RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Švédsko: Köttbullar

Jak se nazývá celosvětově nejproslulejší švédské jídlo? Mám chuť se vsadit, že to budou köttbullar – masové kuličky proslavené oblíbeným švédským nábytkářským gigantem. Dnes si navíc v jejich restauraci na své přijdou i vegetariáni a vegani, pro které zařadili do menu také bezmasé a zeleninové kuličky. S nabídkou pro multialergiky je to však, řekněme, poněkud tragické.

Abych si mohla na köttbullar pochutnat letos také já, zařadila jsem je – hned po jablečném koláči – do naší Cesty kolem světa bez lepku a mléka.

Chutnají jako originál?

Tak to nevím. Jednak co švédská rodina, to recept na „ty zaručeně pravé“ švédské masové kuličky. Zadruhé je to už řadu let, co jsem si je v české Ikea mohla dát.

Dále jsou tu alergeny, které jsem v receptu nahradila či zcela úplně vynechala: lepek, mléko, cibule. Vynechání se týká cibule, takže pokud vás se alergie na cibuli netýká, jednu cibuli pokrájenou nadrobno a orestovanou na lžíci tuku do mletého masa přidejte.

Ve většině receptů přidávají do kuliček köttbullar mléko. Objevila jsem však recept, který jeho autor získal od své tchýně, jež namísto mléka používala hovězí bujón. Inspirovala jsem se jí a do receptu jsem vepsala domácí hovězí vývar.

Ptáte se, jak po všech těch úpravách jídlo chutnalo? Fantasticky! Rodina i přátelé, kteří k nám přišli na oběd a posloužili mi tak jako testeři, byli nadšení. 

A co vy? Dáte si tuto švédskou klasiku také?

köttbullar Švédsko masové kuličky bez lepku a mléka

Köttbullar

Suroviny:

Pro 4 – 6 osob budete potřebovat

  • 1/2 kg mletého hovězího a vepřového masa (v poměru 1:1)
  • 125 ml hovězího vývaru
  • 75 g kukuřičné strouhanky
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • špetka mletého růžového pepře (bílého až 1/2 lžičky)

Na omáčku:

  • 250 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 1 dcl vody
  • 1/2 plechovky kokosového mléka
  • 1 lžíce bezlepkové sójové omáčky
  • sůl
  • 1 lžíce kokosové smetany na závěrečné zjemnění chuti
 
K podávání:
  • brusinkový džem
  • brambory či hranolky

Postup:

  1. Ve větší míse zalijte mleté maso vývarem a nechte nasáknout.
  2. Přidejte strouhanku, vejce, sůl a koření a dobře propracujte.
  3. Překryjte mísu fólií nebo povoskovaným plátnem a dejte minimálně na půl hodiny odpočinout do lednice.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C.
  5. Připravte si plech, který lehce potřete sádlem.
  6. Lžičkou nebo lžící nabídejte přibližně stejné množství masové směsi, dlaněmi tvarujte kuličky a pokládejte na plech. (Podle velikosti jich z jedné dávky vyjde 30 – 40 kusů.)
  7. Pečte v předehřáté troubě 20 minut dozlatova. Pro nejlepší rovnoměrné opečení několikrát za dobu pečení kuličky jemně odlepte od plechu a obraťte, případně opatrně potřeste plechem.
  8. Zatímco se kuličky pečou, připravte si omáčku:
  9. V hluboké nepřilnavé pánvi přiveďte vývar k varu. (Pokud jste se dozhodli kuličky nepéct, ale smažit, ponechte v pánvi připečené kousky. Stejně tak je můžete do pánve přidat z plechu.)
  10. Mouku rozmíchejte dohladka s vodou a vlijte do vývaru. Míchejte a nepřestávejte, omáčka začne rychle houstnout.
  11. Přidejte kokosové mléko a i nadále míchejte, ideálně 15 minut, aby mouka se dostatečně provařila.
  12. Nakonec dochuťte sójovou omáčkou a podle potřeby solí a kokosovou smetanou.
  13. Podávejte s vařenými brambory nebo bramborovými hranolkami a lžící brusinkového džemu. 

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Švédsko: Köttbullar

Jak se nazývá celosvětově nejproslulejší švédské jídlo? Mám chuť se vsadit, že to budou köttbullar – masové kuličky proslavené oblíbeným švédským nábytkářským gigantem. Dnes si navíc v jejich restauraci na své přijdou i vegetariáni a vegani, pro které zařadili do menu také bezmasé a zeleninové kuličky. S nabídkou pro multialergiky je to však, řekněme, poněkud tragické.

Abych si mohla na köttbullar pochutnat letos také já, zařadila jsem je – hned po jablečném koláči – do naší Cesty kolem světa bez lepku a mléka.

Chutnají jako originál?

Tak to nevím. Jednak co švédská rodina, to recept na „ty zaručeně pravé“ švédské masové kuličky. Zadruhé je to už řadu let, co jsem si je v české Ikea mohla dát.

Dále jsou tu alergeny, které jsem v receptu nahradila či zcela úplně vynechala: lepek, mléko, cibule. Vynechání se týká cibule, takže pokud vás se alergie na cibuli netýká, jednu cibuli pokrájenou nadrobno a orestovanou na lžíci tuku do mletého masa přidejte.

Ve většině receptů přidávají do kuliček köttbullar mléko. Objevila jsem však recept, který jeho autor získal od své tchýně, jež namísto mléka používala hovězí bujón. Inspirovala jsem se jí a do receptu jsem vepsala domácí hovězí vývar.

Ptáte se, jak po všech těch úpravách jídlo chutnalo? Fantasticky! Rodina i přátelé, kteří k nám přišli na oběd a posloužili mi tak jako testeři, byli nadšení. 

A co vy? Dáte si tuto švédskou klasiku také?

köttbullar Švédsko masové kuličky bez lepku a mléka

Köttbullar

Suroviny:

Pro 4 – 6 osob budete potřebovat

  • 1/2 kg mletého hovězího a vepřového masa (v poměru 1:1)
  • 125 ml hovězího vývaru
  • 75 g kukuřičné strouhanky
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • špetka mletého růžového pepře (bílého až 1/2 lžičky)

Na omáčku:

  • 250 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 1 dcl vody
  • 1/2 plechovky kokosového mléka
  • 1 lžíce bezlepkové sójové omáčky
  • sůl
  • 1 lžíce kokosové smetany na závěrečné zjemnění chuti
 
K podávání:
  • brusinkový džem
  • brambory či hranolky

Postup:

  1. Ve větší míse zalijte mleté maso vývarem a nechte nasáknout.
  2. Přidejte strouhanku, vejce, sůl a koření a dobře propracujte.
  3. Překryjte mísu fólií nebo povoskovaným plátnem a dejte minimálně na půl hodiny odpočinout do lednice.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C.
  5. Připravte si plech, který lehce potřete sádlem.
  6. Lžičkou nebo lžící nabídejte přibližně stejné množství masové směsi, dlaněmi tvarujte kuličky a pokládejte na plech. (Podle velikosti jich z jedné dávky vyjde 30 – 40 kusů.)
  7. Pečte v předehřáté troubě 20 minut dozlatova. Pro nejlepší rovnoměrné opečení několikrát za dobu pečení kuličky jemně odlepte od plechu a obraťte, případně opatrně potřeste plechem.
  8. Zatímco se kuličky pečou, připravte si omáčku:
  9. V hluboké nepřilnavé pánvi přiveďte vývar k varu. (Pokud jste se dozhodli kuličky nepéct, ale smažit, ponechte v pánvi připečené kousky. Stejně tak je můžete do pánve přidat z plechu.)
  10. Mouku rozmíchejte dohladka s vodou a vlijte do vývaru. Míchejte a nepřestávejte, omáčka začne rychle houstnout.
  11. Přidejte kokosové mléko a i nadále míchejte, ideálně 15 minut, aby mouka se dostatečně provařila.
  12. Nakonec dochuťte sójovou omáčkou a podle potřeby solí a kokosovou smetanou.
  13. Podávejte s vařenými brambory nebo bramborovými hranolkami a lžící brusinkového džemu. 

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments