RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Švédsko: Jablečný koláč

Jedeme dál, Země se točí. Jedeme dál, neptej se, kam.“ Notuju si s Alicí Spring a v Cestě kolem světa bez lepku a mléka pokračuji na sever. Na sever, do Švédska. Ke kávě si tam lžičkou naberu jablečný koláč.

Švédská kuchyně

Švédská kuchyně by se dala charakterizovat jako slovy jako sytá či sedlácká. Celosvětově ji proslavil známý nadnárodní nábytkový řetězec. Vždyť kdo dnes nezná a neochutnal masové kuličky přelité hnědou omáčkou, s bramborami a brusinkovým džemem k tomu?

Potomci Vikingů a Germánů vám pohostinně naservírují pokrmy z plodin a zvěře své rozlehlé země: maso sobí, hovězí, vepřové, jehněčí, skopové, kuřecí, rybí i ptačí; mléko a rozmanité mléčné produkty; a jako přílohu brambory, rýži, kaši, luštěniny, zelí, tuřin, těstoviny či chléb. Z polévek nejznámějšími jsou šípková a borůvková. A bobulovité ovoce přidávají Švédové nejen do jogurtů, ale též k masům. Jednoduché. leč kontrastní a chuťově okouzlující.

O masové kuličky nepřijdete ani vy, ani já. Ve Švedsku chvilku zůstaneme. Jako první však na řadu přichází jablečný koláč bez korpusu. Voňavý dezert, který připravíte během chvilky. Nepotřebujete k němu žádné speciální vybavení ani suroviny, předpékání, mrazení… nic takového. Nakrájet, zamíchat, upéct. Ve Švédsku má každá rodina svůj recept, tak neváhejte také ten můj přizpůsobit vašim preferencím.

Koláč nebo koláček?

Tradičně se švédský jablečný koláč peče ve velké formě vymazané tukem. Zkusila jsem to poprvé a výsledek byl chuťově dobrý. Co trochu kazilo výsledný dojem, byl formát, ve kterém se koláčová výseč dostala na dezertní talíř: křupavá krusta popraskala a jablka tvar nedržela.

Proto jsem při dalším pokusu použila k pečení silikonové muffinové košíčky. Jablečný minikoláček stačilo před podáváním vyklopit z formičky na talířek (zkaramelizovanými jablky nahoru) a servírovat.

Jakou velikost jablečného koláče bez korpusu zvolíte vy, je jen na vás. Navrstvit jablka i těsto naráz do velké koláčové formy je o něco málo rychlejší, než rozdělovat do košíčků. Na druhou stranu – pokud vlastníte krásné porcelánové nebo keramické zapékací mističky a zároveň se nechcete ochudit o  moment, kdy se ozve křupnutí, vaše lžička prolomí sladký povrch a dostane se ke šťavnatým, voňavým jablkům – hlasuji pro miniverzi.

Tak či tak… pojďte péci!

Švédsko apple pie jablečný koláč bez lepku a mléka cesta kolem světa

Jablečný koláč verze mini

Suroviny:

Na 20 – 24 malých jablečných koláčků budete potřebovat

  • 4 středně velká jablka
  • 1 lžičku skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 2 lžíce cukru
  • 1/4 hrnku rýžové mouky
  • 1/4 hrnku mandlové mouky
  • 1/4 hrnku tapiokového škrobu
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 menší vejce
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 2 lžíce tuzemáku (volitelné)

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 190 °C a na plech si nachystejte silikonové formičky na muffiny.
  2. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky.
  3. Promíchejte kostičky jablek se skořicí, kardamomem a 2 lžícemi cukru.
  4. Vajíčka rozklepněte a jemně prošlehejte spirálkou či metličkou.
  5. Smíchejte pečlivě metlou v míse obě mouky, škrob a cukr.
  6. Do sypké směsi svižně naráz vmíchejte vejce, olej i tuzemák.
  7. Rozdělte jablka i těsto do formiček na muffiny (nebo olejem vymazaných malých zapékacích misek): nejprve dejte přibližně do 2/3 výšky košíčků ochucená jablka, která zakryjte vrstvou těsta.
  8. Pečte v předehřáté troubě 45 minut dozlatova.
  9. Před podáváním vyklopte pro každého koláček z košíčku na talířek a doplňte lžičkou. Pokud jste koláčky pekli v hezkých keramických miskách, můžete podávat přímo v nich. 
  10. Švédské jablečné koláčky jsou výborné horké i studené. A doplníte-li je vanilkovým krémem, stanou se neodolatelnými.
Švédsko apple pie jablečný koláč bez lepku a mléka cesta kolem světa

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Švédsko: Jablečný koláč

Jedeme dál, Země se točí. Jedeme dál, neptej se, kam.“ Notuju si s Alicí Spring a v Cestě kolem světa bez lepku a mléka pokračuji na sever. Na sever, do Švédska. Ke kávě si tam lžičkou naberu jablečný koláč.

Švédská kuchyně

Švédská kuchyně by se dala charakterizovat jako slovy jako sytá či sedlácká. Celosvětově ji proslavil známý nadnárodní nábytkový řetězec. Vždyť kdo dnes nezná a neochutnal masové kuličky přelité hnědou omáčkou, s bramborami a brusinkovým džemem k tomu?

Potomci Vikingů a Germánů vám pohostinně naservírují pokrmy z plodin a zvěře své rozlehlé země: maso sobí, hovězí, vepřové, jehněčí, skopové, kuřecí, rybí i ptačí; mléko a rozmanité mléčné produkty; a jako přílohu brambory, rýži, kaši, luštěniny, zelí, tuřin, těstoviny či chléb. Z polévek nejznámějšími jsou šípková a borůvková. A bobulovité ovoce přidávají Švédové nejen do jogurtů, ale též k masům. Jednoduché. leč kontrastní a chuťově okouzlující.

O masové kuličky nepřijdete ani vy, ani já. Ve Švedsku chvilku zůstaneme. Jako první však na řadu přichází jablečný koláč bez korpusu. Voňavý dezert, který připravíte během chvilky. Nepotřebujete k němu žádné speciální vybavení ani suroviny, předpékání, mrazení… nic takového. Nakrájet, zamíchat, upéct. Ve Švédsku má každá rodina svůj recept, tak neváhejte také ten můj přizpůsobit vašim preferencím.

Koláč nebo koláček?

Tradičně se švédský jablečný koláč peče ve velké formě vymazané tukem. Zkusila jsem to poprvé a výsledek byl chuťově dobrý. Co trochu kazilo výsledný dojem, byl formát, ve kterém se koláčová výseč dostala na dezertní talíř: křupavá krusta popraskala a jablka tvar nedržela.

Proto jsem při dalším pokusu použila k pečení silikonové muffinové košíčky. Jablečný minikoláček stačilo před podáváním vyklopit z formičky na talířek (zkaramelizovanými jablky nahoru) a servírovat.

Jakou velikost jablečného koláče bez korpusu zvolíte vy, je jen na vás. Navrstvit jablka i těsto naráz do velké koláčové formy je o něco málo rychlejší, než rozdělovat do košíčků. Na druhou stranu – pokud vlastníte krásné porcelánové nebo keramické zapékací mističky a zároveň se nechcete ochudit o  moment, kdy se ozve křupnutí, vaše lžička prolomí sladký povrch a dostane se ke šťavnatým, voňavým jablkům – hlasuji pro miniverzi.

Tak či tak… pojďte péci!

Švédsko apple pie jablečný koláč bez lepku a mléka cesta kolem světa

Jablečný koláč verze mini

Suroviny:

Na 20 – 24 malých jablečných koláčků budete potřebovat

  • 4 středně velká jablka
  • 1 lžičku skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 2 lžíce cukru
  • 1/4 hrnku rýžové mouky
  • 1/4 hrnku mandlové mouky
  • 1/4 hrnku tapiokového škrobu
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 menší vejce
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 2 lžíce tuzemáku (volitelné)

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 190 °C a na plech si nachystejte silikonové formičky na muffiny.
  2. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky.
  3. Promíchejte kostičky jablek se skořicí, kardamomem a 2 lžícemi cukru.
  4. Vajíčka rozklepněte a jemně prošlehejte spirálkou či metličkou.
  5. Smíchejte pečlivě metlou v míse obě mouky, škrob a cukr.
  6. Do sypké směsi svižně naráz vmíchejte vejce, olej i tuzemák.
  7. Rozdělte jablka i těsto do formiček na muffiny (nebo olejem vymazaných malých zapékacích misek): nejprve dejte přibližně do 2/3 výšky košíčků ochucená jablka, která zakryjte vrstvou těsta.
  8. Pečte v předehřáté troubě 45 minut dozlatova.
  9. Před podáváním vyklopte pro každého koláček z košíčku na talířek a doplňte lžičkou. Pokud jste koláčky pekli v hezkých keramických miskách, můžete podávat přímo v nich. 
  10. Švédské jablečné koláčky jsou výborné horké i studené. A doplníte-li je vanilkovým krémem, stanou se neodolatelnými.
Švédsko apple pie jablečný koláč bez lepku a mléka cesta kolem světa

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments