Naše děti si oblíbily klasiku všech klasik – pohádky o pejskovi a kočičce. Ano, někdy (ehm, minimálně od pondělí do pátku) to u nás v kuchyni opravdu vypadá jako tehdy, když pejsek s kočičkou dělali dort! 😀 Jen princip „dáme tam to, co máme rádi“ navíc omezuje zásobenost spíže a čas. Že jste na tom občas podobně? Tak to pro vás mám dnes malou inspiraci z rubriky Od pondělí do pátku. Všechny recepty jsou samozřejmě bez lepku i bez mléka, tak s chutí do toho – a máte jídlo hotovo. 😎
Pondělí: Kukuřičná kolínka z pánve
Na 4 porce budete potřebovat:
- 320 g bezlepkových (kukuřičných) kolínek
- 280 g masitého uzeného boku
- 1 – 2 lžíce olivového oleje
- 280 g mraženého hrášku
- 4 vejce
- 8 lžic hustého kokosového mléka
- sůl

Postup:
- Do osolené vody dejte vařit těstoviny.
- Uzený bok nakrájejte na tenké nudličky. Vejce rozklepněte a prošlehejte s kokosovým mlékem a velkou špetkou soli.
- V nepřilnavé pánvi osmahněte uzený bok, podle potřeby přidejte olej, aby se nepřipalovat.
- Vsypejte do pánve hrášek, jemně osolte a orestujte do křehka.
- Přisypte uvařená kolínka a promíchejte
- Vlijte rozšlehaná vejce a míchejte, dokud neztuhnou.
- Podávejte s čerstvou zeleninou a bylinkami, které máte po ruce.
Úterý: Zeleninové risotto
Na 4 porce budete potřebovat:
- 320 g rýže arborio
- 1 l vývaru (zeleninového či masového)
- 1 malou brokolici (či polovinu velké)
- 1 žlutou papriku
- 2 stroužky česneku
- 2 jarní cibulky
- olivový olej extra panenský
- sůl
- 4 lžíce hustého kokosového mléka (volitelné)

Postup:
- Nakrájejte zeleninu nadrobno a jemně osolte: česnek a cibulky na tenoučké kroužky, papriku na proužky, z brokolice odkrájejte malé růžičky a zbylý nedřevnatý stonek nakrájejte na plátky.
- V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte 4 lžíce olivového oleje. Nejprve v něm nechte rozvonět česnek, poté přidejte brokolici a orestujte dokřupava, nakonec papriku a ještě chvilku míchejte. Směs z pánve přesuňte do kastrůlku pod pokličku a nechte odpočívat.
- Přidejte do pánve 2 lžíce oleje a orestujte cibulku dozlatova.
- Vmíchejte rýži, důkladně promíchejte a orestujte.
- Po naběračkách přidávejte horký vývar a za stálého míchání vařte.
- Když je rýže hotová „al dente“, vmíchejte odloženou zeleninu a podle chuti dosolte.
- Na závěr můžete zjemnit kokosovým mlékem (smetanou).
Středa: Zlatá omeleta
Na 1 omeletu pro 2 strávníky budete potřebovat:
- 4 vejce
- 1 žlutou papriku
- 1 mrkev
- 2 lžíce olivového oleje extra panenského
- 1/2 lžičky kurkumy
- sůl
K podávání:

Postup:
- Papriku zbavte jádřince a nakrájejte na nudličky. Mrkev očištěte a pomocí škrabky julienne naškrábejte na proužky. Vejce rozklepněte a rozšlehejte. Jemně osolte.
- V široké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Přisypte nakrájenou zeleninu a orestujte dokřupava.
- Zasypte zeleninu kurkumou a za stálého míchání nechte rozvonět.
- Vlijte do pánve vejce, bleskurychle promíchejte se zeleninou a vařečkou urovnejte do rovnoměrné vrstvy.
- Počkejte, než vaječná směs ztuhne natolik, aby šla omeleta (za pomoci talíře) obrátit. Osmažte krátce také z druhé strany.
- Podávejte omeletu na krajíci bezlepkového pečiva, např. focaccii. Máte-li po ruce čerstvou okurku, rajče, salát či oblíbený dressing, neváhejte po nich sáhnout.
Čtvrtek: Blesková treska
Na 4 porce budete potřebovat:
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 4 porce filé z tresky (400 – 475 g)
- sůl
- velkou láhev rajčatové pasatty (600 – 700 g)
- špetku sušené bazalky
- 1 lžičku strouhané citrónové kůry

Postup:
- Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- V šiřší nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Vsypejte plátky česneku a nechte rozvonět.
- Vložte do pánve filety z tresky, z obou stran osmahněte a osolte.
- Obsah pánve zalijte pasattou, přidejte bazalku a citrónovou kůru.
- Přiveďte k varu a nechte 5 – 10 minut jemně probublávat.
- Podávejte s vařenými brambory.
Pátek: Smažená rýže pejska a kočičky
Na 4 porce budete potřebovat:
- 320 g rýže
- 8 žampiónů
- 1 žlutou papriku
- 2 mrkve
- svazek ředkviček
- 1 červenou cibuli
- 2 cm zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 6 lžic bezlepkové sójové omáčky
- 2 lžíce citrónové šťávy

Postup:
- Uvařte rýži tak, jak jste zvyklí. Můžete použít i tu, která vám zbyla od předchozího dne.
- Nakrájejte zeleninu a houby: žampiony na plátky, papriku na nudličky, ředkvičky na osminky, cibuli na čtvrtkroužky, zázvor najemno, mrkve naškrábejte škrabkou julienne, česnek prolisujte.
- V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte 4 lžíce olivového oleje a osmažte žampiony dozlatova.
- Přidejte zázvor s česnekem a nechte rozvonět.
- Vsypejte zeleninu a orestujte dokřupava.
- Přidejte do pánve rýži a promíchejte.
- Dochuťte sójovou omáčkou a citrónovou šťávou.
- Podávejte s tepelně upraveným vejcem dle vlastní chuti.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂