V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cappuccino bez mléka

Představte si milovnici cappuccina, které vezmete (našlehané) mléko. Máte tu scénu před očima? Že je to námět na horor hodný Hitchcocka? Nikoliv – to je situace, které jsem byla znenadání donucena čelit. A protože cappuccino patří neodmyslitelně k mým ránům i nadále, určitě uhádnete, že řešení záhady zvané „cappuccino bez (kravského) mléka“ existuje: jmenuje se domácí mandlové mléko.

Odvážit se

Po vysazení lepku ze stravy a zlepšení mého zdravotního stavu mne manžel postavil před další výzvu: na zkoušku vysadit mléko a mléčné výrobky. Já jsem si však v té době nedokázala představit ani jeden den bez našlehaného mléka v cappuccinu, másla, sýrů… Až jsme se jednoho pozdního nedělního večera vrátili z výletu a v posledním otevřeném obchodě neměli plnotučné farmářské mléko do mé ranní kávy. Chvíli jsem váhala, ale pak jsem se výzvě postavila čelem.

Nejprve jsem prozkoumala hlubiny internetových vod a porovnala různé recepty z českých i zahraničních zdrojů, několik jsem si jich vybrala a otestovala. Výsledná mléka nebyla nejhorší chuti a nadto je náš kávovar dokázal našlehat. Heuréka! Se zarputilostí buldoka jsem se vrhla do víru experimentů a objevování toho pravého receptu přesně na míru mým chuťovým pohárkům. Ladila jsem jej a cizelovala až do onoho rána, kdy jsem při prvním doušku cappuccina slastně zamhouřila oči nad lahodnou chutí kávy s nadýchanou, krémovou mléčnou pěnou a šťastně se usmála.

Abyste si mohli vychutnávat svůj ranní kávový rituál s úsměvem na rtech také, zde je i pro vás můj recept:

Lahodné mandlové mléko

právě

Na 2dcl mandlového mléka budete potřebovat:

 

Mandle odvažte do skleničky, zalijte vodou a nechte nejlépe přes noc (ale stačit budou i 2 hodiny) namočené.

Ráno mandle slijte a propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte mandle do mixéru, přidejte 2 dcl vody, 1/2 medjool datle bez pecky a 2 minuty mixujte.

Výslednou našlehanou a zahřátou směs přeceďte, přesněji řečeno „podojte“ přes jemné bavlněné plátno či látkový sáček k tomu určený: Skleněnou odměrku či misku si vyložte plátýnkem přesahujícím okraje, vlijte mandlovou směs, do jedné ruky pevně chytněte kraje látky a obsah takto vzniklého sáčku druhou rukou vymačkejte do nádoby.

Et voilà ! Krémové, lahodné, ještě teplé, bílé, jemně nasládlé mandlové mléko je na světě.

Několik tipů závěrem

Připravujte si mandlové mléko na jeden či dva dny, po které vydrží v dobré kondici v lednici. Delší skladování se mi neosvědčilo.

Pokud ráno nestíháte víc než svou ranní kávu, nic vám nebrání v tom namočit si mandle již předchozí ráno či odpoledne a večer si mléko předpřipravit. Mandle namočené přes noc nejsou nepřekročitelným pravidlem, spíše vhodným časovým úsekem 8 – 12 hodin pro snadné mixování a výbornou chuť.

Čerstvě „nadojené“ našlehané mléko je v cappuccinu krémovější, vychlazené z ledničky zas nadýchanější. Vyberte si, která varianta vám osobně víc zachutná, a tu si užívejte plnými doušky.

Krásný den a dobrou chuť!

Cappuccino bez mléka

Představte si milovnici cappuccina, které vezmete (našlehané) mléko. Máte tu scénu před očima? Že je to námět na horor hodný Hitchcocka? Nikoliv – to je situace, které jsem byla znenadání donucena čelit. A protože cappuccino patří neodmyslitelně k mým ránům i nadále, určitě uhádnete, že řešení záhady zvané „cappuccino bez (kravského) mléka“ existuje: jmenuje se domácí mandlové mléko.

Odvážit se

Po vysazení lepku ze stravy a zlepšení mého zdravotního stavu mne manžel postavil před další výzvu: na zkoušku vysadit mléko a mléčné výrobky. Já jsem si však v té době nedokázala představit ani jeden den bez našlehaného mléka v cappuccinu, másla, sýrů… Až jsme se jednoho pozdního nedělního večera vrátili z výletu a v posledním otevřeném obchodě neměli plnotučné farmářské mléko do mé ranní kávy. Chvíli jsem váhala, ale pak jsem se výzvě postavila čelem.

Nejprve jsem prozkoumala hlubiny internetových vod a porovnala různé recepty z českých i zahraničních zdrojů, několik jsem si jich vybrala a otestovala. Výsledná mléka nebyla nejhorší chuti a nadto je náš kávovar dokázal našlehat. Heuréka! Se zarputilostí buldoka jsem se vrhla do víru experimentů a objevování toho pravého receptu přesně na míru mým chuťovým pohárkům. Ladila jsem jej a cizelovala až do onoho rána, kdy jsem při prvním doušku cappuccina slastně zamhouřila oči nad lahodnou chutí kávy s nadýchanou, krémovou mléčnou pěnou a šťastně se usmála.

Abyste si mohli vychutnávat svůj ranní kávový rituál s úsměvem na rtech také, zde je i pro vás můj recept:

Lahodné mandlové mléko

právě

Na 2dcl mandlového mléka budete potřebovat:

 

Mandle odvažte do skleničky, zalijte vodou a nechte nejlépe přes noc (ale stačit budou i 2 hodiny) namočené.

Ráno mandle slijte a propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte mandle do mixéru, přidejte 2 dcl vody, 1/2 medjool datle bez pecky a 2 minuty mixujte.

Výslednou našlehanou a zahřátou směs přeceďte, přesněji řečeno „podojte“ přes jemné bavlněné plátno či látkový sáček k tomu určený: Skleněnou odměrku či misku si vyložte plátýnkem přesahujícím okraje, vlijte mandlovou směs, do jedné ruky pevně chytněte kraje látky a obsah takto vzniklého sáčku druhou rukou vymačkejte do nádoby.

Et voilà ! Krémové, lahodné, ještě teplé, bílé, jemně nasládlé mandlové mléko je na světě.

Několik tipů závěrem

Připravujte si mandlové mléko na jeden či dva dny, po které vydrží v dobré kondici v lednici. Delší skladování se mi neosvědčilo.

Pokud ráno nestíháte víc než svou ranní kávu, nic vám nebrání v tom namočit si mandle již předchozí ráno či odpoledne a večer si mléko předpřipravit. Mandle namočené přes noc nejsou nepřekročitelným pravidlem, spíše vhodným časovým úsekem 8 – 12 hodin pro snadné mixování a výbornou chuť.

Čerstvě „nadojené“ našlehané mléko je v cappuccinu krémovější, vychlazené z ledničky zas nadýchanější. Vyberte si, která varianta vám osobně víc zachutná, a tu si užívejte plnými doušky.

Krásný den a dobrou chuť!

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 let před

[…] si ráno dopřáváte italskou snídani – cappuccino – a vaše děti jsou ještě na kávu po ránu příliš malé? Co zamířit pro inspiraci […]

trackback
1 rok před

[…] se ji rozlomit hned následující ráno a to podařilo se! Nyní si s úsměvem vychutnám své cappuccino a pak pouštím – namísto školního zvonění – macarenu v záznamu z koncertu […]

Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.