RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Polsko: Ptasie mleczko

V Polsku ještě chvíli zůstaneme, byla by škoda, pospíchat hned dál. A nevyzkoušet jejich proslavené ptasie mleczko.

Naše děti ho ochutnaly poprvé díky mé polské kamarádce Jolantě, když k nám přijela na návštěvu. A dnes si ho vychutnám také já, protože v domácí verzi bude nejen perfektně čerstvé a dokonale lahodné, ale také bez mléka.

Trocha historie

Ptasie mlecko v podobě cukrovinky pokryté čokoládou a s texturou marsmallow poprvé připravil Jan Wedel v roce 1936. Inspiraci pro její pojmenování získal prý při svých cestách Francií, kdy se sám sebe ptal, zda existuje něco, co by člověku, který má všechno, na co pomyslí, mohlo ještě zvětšit míru jeho štěstí? Snad jen ptačí mléko, odpověděl si tehdy sám.

Pátráte teď v paměti, kteří ptáci patří mezi savce, aby mohli produkovat mléko a mohli jste je podojit jak sovětští inženýři onoho kozla? Nebudu vás trápit: žádný takový pták není. Ptačí mléko jako přirovnání pro nedosažitelnou věc použil poprvé starořecký dramatik Aristofanés ve svých komediích Ptáci a Vosy. Něco jako „modré z nebe“.

Jak na to?

Modré z nebe i Ptasie mleczko dnes v obchodech nalezneme. Obojí má název patentovaný. Ptasiem mleczkem se též inspirovalo ruské ptichye moloko i různé sladkosti typu alpské mléko ap. A v národních evropských kuchyních pod podobnými názvy nalezneme různé obměny sladkého vaječného sněhu, od sněhových ostrůvků plujících po pudinkovém jezeře po dort.

Při pátrání po receptu jsem se držela dvou klíčových stop: 1. popisu získaného od dětí a manžela: chutná to jako marsmallow v čokoládě; 2. polského původu tohoto dezertu. Pročetla jsem za pomoci Google překladače polské foodblogy. Sepsala jsem si recept, připravila a nabídla všem široko daleko. A znova. A opět. Dokud se ze sladké vodnaté břečky nestal nadýchaný dezert s konzistencí marsmallow.

Až si tedy příště budete připravovat špagety carbonara, využijte zbylé bílky k přípravě této laskominy. Anebo naopak, pokud to bude znamenat, že ochutnáte ptasie mleczko již tento týden. 😅

ptasie mleczko bez lepku a mléka

Ptasie mleczko do sklenice

Suroviny:

na bílkový krém

  • 3 vaječné bílky
  • 75 g světlého třtinového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 3 plátky želatiny (5 g)
  • 3 lžíce vody

na čokoládovou polevu

  • 150 g hořké čokolády
  • 75 ml mandlového mléka
  • 1,5 lžíce panenského kokosového oleje

Postup:

  1. V malém rendlíku zalijte želatinu vodou a nechte nabobtnat.
  2. Vymačkejte šťávu z citrónu, přichystejte si k ruce vanilkový extrakt a odvažte cukr.
  3. Vyberte si dva hrnce, které do sebe pasují. V menším budete připravovat krém, větší poslouží pro potřeby vodní lázně v druhé fázi šlehání.
  4. Čerstvá vejce omyjte horkou vodou a oddělte žloutky od bílků.
  5. Začněte v menším hrnci šlehat bílky; pomalu zvyšujte otáčky, ať je sníh co nejjemnější.
  6. Do polotuhého sněhu zašlehejte po lžících cukr. Výsledkem by měl být tuhý sníh téměř bez krystalků.
  7. Nalijte do většího hrnce asi 2 – 3 cm vody (aby se druhý hrnec po vložení nedotýkal hladiny) a začněte ohřívat.
  8. Vložte do hrnce s vodou menší hrnec s bílkovým sněhem a pokračujte ve šlehání. Šlehejte, dokud sníh nedosáhne teploty okolo 45 °C (teplota příjemně horké sprchy) – tehdy se zpevní, začne se lesknout, zkrémovatí a všechen cukr se v něm rozplyne.
  9. Odstavte hrnec s vyšlehanými bílky z vodní lázně a připravte si želatinu: zahřejte ji a míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
  10. Do rendlíku se želatinou vmíchejte vrchovatou lžíci bílkového krému.
  11. Do hrnce se sněhem přidejte rozmíchanou želatinu, vanilkový extrakt i citrónovou šťávu a naposledy promixujte dohladka.
  12. Hotové ptasie mleczko rozdělte do skleniček, misek a hrníčků, které máte při ruce, nejlépe skleněných. Nezapomeňte nechat alespoň pár milimetrů místa (měřeno vertikálně) na závěrečné čokoládové víčko.
  13. V kastrůlku rozpusťte čokoládu spolu s kokosovým olejem a mandlovým mlékem a vymíchejte dohladka.
  14. Čokoládovou polevou zalijte krémový obsah pohárků.
  15. Hotový dezert na lžičku nechte 2 hodiny tuhnout v chladu a klidu lednice.

Krásný den a dobrou chuť! 😎 Příště se budeme pokračovat dál na sever, a to do Litvy. Tak se těšte!

Polsko: Ptasie mleczko

V Polsku ještě chvíli zůstaneme, byla by škoda, pospíchat hned dál. A nevyzkoušet jejich proslavené ptasie mleczko.

Naše děti ho ochutnaly poprvé díky mé polské kamarádce Jolantě, když k nám přijela na návštěvu. A dnes si ho vychutnám také já, protože v domácí verzi bude nejen perfektně čerstvé a dokonale lahodné, ale také bez mléka.

Trocha historie

Ptasie mlecko v podobě cukrovinky pokryté čokoládou a s texturou marsmallow poprvé připravil Jan Wedel v roce 1936. Inspiraci pro její pojmenování získal prý při svých cestách Francií, kdy se sám sebe ptal, zda existuje něco, co by člověku, který má všechno, na co pomyslí, mohlo ještě zvětšit míru jeho štěstí? Snad jen ptačí mléko, odpověděl si tehdy sám.

Pátráte teď v paměti, kteří ptáci patří mezi savce, aby mohli produkovat mléko a mohli jste je podojit jak sovětští inženýři onoho kozla? Nebudu vás trápit: žádný takový pták není. Ptačí mléko jako přirovnání pro nedosažitelnou věc použil poprvé starořecký dramatik Aristofanés ve svých komediích Ptáci a Vosy. Něco jako „modré z nebe“.

Jak na to?

Modré z nebe i Ptasie mleczko dnes v obchodech nalezneme. Obojí má název patentovaný. Ptasiem mleczkem se též inspirovalo ruské ptichye moloko i různé sladkosti typu alpské mléko ap. A v národních evropských kuchyních pod podobnými názvy nalezneme různé obměny sladkého vaječného sněhu, od sněhových ostrůvků plujících po pudinkovém jezeře po dort.

Při pátrání po receptu jsem se držela dvou klíčových stop: 1. popisu získaného od dětí a manžela: chutná to jako marsmallow v čokoládě; 2. polského původu tohoto dezertu. Pročetla jsem za pomoci Google překladače polské foodblogy. Sepsala jsem si recept, připravila a nabídla všem široko daleko. A znova. A opět. Dokud se ze sladké vodnaté břečky nestal nadýchaný dezert s konzistencí marsmallow.

Až si tedy příště budete připravovat špagety carbonara, využijte zbylé bílky k přípravě této laskominy. Anebo naopak, pokud to bude znamenat, že ochutnáte ptasie mleczko již tento týden. 😅

ptasie mleczko bez lepku a mléka

Ptasie mleczko do sklenice

Suroviny:

na bílkový krém

  • 3 vaječné bílky
  • 75 g světlého třtinového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 3 plátky želatiny (5 g)
  • 3 lžíce vody

na čokoládovou polevu

  • 150 g hořké čokolády
  • 75 ml mandlového mléka
  • 1,5 lžíce panenského kokosového oleje

Postup:

  1. V malém rendlíku zalijte želatinu vodou a nechte nabobtnat.
  2. Vymačkejte šťávu z citrónu, přichystejte si k ruce vanilkový extrakt a odvažte cukr.
  3. Vyberte si dva hrnce, které do sebe pasují. V menším budete připravovat krém, větší poslouží pro potřeby vodní lázně v druhé fázi šlehání.
  4. Čerstvá vejce omyjte horkou vodou a oddělte žloutky od bílků.
  5. Začněte v menším hrnci šlehat bílky; pomalu zvyšujte otáčky, ať je sníh co nejjemnější.
  6. Do polotuhého sněhu zašlehejte po lžících cukr. Výsledkem by měl být tuhý sníh téměř bez krystalků.
  7. Nalijte do většího hrnce asi 2 – 3 cm vody (aby se druhý hrnec po vložení nedotýkal hladiny) a začněte ohřívat.
  8. Vložte do hrnce s vodou menší hrnec s bílkovým sněhem a pokračujte ve šlehání. Šlehejte, dokud sníh nedosáhne teploty okolo 45 °C (teplota příjemně horké sprchy) – tehdy se zpevní, začne se lesknout, zkrémovatí a všechen cukr se v něm rozplyne.
  9. Odstavte hrnec s vyšlehanými bílky z vodní lázně a připravte si želatinu: zahřejte ji a míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
  10. Do rendlíku se želatinou vmíchejte vrchovatou lžíci bílkového krému.
  11. Do hrnce se sněhem přidejte rozmíchanou želatinu, vanilkový extrakt i citrónovou šťávu a naposledy promixujte dohladka.
  12. Hotové ptasie mleczko rozdělte do skleniček, misek a hrníčků, které máte při ruce, nejlépe skleněných. Nezapomeňte nechat alespoň pár milimetrů místa (měřeno vertikálně) na závěrečné čokoládové víčko.
  13. V kastrůlku rozpusťte čokoládu spolu s kokosovým olejem a mandlovým mlékem a vymíchejte dohladka.
  14. Čokoládovou polevou zalijte krémový obsah pohárků.
  15. Hotový dezert na lžičku nechte 2 hodiny tuhnout v chladu a klidu lednice.

Krásný den a dobrou chuť! 😎 Příště se budeme pokračovat dál na sever, a to do Litvy. Tak se těšte!

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments