Dámy, drahé čtenářky mého blogu – přišel čas připravit si šálek kávy a hodit své nožky nahoru! Tento blog je z nové rubriky zvané Dneska vařím já, miláčku určené mužům, kteří si přejí vás okouzlit svým kuchařským uměním, ač doposud připálili i vodu na čaj. Vychutnejte si chvilku pro sebe a svému muži přistrčte před oči tento recept na valentýnský puding.
Pár slov předem pro pány
Pánové, nyní upřímně: Neznám ženu, která by naslouchala vyznání „miluji tě“ raději nad talířem fazolí než u kávy a dezertu. Pokud ji máte doma, určitě jí ty fazole připravte. V opačném případě zkuste tento jednoduchý recept na efektní puding z perliček. Můžete si ho připravit den předem a v neděli ráno jednoduše servírovat přímo z ledničky.
Základními surovinami pro tento puding jsou kokosové mléko a drobné perličky tapiokového škrobu. Obojí zakoupíte v některé z vietnamských samoobsluh či v e-shopu s asijskými potravinami. Cukr či jiné sladidlo doma na 99,9 % najdete. Chemicky neošetřené (bio) citróny dnes již některé obchody s ovocem a zeleninou nabízejí, stejně tak e-shopy typu Košík.cz. Pokud byste je nesehnali, můžete sáhnout i po sušené citrónové kůře (tu přidejte do kokosového mléka již na začátku vaření). Čokoládu a (kompotované) ovoce volte podle chuti své drahé polovičky i sebe sama, shoda je v tomto případě více než žádoucí.
Valentýnský tapiokový puding
Na dva poháry tapiokového pudingu budete potřebovat:
- 200 ml kokosového mléka
- 3 lžíce drobných tapiokových perel
- 1 lžíce třtinového cukru
- kůru z 1/2 bio citrónu
- 20 – 40 g 70% čokolády
- ananasový kompot
Postup:
- Připravte si skleničky, v kterých chcete puding servírovat. Na jejich dno dejte kousky ananasu (či jiného oblíbeného ovoce) okapaného od šťávy.
- Nastrouhejte kůru z poloviny nestříkaného citrónu na jemném struhadle.
- Do malého kastrůlku se silným dnem vlijte 200 ml kokosového mléka a vsypte 3 lžíce tapiokových perel a 1 lžíci třtinového cukru.
- Za stálého míchání přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen/výkon plotýnky a vařte 10 minut, dokud perličky nezprůsvitní a nezměknou. Nepřestávejte v míchání. Pokud bude puding vřít příliš, chvilkama kastrůlek zvedněte a vzdalte tak od tepelného zdroje.
- Krátce před dovařením přidejte do téměř hotového pudingu citrónovou kůru.
- Nechte puding krátce zchladnout, zvláště budete-li jej lít do sklenic, které nejsou z varného skla.
- Rozdělte puding napůl do připravených misek s ananasem.
- Kastrůlek vymyjte a nalámejte do něj na kostičky čokoládu. Postavte kastrůlek do kovové pánvičky, do níž jste předtím nalili cca 1 cm vody. Vše dohromady postavte na zapnutou plotýnku. Takto ve vodní lázni rozpustíte za občasného zamíchání a bez hrozby připálení čokoládu.
- Nalijte čokoládu rovnoměrně na ztuhlý puding. V případě skleniček s úzkým hrdlem (jako na fotografii) bude stačit čokolády méně – silná vrstva nejde lžičkou rozbít dvakrát elegantně.
- Dejte puding vychladnout do ledničky, pryč z dohledu mlsných očí.
- Podávejte se zamilovaným úsměvem.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂