Také jste, milé dámy, již někdy z úst své drahé polovičky slyšely kouzelnou větu: „Dneska vařím já, miláčku!“? Co následovalo pak? Telefonát do místní pizzerie? Menu hodné šéfkuchaře? Nebo záplava otázek: „Kde najdu recept?“ „Jak se v něm mám vyznat?“ „Kolik je špetka?“ a na závěr zoufalá žádost „Přepiš mi ten recept, ať se v něm vyznám, prosím!“?
Právě pro ty pány, kteří chtějí proniknout do světa vaření – bez lepku a bez mléka jako bonus – právě teď otevírám novou rubriku nazvanou příznačně:
Dneska vařím já, miláčku!
Pro začátek bude docela stačit umět nakrájet nahrubo cibuli, odměřit luštěninu pomocí hrnku a držet se postupu krok za krokem. Recept je poskládán z běžně dostupných, převážně trvanlivých surovin a je určen pro tlakové vaření v Instant Potu (ale věřím, že bude fungovat v jakémkoliv tlakovém, nebo-li Papinově hrnci). Žádné dlouhé míchání, minimum našpiněného nádobí a maximální efekt.
Pánové, ohrňte si rukávy svých košil – jde se vařit!
Rýže s fazolemi z Instant Potu
Připravte si nejprve potřebné náčinní: Instant Pot (či tlakový hrnec), ostrý nůž, prkýnko, lžičku, lžíci, hrnek o objemu 250 ml a velké sítko.
Suroviny
Na 6 – 8 porcí budete potřebovat:
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 cibule
- 2 hrnky hnědé rýže
- 1 hrnek černých fazolí
- 4 hrnky vody
- 2 lžičky soli
- 1,5 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžičku mletého česneku
- 2 plechovky sekaných rajčat
K dochucení:
- sůl
- chilli omáčku
- citrónovou šťávu
- 1 plechovku zeleninové směsi „mexiko“ (kukuřice + hrášek + paprika)
Postup
- Na dno Instant Potu nalijte dvě lžíce slunečnicového oleje.
- Cibule oloupejte, nasekejte nahrubo a nasypte na olej.
- Odměřenou rýži propláchněte pod tekoucí vodou a přisypte do hrnce. Nemíchejte.
- Předchozí krok zopakujte s fazolemi – odměřte, propláchněte a vsypejte do hrnce. Stále nemíchejte.
- Suroviny v hrnci zalijte 4 hrnky vody. Opakuji: nemíchejte!
- Přisypte všechno koření. Nemíchejte ani tou malou lžičkou.
- Přidejte sekaná rajčata a bez míchání hrnec zavřete.
- Nastavte Instant Pot na tlakové vaření pod vysokým tlakem na 25 minut. V tlakovém hrnci začněte měřit čas ve chvíli, kdy se natlakuje. Po uběhnutí času hrnec odtlakujte.
- Nyní přišel čas uvařené jídlo promíchat a ochutnat. Dochuťte podle vlastní chuti a preferencí strávníků solí, citrónovou šťávou a chilli omáčkou (pro děti doporučuji vynechat).
- Na závěr vmíchejte do hotového jídla konzervovanou zeleninu a podávejte s tím, co máte rádi a zároveň po ruce: posypané koriandrem, petrželí či nasekanou (pálivou) paprikou, s guacamole, kyselou okurkou (oblíbená varianta našich dětí)…
Krásný den a dobrou chuť!
[…] nyní upřímně: Neznám ženu, která by naslouchala vyznání „miluji tě“ raději nad talířem fazolí než u kávy a dezertu. Pokud ji máte doma, určitě jí ty fazole připravte. V opačném […]