Školní rok i nadále pokračuje ve znamení distanční výuky a z maminek se stávají superhrdinky zastávající vedle vlastní práce také všechny myslitelné i nemyslitelné funkce, soukromou učitelkou počínaje a kuchařkou nekonče. A to vše s dětmi za zády. Máte můj plný obdiv!
Abych vám trochu usnadnila vaši kuchařskou roli, přináším vám novou týdenní inspiraci na jednoduchá jídla bez lepku i mléka, která dokážete ve své kuchyni vykouzlit, zatímco si děti uklízejí sešity po skončení online výuky.
Pondělí: Což takhle dát si špenát?
Na špenát pro 4 jedlíky budete potřebovat:
- 150 g uzeného boku (slaniny)
- 2 lžíce sádla
- 3 menší cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce rýžové mouky
- 450 g mraženého špenátového protlaku
- 1,5 dcl kokosového mléka
- sůl
Uzený bok nakrájejte na malé kostičky, cibuli oloupejte a nasekejte najemno, česnek oloupejte a prolisujte. Zmražený protlak nechte rozpustit.
V nepřilnavé pánvi rozpusťte sádlo, přidejte kostičky uzeného boku a opražte. Přidejte cibuli a osmahněte ji dozlatova. Následně nechte v pánvi krátce rozvonět česnek.
Zasypejte rýžovou moukou a za neustálého míchání opražte. Nakonec přidejte špenát, rozmíchejte směs dohladka a za občasného promíchání vařte 10 minut. Na závěr zjemněte chuť kokosovým mlékem a dochuťte solí.
Podávejte s vařenými brambory a sázenými vejci.
Úterý: Těstoviny hotové za 3 - 2 - 1 - "K obědu!"
Na omáčku pro 4 strávníky budete potřebovat:
- 1 lžíci olivového oleje
- 200 g mražené kukuřice
- 500 g rajčatové pasatty
- 1 lžička oblíbené směsi bylinek
- 1 velkou plechovku tuňáka
- sůl
- bezlepkové těstoviny
V hluboké pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, vsypte kukuřici a restujte dokřupava. Přidejte pasattu, bylinky a nechte probublávat za občasného promíchání do zhoustnutí.
Dosolte podle chuti, vmíchejte tuňáka a uvařené bezlepkové těstoviny a servírujte.
Středa: Smažená rýže
Pro 4 obědvající budete potřebovat:
- 1 hrnek rýže
- 1,5 lžíce slunečnicového oleje
- 1,5 hrnku vody
- 3/4 lžičky soli
- 1 lžíci sádla (či slunečnicového oleje)
- 300 g mražené zeleniny (pokrájené na kostičky)
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce nasekané jarní cibulky
- 1 lžičku sušeného oregana
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- 4 vejce
- sůl
Uvařte rýži: Odměřenou rýži propláchněte. V menším hrnci se silným dnem rozpalte olej, vsypte rýži a orestujte, aby každé zrnko bylo obaleno v oleji. Zalijte vodou, osolte a zakryjte pokličkou. Jakmile se začne vařit, stáhněte teplotu na střední stupeň a vařte do úplného vstřebání tekutiny, přibližně 20 minut.
V hluboké pánvi rozpalte sádlo či olej, vsypte zeleninu a restujte dokřupava. Přidejte česnek, cibulku, oregano a tymián a nechte rozvonět. Vsypte uvařenou rýži a vše dohromady promíchejte
Shrňte směs v pánvi ke kraji, doprostřed vlijte olej, rozklepnutá vejce a za průběžného promíchávání nechte ztuhnout. Osolte.
Na talíře rozdělte míchaná vejce a zeleninovo-rýžovou směs.
Čtvrtek: Jednoduché francouzské brambory
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1,2 kg brambor
- 4 špekáčky
- 4 vejce
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a propasírujte přes kolečko. Vejce uvařte natvrdo. Špekáčky oloupejte (volitelný krok) a nakrájejte na kostičky.
Troubu předehřejte na 200 °C.
V zapékací misce vrstvěte kostičky brambor, vejce nastrouhaná přes kolečko a kostičky špekáčků. Brambory s vejci jemně osolte. Začněte a skončete vrstvou brambor.
Pečte dozlatova přibližně 30 minut.
Pátek: Ryba se zelenými fazolkami
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1 velkou cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 lžičku koření curry madras
- 1 lžičku koření garam masala
- 1 lžičku kurkumy
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 300 g filé z tresky (pro větší hladovce 400 g)
- 300 g zelených fazolových lusků
- 3 dcl kokosového mléka
- sůl
- 1 lžíci cukru
- 3 lžíce bezlepkové sójové omáčky
- 1 lžíci citrónové šťávy
Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Česnek oloupejte a prolisujte. Koření si odměřte do jedné misky. Filé nakrájejte na tenké plátky, fazolky na velikost sousta či menší.
V hluboké pánvi rozpalte 3 lžíce oleje. Orestujte fazolky dokřupava. Vsypte cibuli a restujte, dokud nezačne růžovět. Přidejte česnek a nechte rozvonět. Zasypte vším kořením a za stálého míchání čekejte na změnu vůně. Vmíchejte nudličky tresky, krátce orestujte, podlijte kokosovým mlékem a zakryté pod pokličkou nechte 5 minut mírně probublávat.
Dochuťte solí, cukrem, šťávou z citrónu a sójovou omáčkou.
Podávejte s rýží uvařenou podle středečního návodu.
Krásný den, dobrou chuť a hodně sil a trpělivosti do školních dní v domácím režimu.