V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Podzimní zelňačka

„Jedeš!“ odháním drobné dcerčiny prstíky zpod nože, kterým krájím klobásu do polévky. ‘Abych pokaždé koupila o jednu navíc,’ protočím v duchy panenky a snažím se být při krájení nejen opatrná, ale též rychlejší než malá ujídačka.

Podzimní nálož vitamínů

Podzim odzvonil červeným rajčatům i paprikám a na jejich místo posadil oranžové dýně a hlávky zelí. Namísto šťavnatých broskví můžeme sáhnout po sladkých jablkách, ale kdo rád chroupá tvrdé zelí? A přece má v našem (pod)zimním jídelníčku své nezastupitelné místo. Ve své zkvašené podobě zvyšuje naši přirozenou obranyschopnost. A – jak se měli možnost přesvědčit námořníci plavící se po mořích již kdysi dávno – je nedocenitelným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, dále vitamínu K, skupiny vitamínů B a některých minerálů, např. vápníku, fluoru či draslíku.

Dejte kysanému zelí šanci a uvařte si se mnou dnes sytou polévku, která vás zahřeje, nasytí a navíc nadopuje tolik potřebnými vitamíny. Podzimní zelňačka – ta vás postaví na nohy!

Sytá podzimní zelňačka

Na 1 hrnec polévky budete potřebovat:

  • 1 láhev kysaného zelí
  • 4 brambory
  • 2 šunkové klobásy
  • 1 l vývaru
  • 1/4 l vody
  • 1 větší cibuli
  • 2 lžíce sádla
  • 1,5 lžíce sladké papriky
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • cukr
podzimní sytá kyselá polévka bez lepku bez mléka

Kysané zelí slijte a překrájejte na kratší proužky (volitelný krok), nálev zachyťte a ponechte stranou k závěrečnému dochucení. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky, klobásy na kolečka. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a jemně posolte. 

V polévkovém hrnci rozpusťte sádlo, vsypejte cibuli a osmahněte dozlatova. Zasypejte cibuli paprikou a kmínem a krátce orestujte, jen co se rozvoní. Přisypejte rýžovou mouku a za stálého míchání ještě minutu restujte. Vlijte vývar a jíšku v něm dobře rozmíchejte. Přidejte brambory, bobkový list a 1/2 lžičky soli. Vařte 10 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké. Občas promíchejte, aby se již zahuštěná polévka nezačala přichytávat.

V menším hrnci zalijte pokrájené kysané zelí vodou a chvíli povařte, aby změklo.

K polévce s bramborami přilijte zelí a vsypte kolečka klobásy. Nechte polévku ještě 2 minuty probublávat, aby se všechny chutě propojily. Lístek vavřínu alias bobkový list vylovte, zbytečně by některému strávníkovy škvrzal mezi zuby. Na závěr dochuťte dle potřeby a vlastních preferencí solí, kyselým nálevem a cukrem.

Krásný den a dobrou chuť!

Podzimní zelňačka

„Jedeš!“ odháním drobné dcerčiny prstíky zpod nože, kterým krájím klobásu do polévky. ‘Abych pokaždé koupila o jednu navíc,’ protočím v duchy panenky a snažím se být při krájení nejen opatrná, ale též rychlejší než malá ujídačka.

Podzimní nálož vitamínů

Podzim odzvonil červeným rajčatům i paprikám a na jejich místo posadil oranžové dýně a hlávky zelí. Namísto šťavnatých broskví můžeme sáhnout po sladkých jablkách, ale kdo rád chroupá tvrdé zelí? A přece má v našem (pod)zimním jídelníčku své nezastupitelné místo. Ve své zkvašené podobě zvyšuje naši přirozenou obranyschopnost. A – jak se měli možnost přesvědčit námořníci plavící se po mořích již kdysi dávno – je nedocenitelným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, dále vitamínu K, skupiny vitamínů B a některých minerálů, např. vápníku, fluoru či draslíku.

Dejte kysanému zelí šanci a uvařte si se mnou dnes sytou polévku, která vás zahřeje, nasytí a navíc nadopuje tolik potřebnými vitamíny. Podzimní zelňačka – ta vás postaví na nohy!

Sytá podzimní zelňačka

Na 1 hrnec polévky budete potřebovat:

  • 1 láhev kysaného zelí
  • 4 brambory
  • 2 šunkové klobásy
  • 1 l vývaru
  • 1/4 l vody
  • 1 větší cibuli
  • 2 lžíce sádla
  • 1,5 lžíce sladké papriky
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • cukr
podzimní sytá kyselá polévka bez lepku bez mléka

Kysané zelí slijte a překrájejte na kratší proužky (volitelný krok), nálev zachyťte a ponechte stranou k závěrečnému dochucení. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky, klobásy na kolečka. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a jemně posolte. 

V polévkovém hrnci rozpusťte sádlo, vsypejte cibuli a osmahněte dozlatova. Zasypejte cibuli paprikou a kmínem a krátce orestujte, jen co se rozvoní. Přisypejte rýžovou mouku a za stálého míchání ještě minutu restujte. Vlijte vývar a jíšku v něm dobře rozmíchejte. Přidejte brambory, bobkový list a 1/2 lžičky soli. Vařte 10 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké. Občas promíchejte, aby se již zahuštěná polévka nezačala přichytávat.

V menším hrnci zalijte pokrájené kysané zelí vodou a chvíli povařte, aby změklo.

K polévce s bramborami přilijte zelí a vsypte kolečka klobásy. Nechte polévku ještě 2 minuty probublávat, aby se všechny chutě propojily. Lístek vavřínu alias bobkový list vylovte, zbytečně by některému strávníkovy škvrzal mezi zuby. Na závěr dochuťte dle potřeby a vlastních preferencí solí, kyselým nálevem a cukrem.

Krásný den a dobrou chuť!

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 let před

[…] nevěřila. Dnes, kdy má kysané zelí zajištěné své trvalé místo v mé kuchyni díky podzimní zelňačce, zvedám telefon a začínám vyzvídat, jak to jen ta teta […]

Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.