V kuchyni bez
"Make it easy, but delicious!"
Gluten-free & dairy-free recipes for every day
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Postní bílá polévka

Kdybyste se mé tchýně zeptali, jaké jídlo vaří tradičně v postních dnech, zaručeně vám odpoví „bílou polívku“. Tato jednoduchá postní polévka z kysaného zelí a smetany je překvapivě chutná, zvlášť je-li doplněna dobrými bramborami. 

Říká se: „Zemáky a zelé, živobytí celé.“ Za sebe bych přidala ještě kafe, čokoládu a citróny. 😎 Ale v případě bílé postní polévky toto valašské pořekadlo platí stoprocentně. Pokud máte rádi brambory i kyselé zelí, vyzkoušejte ji! Díky bramborám zasytí a kysané zelí dodá tolik potřebné vitamíny A i C a probiotika. Recept jsem upravila do bezlepkové a zároveň bezmléčné podoby a neobsahuje ani vejce, takže s chutí do toho! 🙂

Kyselá postní polévka

Na hrnec polévky pro 4 strávníky budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 lžíce sádla či rostlinného oleje
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 1/2 l vody
  • 1/2 l kokosového mléka
  • sáček (či sklenici) kysaného zelí
  • 8 brambor
  • sůl
  • cukr
bílá postní polévka kysané zelí bez lepku bez mléka

Postup:

  1.  Cibuli nasekejte najemno a zlehka osolte. Zelí překrájejte na kratší kousky, nálev (je-li jaký) slijte do hrnku bokem k finálnímu dochucení.
  2. V polévkovém hrnci rozehřejte 2 lžíce tuku. Vsypte cibuli a orestujte dorůžova.
  3. Cibuli zasypte 2 lžícemi rýžové mouky, promíchejte a krátce orestujte. 
  4. Přilijte vodu s kokosovým mlékem a rozmíchejte dohladka.
  5. Přidejte 1 lžičku soli a kysané zelí a za občasného míchání 10 minut vařte.
  6. Mezitím uvařte brambory doměkka a nakrájejte je na kostičky (či v opačném pořadí). Osolte a omaštěte.
  7. Hotovou polévku dochuťte podle potřeby kyselým nálevem, solí či cukrem.
  8. Polévku podávejte s brambory zvlášť na talířku či v misce, každý si je do talíře přidává průběžně podle vlastní chuti.

Krásný den a dobrou chuť!

Postní bílá polévka

Kdybyste se mé tchýně zeptali, jaké jídlo vaří tradičně v postních dnech, zaručeně vám odpoví „bílou polívku“. Tato jednoduchá postní polévka z kysaného zelí a smetany je překvapivě chutná, zvlášť je-li doplněna dobrými bramborami. 

Říká se: „Zemáky a zelé, živobytí celé.“ Za sebe bych přidala ještě kafe, čokoládu a citróny. 😎 Ale v případě bílé postní polévky toto valašské pořekadlo platí stoprocentně. Pokud máte rádi brambory i kyselé zelí, vyzkoušejte ji! Díky bramborám zasytí a kysané zelí dodá tolik potřebné vitamíny A i C a probiotika. Recept jsem upravila do bezlepkové a zároveň bezmléčné podoby a neobsahuje ani vejce, takže s chutí do toho! 🙂

Kyselá postní polévka

Na hrnec polévky pro 4 strávníky budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 lžíce sádla či rostlinného oleje
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 1/2 l vody
  • 1/2 l kokosového mléka
  • sáček (či sklenici) kysaného zelí
  • 8 brambor
  • sůl
  • cukr
bílá postní polévka kysané zelí bez lepku bez mléka

Postup:

  1.  Cibuli nasekejte najemno a zlehka osolte. Zelí překrájejte na kratší kousky, nálev (je-li jaký) slijte do hrnku bokem k finálnímu dochucení.
  2. V polévkovém hrnci rozehřejte 2 lžíce tuku. Vsypte cibuli a orestujte dorůžova.
  3. Cibuli zasypte 2 lžícemi rýžové mouky, promíchejte a krátce orestujte. 
  4. Přilijte vodu s kokosovým mlékem a rozmíchejte dohladka.
  5. Přidejte 1 lžičku soli a kysané zelí a za občasného míchání 10 minut vařte.
  6. Mezitím uvařte brambory doměkka a nakrájejte je na kostičky (či v opačném pořadí). Osolte a omaštěte.
  7. Hotovou polévku dochuťte podle potřeby kyselým nálevem, solí či cukrem.
  8. Polévku podávejte s brambory zvlášť na talířku či v misce, každý si je do talíře přidává průběžně podle vlastní chuti.

Krásný den a dobrou chuť!

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments