RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Od pondělí do pátku: vaří pejsek s kočičkou

Naše děti si oblíbily klasiku všech klasik – pohádky o pejskovi a kočičce. Ano, někdy (ehm, minimálně od pondělí do pátku) to u nás v kuchyni opravdu vypadá jako tehdy, když pejsek s kočičkou dělali dort! 😀 Jen princip „dáme tam to, co máme rádi“ navíc omezuje zásobenost spíže a čas. Že jste na tom občas podobně? Tak to pro vás mám dnes malou inspiraci z rubriky Od pondělí do pátku. Všechny recepty jsou samozřejmě bez lepku i bez mléka, tak s chutí do toho – a máte jídlo hotovo. 😎

Pondělí: Kukuřičná kolínka z pánve

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 320 g bezlepkových (kukuřičných) kolínek
  • 280 g masitého uzeného boku
  • 1 – 2 lžíce olivového oleje
  • 280 g mraženého hrášku
  • 4 vejce
  • 8 lžic hustého kokosového mléka
  • sůl
od pondělí do páteku bez mléka bez lepku v kuchyni bez cz

Postup:

  1. Do osolené vody dejte vařit těstoviny.
  2. Uzený bok nakrájejte na tenké nudličky. Vejce rozklepněte a prošlehejte s kokosovým mlékem a velkou špetkou soli.
  3. V nepřilnavé pánvi osmahněte uzený bok, podle potřeby přidejte olej, aby se nepřipalovat.
  4. Vsypejte do pánve hrášek, jemně osolte a orestujte do křehka.
  5. Přisypte uvařená kolínka a promíchejte
  6. Vlijte rozšlehaná vejce a míchejte, dokud neztuhnou.
  7. Podávejte s čerstvou zeleninou a bylinkami, které máte po ruce.

Úterý: Zeleninové risotto

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 320 g rýže arborio
  • 1 l vývaru (zeleninového či masového)
  • 1 malou brokolici (či polovinu velké)
  • 1 žlutou papriku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • olivový olej extra panenský
  • sůl

  • 4 lžíce hustého kokosového mléka (volitelné)
zeleninové risotto bez mléka bez lepku v kuchyni bez cz

Postup:

  1. Nakrájejte zeleninu nadrobno a jemně osolte: česnek a cibulky na tenoučké kroužky, papriku na proužky, z brokolice odkrájejte malé růžičky a zbylý nedřevnatý stonek nakrájejte na plátky.
  2. V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte 4 lžíce olivového oleje. Nejprve v něm nechte rozvonět česnek, poté přidejte brokolici a orestujte dokřupava, nakonec papriku a ještě chvilku míchejte. Směs z pánve přesuňte do kastrůlku pod pokličku a nechte odpočívat.
  3. Přidejte do pánve 2 lžíce oleje a orestujte cibulku dozlatova. 
  4. Vmíchejte rýži, důkladně promíchejte a orestujte.
  5. Po naběračkách přidávejte horký vývar a za stálého míchání vařte.
  6. Když je rýže hotová „al dente“, vmíchejte odloženou zeleninu a podle chuti dosolte. 
  7. Na závěr můžete zjemnit kokosovým mlékem (smetanou).

Středa: Zlatá omeleta

Na 1 omeletu pro 2 strávníky budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 1 žlutou papriku
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce olivového oleje extra panenského
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl
 
K podávání:

Postup:

  1. Papriku zbavte jádřince a nakrájejte na nudličky. Mrkev očištěte a pomocí škrabky julienne naškrábejte na proužky. Vejce rozklepněte a rozšlehejte. Jemně osolte.
  2. V široké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Přisypte nakrájenou zeleninu a orestujte dokřupava.
  3. Zasypte zeleninu kurkumou a za stálého míchání nechte rozvonět.
  4. Vlijte do pánve vejce, bleskurychle promíchejte se zeleninou a vařečkou urovnejte do rovnoměrné vrstvy.
  5. Počkejte, než vaječná směs ztuhne natolik, aby šla omeleta (za pomoci talíře) obrátit. Osmažte krátce také z druhé strany.
  6. Podávejte omeletu na krajíci bezlepkového pečiva, např. focaccii. Máte-li po ruce čerstvou okurku, rajče, salát či oblíbený dressing, neváhejte po nich sáhnout.

Čtvrtek: Blesková treska

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 4 porce filé z tresky (400 – 475 g)
  • sůl
  • velkou láhev rajčatové pasatty (600 – 700 g)
  • špetku sušené bazalky
  • 1 lžičku strouhané citrónové kůry
bleskurychlá treska v rajčatové pasattě bez lepku bez mléka v kuchyni bez cz

Postup:

  1. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. V šiřší nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Vsypejte plátky česneku a nechte rozvonět.
  3. Vložte do pánve filety z tresky, z obou stran osmahněte a osolte. 
  4. Obsah pánve zalijte pasattou, přidejte bazalku a citrónovou kůru.
  5. Přiveďte k varu a nechte 5 – 10 minut jemně probublávat.
  6. Podávejte s vařenými brambory.

Pátek: Smažená rýže pejska a kočičky

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 320 g rýže
  • 8 žampiónů
  • 1 žlutou papriku
  • 2 mrkve
  • svazek ředkviček
  • 1 červenou cibuli
  • 2 cm zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 6 lžic bezlepkové sójové omáčky
  • 2 lžíce citrónové šťávy
smažená rýže s vejce v kuchyni bez cz

Postup:

  1.  Uvařte rýži tak, jak jste zvyklí. Můžete použít i tu, která vám zbyla od předchozího dne.
  2. Nakrájejte zeleninu a houby: žampiony na plátky, papriku na nudličky, ředkvičky na osminky, cibuli na čtvrtkroužky, zázvor najemno, mrkve naškrábejte škrabkou julienne, česnek prolisujte. 
  3. V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte 4 lžíce olivového oleje a osmažte žampiony dozlatova.
  4. Přidejte zázvor s česnekem a nechte rozvonět.
  5. Vsypejte zeleninu a orestujte dokřupava.
  6. Přidejte do pánve rýži a promíchejte. 
  7. Dochuťte sójovou omáčkou a citrónovou šťávou.
  8. Podávejte s tepelně upraveným vejcem dle vlastní chuti.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Od pondělí do pátku: vaří pejsek s kočičkou

Naše děti si oblíbily klasiku všech klasik – pohádky o pejskovi a kočičce. Ano, někdy (ehm, minimálně od pondělí do pátku) to u nás v kuchyni opravdu vypadá jako tehdy, když pejsek s kočičkou dělali dort! 😀 Jen princip „dáme tam to, co máme rádi“ navíc omezuje zásobenost spíže a čas. Že jste na tom občas podobně? Tak to pro vás mám dnes malou inspiraci z rubriky Od pondělí do pátku. Všechny recepty jsou samozřejmě bez lepku i bez mléka, tak s chutí do toho – a máte jídlo hotovo. 😎

Pondělí: Kukuřičná kolínka z pánve

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 320 g bezlepkových (kukuřičných) kolínek
  • 280 g masitého uzeného boku
  • 1 – 2 lžíce olivového oleje
  • 280 g mraženého hrášku
  • 4 vejce
  • 8 lžic hustého kokosového mléka
  • sůl
od pondělí do páteku bez mléka bez lepku v kuchyni bez cz

Postup:

  1. Do osolené vody dejte vařit těstoviny.
  2. Uzený bok nakrájejte na tenké nudličky. Vejce rozklepněte a prošlehejte s kokosovým mlékem a velkou špetkou soli.
  3. V nepřilnavé pánvi osmahněte uzený bok, podle potřeby přidejte olej, aby se nepřipalovat.
  4. Vsypejte do pánve hrášek, jemně osolte a orestujte do křehka.
  5. Přisypte uvařená kolínka a promíchejte
  6. Vlijte rozšlehaná vejce a míchejte, dokud neztuhnou.
  7. Podávejte s čerstvou zeleninou a bylinkami, které máte po ruce.

Úterý: Zeleninové risotto

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 320 g rýže arborio
  • 1 l vývaru (zeleninového či masového)
  • 1 malou brokolici (či polovinu velké)
  • 1 žlutou papriku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • olivový olej extra panenský
  • sůl

  • 4 lžíce hustého kokosového mléka (volitelné)
zeleninové risotto bez mléka bez lepku v kuchyni bez cz

Postup:

  1. Nakrájejte zeleninu nadrobno a jemně osolte: česnek a cibulky na tenoučké kroužky, papriku na proužky, z brokolice odkrájejte malé růžičky a zbylý nedřevnatý stonek nakrájejte na plátky.
  2. V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte 4 lžíce olivového oleje. Nejprve v něm nechte rozvonět česnek, poté přidejte brokolici a orestujte dokřupava, nakonec papriku a ještě chvilku míchejte. Směs z pánve přesuňte do kastrůlku pod pokličku a nechte odpočívat.
  3. Přidejte do pánve 2 lžíce oleje a orestujte cibulku dozlatova. 
  4. Vmíchejte rýži, důkladně promíchejte a orestujte.
  5. Po naběračkách přidávejte horký vývar a za stálého míchání vařte.
  6. Když je rýže hotová „al dente“, vmíchejte odloženou zeleninu a podle chuti dosolte. 
  7. Na závěr můžete zjemnit kokosovým mlékem (smetanou).

Středa: Zlatá omeleta

Na 1 omeletu pro 2 strávníky budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 1 žlutou papriku
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce olivového oleje extra panenského
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl
 
K podávání:

Postup:

  1. Papriku zbavte jádřince a nakrájejte na nudličky. Mrkev očištěte a pomocí škrabky julienne naškrábejte na proužky. Vejce rozklepněte a rozšlehejte. Jemně osolte.
  2. V široké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Přisypte nakrájenou zeleninu a orestujte dokřupava.
  3. Zasypte zeleninu kurkumou a za stálého míchání nechte rozvonět.
  4. Vlijte do pánve vejce, bleskurychle promíchejte se zeleninou a vařečkou urovnejte do rovnoměrné vrstvy.
  5. Počkejte, než vaječná směs ztuhne natolik, aby šla omeleta (za pomoci talíře) obrátit. Osmažte krátce také z druhé strany.
  6. Podávejte omeletu na krajíci bezlepkového pečiva, např. focaccii. Máte-li po ruce čerstvou okurku, rajče, salát či oblíbený dressing, neváhejte po nich sáhnout.

Čtvrtek: Blesková treska

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 4 porce filé z tresky (400 – 475 g)
  • sůl
  • velkou láhev rajčatové pasatty (600 – 700 g)
  • špetku sušené bazalky
  • 1 lžičku strouhané citrónové kůry
bleskurychlá treska v rajčatové pasattě bez lepku bez mléka v kuchyni bez cz

Postup:

  1. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. V šiřší nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Vsypejte plátky česneku a nechte rozvonět.
  3. Vložte do pánve filety z tresky, z obou stran osmahněte a osolte. 
  4. Obsah pánve zalijte pasattou, přidejte bazalku a citrónovou kůru.
  5. Přiveďte k varu a nechte 5 – 10 minut jemně probublávat.
  6. Podávejte s vařenými brambory.

Pátek: Smažená rýže pejska a kočičky

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 320 g rýže
  • 8 žampiónů
  • 1 žlutou papriku
  • 2 mrkve
  • svazek ředkviček
  • 1 červenou cibuli
  • 2 cm zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 6 lžic bezlepkové sójové omáčky
  • 2 lžíce citrónové šťávy
smažená rýže s vejce v kuchyni bez cz

Postup:

  1.  Uvařte rýži tak, jak jste zvyklí. Můžete použít i tu, která vám zbyla od předchozího dne.
  2. Nakrájejte zeleninu a houby: žampiony na plátky, papriku na nudličky, ředkvičky na osminky, cibuli na čtvrtkroužky, zázvor najemno, mrkve naškrábejte škrabkou julienne, česnek prolisujte. 
  3. V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte 4 lžíce olivového oleje a osmažte žampiony dozlatova.
  4. Přidejte zázvor s česnekem a nechte rozvonět.
  5. Vsypejte zeleninu a orestujte dokřupava.
  6. Přidejte do pánve rýži a promíchejte. 
  7. Dochuťte sójovou omáčkou a citrónovou šťávou.
  8. Podávejte s tepelně upraveným vejcem dle vlastní chuti.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments