Od pondělí do pátku: zářijové rychlovky

Že je září tu a vy nevíte, kde vám hlava stojí, natož co budete dnes vařit k večeři? Naprosto chápu. Já jsem na tom podobně. Teď to chce jednoduše nějaké zářijové rychlovky! Že musí být bez lepku, bez mléka i bez cibule, ale chcete si pochutnat? Žádný problém! 

Vymyslela jsme pro nás i pro vás pět na přípravu jednoduchých jídel, která přijdou k chuti (nejen) od pondělí do pátku. K receptům bez meškání  tudy  prosím.

Pondělí: Fazolovo-dýňový guláš

Suroviny:

  • 200 g červených fazolí
  • 1 mrkev
  • 1 malá hokkaido dýně
  • 800 g brambor
  • 1 lžíce sádla či oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce rýžové mouky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 l vody
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 1 bobkový list
fazolovo-dýňový guláš vegan bez lepku bez mléka zářijové rychlovky

Postup:

  1. Fazole večer předem namočte do studené vody. Nabobtnané fazole slijte, zalijte znovu vodou a uvařte doměkka – v mém tlakovém hrnci to trvalo 35 minut.
  2. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte nahrubo, jemně osolte. Dýni očistěte, brambory oškrábejte a obojí nakrájejte na zhruba stejně velké kostky.
  3. V hlubokém hrnci se silným dnem rozehřejte lžici sádla a orestujte na ní mrkev.
  4. Vmíchejte rajčatový protlak a orestujte.
  5. Zasypejte směs v hrnci rýžovou moukou a uzenou paprikou a krátce orestujte (pozor na připálení). Zalijte vodou, rozmíchejte dohladka a přiveďte k varu.
  6. Přidejte do hrnce kmín, sůl, bobkový list a kostičky brambor a 5 minut vařte. Občas zamíchejte.
  7. Vsypejte k bramborám kostičky dýně a za občasného míchání vařte 5 – 10 minut doměkka.
  8. Nakonec vmíchejte slité fazole a ještě 2 minuty guláš provařte.
  9. Podávejte dle chuti s pálivými papričkami (pro drsné chlapy a odvážné dámy) či sladkou kukuřicí (pro děti a další milovníky kukuřice).

Úterý: Těstoviny ra-ma-li

Suroviny:

  • 4-6 lžic olivového nebo slunečnicového oleje
  • 400 g mletého masa
  • 1 menší lilek
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 plechovky sekaných rajčat
  • 1 dcl vody
  • 1/2 lžičky (růžové himalájské) soli
  • 1/2 lžičky (provensálských) bylinek
těstoviny ra-ma-li rajčata maso lilek bez lepku bez mléka zářijové rychlovky

Postup:

  1. Nakrájejte lilek na 1 – 1,5 cm kostičky a jemně osolte.
  2. V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte 4 lžíce oleje a opečte na něm maso dozlatova.
  3. Přilejte do pánve (podle potřeby) ještě další 2 lžíce oleje, vsypejte kostičky lilku a i ten opečte dozlatova.
  4. Přidejte k masu s lilkem rajčatový protlak, sekaná rajčata, vodu (kterou jste vypláchli plechovky), sůl a bylinky a promíchejte.
  5. Zmírněte plamen/výkon plotýnky tak, aby omáčka mohla nerušeně probublávat.
  6. Postavte vařit vodu na těstoviny a než se dovaří, zahrajte si s dětmi nějakou deskovku. 😀
  7. Za 20 minut byste měli mít uvařené těstoviny i hotovou omáčku – stačí sklidit hru a prostřít na stůl.

Středa: Omeleta se špenátem a cherry rajčaty

Suroviny:

  • 8 vajec
  • 2 lžíce olivového extra panenského oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti čerstvých listů špenátu
  • 12 cherry rajčátek
  • sůl
omeleta se špenátem a rajčaty bez lepku bez mléka zářijové ultra rychlovky

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Vajíčka rozklepněte, osolte a zlehka vidličkou promíchejte. Rajčata a špenát omyjte.
  3. V pánvičce s kovovou či odnímatelnou rukojetí rozehřejte olivový olej a nechte na něm krátce rozvonět česnek.
  4. Vhoďte na česnek špenát a za stálého míchání počkejte, dokud nezavadne (nezmenší svůj objem na minimum). Jemně osolte.
  5. Přidejte rajčátka a krátce je poválejte na pánvi, aby nepopukala, ale jemně se obalila v oleji.
  6. Vlijte do pánvičky vaječnou směs a promíchejte tak, aby špenát i rajčata byla v omeletě rozmístěna rovnoměrně. Ztlumte plamen/výkon plotýnky.
  7. Jakmile se omeleta zespodu zatáhne a začnou se v ní objevovat bílé bublinky, přesuňte omeletu do trouby pod gril (tzn. horkovzduch s horním ohřevem, pánev však umístěte do spodní části) a 20 minut dopékejte dozlatova.

Čtvrtek: Ryba s rýží

Suroviny:

  • 400 g mrkve
  • 400 g (mraženého) hrášku
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 lžíci olivového extra panenského oleje
  • lžíci rýžové mouky
  • 3 dcl kokosového mléka
  • 400 g filé z tresky
  • slunečnicový olej
  • sůl
  • citrón
ryba s rýží a zeleninou bez lepku bez mléka

Postup:

  1.  Nakrájejte mrkev na kostičky a jemně ji osolte.
  2. Dejte vařit rýži, tak, jak jste zvyklí.
  3. V širší nepřilnavé pánvi rozehřejte oba oleje, vsypejte kostičky mrkve a restujte dozlatova.
  4. Přisypte hrášek a také krátce orestujte a osolte.
  5. Zasypte rýžovou moukou a promíchejte. 
  6. Přilijte kokosové mléko a směs důkladně rozmíchejte dohladka.
  7. Stáhněte plamen/výkon plotýnky na polovinu a za občasného promíchání nechte probublávat.
  8. V druhé pánvi osmažte dozlatova z obou stran všechny čtyři porce filé. Osolte a jemně pokapejte citrónovou šťávou.
  9. V tento moment máte vše zaráz hotovo a můžete servírovat. Dobrou chuť!

Pátek: Těstoviny s dýňovou omáčkou

Suroviny:

  • 1 malá hokkaido dýně
  • slunečnicový olej
  • sůl
  •  2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového extra panenského oleje
  • 2,5 dcl kokosového mléka
  • 1 lžička štávy z citrónu
  • čerstvé lístky bazalky
těstoviny s dýňovou omáčkou bez mléka bez lepku zářijové rychlovky

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Dýni očistěte, rozkrojte na čtvrtiny a vydlabte jádřinec. Každou čtvrtku pomašlujte olejem a osolte. Pečte 20 minut na plechu (vyloženém pečicím papírem).
  3. Upečenou dýni rozmixujte. Pokud bude vznikající pyré příliš husté, přidejte 1 lžíci olivového oleje a 3 lžíce kokosového mléka.
  4. Česnek oloupejte, prolisujte a osolte.
  5. V nepřilnavé pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a nechte na něm rozvonět česnek.
  6. Přidejte k česneku dýňové pyré a kokosové mléko. Promíchejte a chvilku na mírném plameni vařte, až se chutě propojí.
  7. Omáčku dochuťte solí a citrónovou šťávou.
  8. Podávejte se svými oblíbenými bezlepkovými těstovinami, ozdobené lístky čerstvé bazalky.

Krásný den a dobrou chuť!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
cs_CZCzech