V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Krémový dezert s ostružinami

Ty pichlavé šlahouny šplhající se po našem plotu ze sousedního pozemku jsou po celý rok jenom k zlosti. Spolu se sousedkami bychom je bývaly byly dávno postříhaly, vykořenily a spálily. Kdyby nebylo dne jako je ten dnešní, kdy jednou za rok vydají své sladké, černé plody. Ostružiny. 

Dozrávají postupně, po hrstích. Nejpraktičtější se zdá otrhávat je postupně a zamražovat, abych z nich pak mohl vzniknout šťavnatý koláč. Dnes však nemám náladu čekat na „pak“ a namísto trouby zapínám nejmenší plotýnku vařiče a začínám míchat domácí puding. Ale ne lecjaký puding! Je našich dětí ten nejoblíbenější („Mamííí, uděláš krém? Ten žlutý? Prosííííím!“) a několika detaily z něj vykouzlím dezert. Krémový dezert se šlehačkou a ostružinami! 

Dá si někdo se mnou?

Vanilkový krémový dezert s ostružinami a čokoládou

Suroviny:

Na 2 poháry budete potřebovat:

  • 2 dcl mandlového mléka
  • 1 žloutek
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 1 zarovnanou lžíci škrobu (kukuřičného nebo tapiokového)
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 2 kostičky hořké čokolády
  • 2 hrsti čerstvě natrhaných ostružin
  • 2 lžíce kokosové smetany
krem puding ostruziny bez mléka v kuchyni bez cz

Postup:

  1. Oddělte žloutek od bílku a bílek uschovejte pro pozdější pečení (např. mandlových sušenek).
  2. Nachystejte si dvě skleničky či poháry, ve kterých chcete dezert podávat. Na jejich dno položte po kostičce čokolády.
  3. Mandlové mléko rozdělte na poloviny. Jednu vlijte přímo do kastrůlku, druhou ponechte v odměrce.
  4. Do odměrky k mléku přidejte žloutek, cukr, škrob a vanilkový extrak. Pečlivě rozmíchejte. (Moje odměrka má objem 0,5 l a speciální víčko, díky kterému může sloužit i jako jednoduchý shaker. Pokud vlastníte něco podobného, neváhejte to použít.)
  5. Mléko v kastrůlku začněte ohřívat, občas promíchejte.
  6. Jakmile začne mléko vřít, vlijte do něj druhou, ochucenou polovinu. Ztlumte mírně výkon plotýnky a směs neustále promíchávejte, aby se nezačala přichytávat nebo žmolkovat.
  7. Jakmile krém dosáhne hustoty, která se vám zalíbí, odstavte kastrůlek z dosahu tepla. Plotýnku vypněte.
  8. Nalévejte ještě horký krém do předpřipravených skleniček a zasypte rovnoměrně ostružinami.
  9. Po vychladnutí ozdobte kokosovou smetanou a s chutí vychutnávejte na čerstvém vzduchu a v dobré společnosti.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Krémový dezert s ostružinami

Ty pichlavé šlahouny šplhající se po našem plotu ze sousedního pozemku jsou po celý rok jenom k zlosti. Spolu se sousedkami bychom je bývaly byly dávno postříhaly, vykořenily a spálily. Kdyby nebylo dne jako je ten dnešní, kdy jednou za rok vydají své sladké, černé plody. Ostružiny. 

Dozrávají postupně, po hrstích. Nejpraktičtější se zdá otrhávat je postupně a zamražovat, abych z nich pak mohl vzniknout šťavnatý koláč. Dnes však nemám náladu čekat na „pak“ a namísto trouby zapínám nejmenší plotýnku vařiče a začínám míchat domácí puding. Ale ne lecjaký puding! Je našich dětí ten nejoblíbenější („Mamííí, uděláš krém? Ten žlutý? Prosííííím!“) a několika detaily z něj vykouzlím dezert. Krémový dezert se šlehačkou a ostružinami! 

Dá si někdo se mnou?

Vanilkový krémový dezert s ostružinami a čokoládou

Suroviny:

Na 2 poháry budete potřebovat:

  • 2 dcl mandlového mléka
  • 1 žloutek
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 1 zarovnanou lžíci škrobu (kukuřičného nebo tapiokového)
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 2 kostičky hořké čokolády
  • 2 hrsti čerstvě natrhaných ostružin
  • 2 lžíce kokosové smetany
krem puding ostruziny bez mléka v kuchyni bez cz

Postup:

  1. Oddělte žloutek od bílku a bílek uschovejte pro pozdější pečení (např. mandlových sušenek).
  2. Nachystejte si dvě skleničky či poháry, ve kterých chcete dezert podávat. Na jejich dno položte po kostičce čokolády.
  3. Mandlové mléko rozdělte na poloviny. Jednu vlijte přímo do kastrůlku, druhou ponechte v odměrce.
  4. Do odměrky k mléku přidejte žloutek, cukr, škrob a vanilkový extrak. Pečlivě rozmíchejte. (Moje odměrka má objem 0,5 l a speciální víčko, díky kterému může sloužit i jako jednoduchý shaker. Pokud vlastníte něco podobného, neváhejte to použít.)
  5. Mléko v kastrůlku začněte ohřívat, občas promíchejte.
  6. Jakmile začne mléko vřít, vlijte do něj druhou, ochucenou polovinu. Ztlumte mírně výkon plotýnky a směs neustále promíchávejte, aby se nezačala přichytávat nebo žmolkovat.
  7. Jakmile krém dosáhne hustoty, která se vám zalíbí, odstavte kastrůlek z dosahu tepla. Plotýnku vypněte.
  8. Nalévejte ještě horký krém do předpřipravených skleniček a zasypte rovnoměrně ostružinami.
  9. Po vychladnutí ozdobte kokosovou smetanou a s chutí vychutnávejte na čerstvém vzduchu a v dobré společnosti.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.