V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tchýnina čočková

„Co bude dneska k obědu?“ nakukuje dcerka zvědavě do hrnce. Vzápětí mě nadšeně obejme, aby se hned v následujícím okamžiku skotačivě rozběhla za zbytkem rodiny, hlasitě volajíc: „Je čočková polívka! Hurá!“

Pokud byste mne probudili o půlnoci a měla bych okamžitě z hlavy jmenovat, za co jsem vděčná své tchýni, druhé místo po mém manželovi by zaujímal právě fakt, že naučila naše děti jíst čočkovou polévku. Jak? Nijak záměrně – prostě ji uvařila pokaždé, když jsme přijeli na návštěvu, až si děti zvykly, že u této babičky se v sobotu dočkají čočkové polévky a nadýchané olejové bábovky.

Tchýnina polévka z jednoho hrnce

Tchýnina čočková polévka je jednoduchá a chutná. Nejprve dá do polévkového hrnce s vodou vařit čočku. Pak přidá trochu nastrouhané kořenové zeleniny a nakrájených brambor. Vše dochutí kostkou bujónu a zahustí moukou rozkvedlanou v troše vody. That’s all, folks.

Kvůli dětem jsem se rozhodla vzít na milost čočkovou polévku i já. Převzala jsem použití drobnozrnné čočky, která nevyžaduje namáčení 12 hodin předem. S receptem jsem si hrála a zkoušela – tu jsem něco přidala, jinde ubrala… A dnes mám v repertoáru hned dva typy čočkové polévky: první je hustá, sytá a – dalo by se říct – tradiční, druhá lehká, s italským šarmem, obě samozřejmě bez lepku i bez mléka. 

Pojďte si se mnou tento týden uvařit (téměř) tradiční čočkovou polévku:

Hustá čočková polévka

Na 6 porcí (pro jednoho dospělého a dvě děti na dva dny) budete potřebovat:

  • 1 hrnek černé drobnozrnné čočky
  • 1 bobkový list
  • 1,5 hrnku vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce sádla či rostlinného oleje (pro veganskou verzi)
  • 1 cibuli
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 4 brambory
  • 2 lžíce rýžové mouky hladké
  • 1 l vody
  • 1 lžička soli
  • špetku drceného kmínu
  • 1/2 lžičky majoránky
  • česnek (volitelné)

Čočku propláchněte v sítu horkou vodou (z rychlovarné konvice), zalijte odměřeným množstvím studené vody, přidejte bobkový list, přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Poté výkon plotýnky či plamene stáhněte a vařte čočku dál, dokud čočka není měkká a všechna voda vyvařená. Z hrnce odstraňte bobkový list, uvařenou čočku promíchejte s 1/2 lžičkou soli a nechte pod pokličkou stát.

Zatímco vám čočka probublává, oloupejte, oškrábejte a nakrájejte všechnu zeleninu: cibuli najemno, mrkev na čtvrtkolečka, petržel a celer na menší kostičky, brambory na kostky o fous větší. Cibuli a kořenovou zeleninu jemně posolte.

Ve větším polévkovém hrnci rozehřejte tuk, vsypte cibuli a opečte dozlatova. Přidejte kostičky mrkve, celeru a petržele a restujte, dokud i ony nezačnou chytat barvu. Poprašte zeleninu rýžovou moukou a chvíli míchejte, aby se i mouka opekla, ale nespálila. Podlijte vodou, rozmíchejte dohladka, přidejte brambory se solí a kmínem a za občasného míchání vařte alespoň 10 minut, dokud nebude zelenina měkká. 

Přidejte do hrnce uvařenou čočku a podle chuti také prolisovaný česnek. (Naše děti česnek v polévce rády nemají, proto si jej sama sobě přidávám až na talíři.) Když polévka znovu dosáhne bodu varu, přisypte majoránku a nechte ještě krátce povařit.

husta cockova polevka

Krásný den a dobrou chuť!

Tchýnina čočková

„Co bude dneska k obědu?“ nakukuje dcerka zvědavě do hrnce. Vzápětí mě nadšeně obejme, aby se hned v následujícím okamžiku skotačivě rozběhla za zbytkem rodiny, hlasitě volajíc: „Je čočková polívka! Hurá!“

Pokud byste mne probudili o půlnoci a měla bych okamžitě z hlavy jmenovat, za co jsem vděčná své tchýni, druhé místo po mém manželovi by zaujímal právě fakt, že naučila naše děti jíst čočkovou polévku. Jak? Nijak záměrně – prostě ji uvařila pokaždé, když jsme přijeli na návštěvu, až si děti zvykly, že u této babičky se v sobotu dočkají čočkové polévky a nadýchané olejové bábovky.

Tchýnina polévka z jednoho hrnce

Tchýnina čočková polévka je jednoduchá a chutná. Nejprve dá do polévkového hrnce s vodou vařit čočku. Pak přidá trochu nastrouhané kořenové zeleniny a nakrájených brambor. Vše dochutí kostkou bujónu a zahustí moukou rozkvedlanou v troše vody. That’s all, folks.

Kvůli dětem jsem se rozhodla vzít na milost čočkovou polévku i já. Převzala jsem použití drobnozrnné čočky, která nevyžaduje namáčení 12 hodin předem. S receptem jsem si hrála a zkoušela – tu jsem něco přidala, jinde ubrala… A dnes mám v repertoáru hned dva typy čočkové polévky: první je hustá, sytá a – dalo by se říct – tradiční, druhá lehká, s italským šarmem, obě samozřejmě bez lepku i bez mléka. 

Pojďte si se mnou tento týden uvařit (téměř) tradiční čočkovou polévku:

Hustá čočková polévka

Na 6 porcí (pro jednoho dospělého a dvě děti na dva dny) budete potřebovat:

  • 1 hrnek černé drobnozrnné čočky
  • 1 bobkový list
  • 1,5 hrnku vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce sádla či rostlinného oleje (pro veganskou verzi)
  • 1 cibuli
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 4 brambory
  • 2 lžíce rýžové mouky hladké
  • 1 l vody
  • 1 lžička soli
  • špetku drceného kmínu
  • 1/2 lžičky majoránky
  • česnek (volitelné)

Čočku propláchněte v sítu horkou vodou (z rychlovarné konvice), zalijte odměřeným množstvím studené vody, přidejte bobkový list, přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Poté výkon plotýnky či plamene stáhněte a vařte čočku dál, dokud čočka není měkká a všechna voda vyvařená. Z hrnce odstraňte bobkový list, uvařenou čočku promíchejte s 1/2 lžičkou soli a nechte pod pokličkou stát.

Zatímco vám čočka probublává, oloupejte, oškrábejte a nakrájejte všechnu zeleninu: cibuli najemno, mrkev na čtvrtkolečka, petržel a celer na menší kostičky, brambory na kostky o fous větší. Cibuli a kořenovou zeleninu jemně posolte.

Ve větším polévkovém hrnci rozehřejte tuk, vsypte cibuli a opečte dozlatova. Přidejte kostičky mrkve, celeru a petržele a restujte, dokud i ony nezačnou chytat barvu. Poprašte zeleninu rýžovou moukou a chvíli míchejte, aby se i mouka opekla, ale nespálila. Podlijte vodou, rozmíchejte dohladka, přidejte brambory se solí a kmínem a za občasného míchání vařte alespoň 10 minut, dokud nebude zelenina měkká. 

Přidejte do hrnce uvařenou čočku a podle chuti také prolisovaný česnek. (Naše děti česnek v polévce rády nemají, proto si jej sama sobě přidávám až na talíři.) Když polévka znovu dosáhne bodu varu, přisypte majoránku a nechte ještě krátce povařit.

husta cockova polevka

Krásný den a dobrou chuť!

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.