g sáček dobrých kešu ořechů a ořechový parmezán si bezezbytkově vyrobit. Mletý česnek naleznete mezi kořením, lahůdkové droždí ve zdravé výživě a sůl (byť ne nutně himalájskou) pravděpodobně doma máte.

K přípravě mám jediné dvě připomínky: Při odměřování to nepřehánějte s vrchovatostí lžic a lžiček – méně je v tomto případě opravdu více. A sekáček/food processor/mixér co chvilku zastavujte, ať vychytáte tu správnou jemnost/hrubost.

Tak s chutí do toho! 😎

Domácí sypký kešu-parmezán

Suroviny:

  • 200 g nesolených kešu ořechů
  • 5 lžic lahůdkového droždí
  • 1,5 lžičky růžové himalájské soli
  • 0,5 lžičky mletého česneku
kešu-parmezán bez mléka bez laktózy
Před: kešu ořechy + lahůdkové droždí + himalájská sůl + mletý česnek
kešu-parmezán bez mléka bez laktózy
Po: kešu-parmezán

Postup:

  1. Všechny suroviny odvažte či odměřte a společně nasypte do sekáčku/food processoru.
  2. Mixujte s přestávkami na protřepání, dokud nedosáhnete příjemně sypké konzistence. Celý proces netrvá ani minutu.
  3. Skladujte v uzavíratelné sklenici v ledničce.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments