RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Říjnové plánování jídelníčku

Naplánovat si předem všechna (hlavní) jídla na celý týden není jednoduché, co si budeme namlouvat? Ale stojí to za to – ušetříte následně svou energii, čas i peníze. A zjednodušíte si své každodenní přípravy jídla, zvlášť pokud plánování spojíte s velkým nákupem potravin, co se do druhého dne nezkazí.

Chcete si plánování na příští týden ulehčit? Inspirujte se v jídelníčku, který jsem sestavila pro naši rodinu. 

Sestavování jídelníčku jsem začala otázkou k manželovi a dětem: „Na co máte tento týden chuť?“ Následovala kontrola zásob trvanlivých potravin typu těstoviny, čočka, fazole, vymýšlení možných kombinací a konečně soupis nákupního seznamu. Abyste mohli můj jídelníček využít i vy, nabízím vám kompletní seznam surovin, který stačí proškrtat podle obsahu vaší spíže.

Malý tip: K větším nákupům luštěnin, bezlepkových mouk, oříšků, semínek atd. nejčastěji používám e-shop Grizly.cz (toto není placená reklama; jednoduše mají širokou nabídku i v kamenných obchodech hůře dostupných potravin). Pro pohanku mířím přímo k mlynářskému mistru Šmajstrlovi.

Říjnový týdenní jídelníček

  • pondělí: Podzimní fazole s rýží z jednoho hrnce
  • úterý: Čočka na kyselo + vařené brambory + kyselé okurky
  • středa: Pohanka z pánve
  • čtvrtek: Čočkový dhál + rýže
  • pátek: Kovbojské fazole + pečené brambory
  • sobota: Špagety dráčka Mráčka
  • neděle: Pstruzi v solné krustě + bramborová kaše
říjnové plánování pstruzi připravení k pečení v solné krustě

Podzimní fazole

  • hnědá rýže
  • černé fazole
  • dýně
  • cibule
  • zeleninový vývar/voda
  • dýňové koření
  • sůl

Čočka na kyselo

  • drobnozrnná čočka
  • uzený bok
  • sádlo
  • cibule
  • česnek
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • rýžová mouka
  • brambory
  • kyselé okurky

Pohanka z pánve

  • pohankové kroupy
  • sádlo
  • žlutá cibule
  • červená řepa
  • žampiony
  • lilek
  • česnek
  • kukuřice
  • paprika
  • červená cibule
  • sůl

Čočkový dhál

  • červená čočka
  • olej
  • červená cibule
  • česnek
  • zázvor
  • kurkuma
  • římský kmín
  • koriandr mletý
  • kari mild madras
  • garam masala
  • skořice (svitek)
  • sůl
  • rajčata
  • kokosové mléko
  • svazek natě koriandru
  • citron
  • rýže

Kovbojské fazole

  • černé fazole
  • olej
  • červená cibule
  • česnek
  • římský kmín
  • papriky tří barev
  • rajčata
  • kukuřice
  • rajčatová passata
  • svazek natě koriandru
  • sůl
  • brambory

Špagety dráčka Mráčka

  • špagety
  • uzený bok
  • cibule
  • česnek
  • 5 žloutků
  • kokosová smetana

Pstruzi v solné krustě

  • 2 pstruzi
  • 5 bílků
  • 0,5 kg hrubozrnné soli
  • snítky rozmarýnu
  • citrón
  • brambory
  • sůl
  • sádlo
  • kokosové mléko

Poznámka pod čarou: Podzimní fazole jsou inspirované receptem pro Instant Pot. Čočku na kyselo vařím v mírně upravené verzi podle Romana Vaňka, kovbojské fazole, čočkový dhál a pstruhy v solné krustě podle Nejbarevnějších kuchařek od Kamu. Vařené pohankové kroupy přidávám do pánve k orestované zelenině, tvoří dohromady syté podzimní jídlo „z jednoho hrnce“. A tajemné špagety dráčka Mráčka jsou naše rodinná variace špaget a la carbonara (které nám velmi chutnají, avšak žádnému Italovi je raději nabízet nebudu).

Nákupní seznam pro tento týden:

Trvanlivé

Koření

K uskladnění

Čerstvé

  • černé fazole
  • černá čočka beluga
  • červená čočka
  • hnědá rýže
  • jasmínová rýže
  • pohankové kroupy
  • špagety
  • mražená kukuřice
  • rajčatová passata
  • kokosové mléko
  • rýžová mouka
  • olej
  • ocet
  • kyselé okurky
  • sůl himalájská jemná
  • sůl hrubozrnná
  • cukr
  • kurkuma
  • římský kmín mletý
  • koriandr mletý
  • kari mild madras
  • skořice celá
  • dýňové koření
  • cibule žlutá
  • cibule červená
  • česnek
  • zázvor
  • brambory
  • červená řepa
  • dýně
  • uzený bok
  • sádlo
  • pstruzi
  • vejce
  • žampióny
  • lilek
  • různobarevné papriky
  • rajčata
  • citrón
  • koriandr nať
  • rozmarýn

Všem, kteří se odváží naším jídelníčkem inspirovat, děkuji za důvěru. A jsem zvědavá: co vám nejvíce chutnalo? Nebo byste chtěli vyzkoušet něco ze seznamu, ale nemáte recept? Napište mi prosím své postřehy, vzkazy a přání dolů do komentářů. 

Krásný den a dobrou chuť!

Říjnové plánování jídelníčku

Naplánovat si předem všechna (hlavní) jídla na celý týden není jednoduché, co si budeme namlouvat? Ale stojí to za to – ušetříte následně svou energii, čas i peníze. A zjednodušíte si své každodenní přípravy jídla, zvlášť pokud plánování spojíte s velkým nákupem potravin, co se do druhého dne nezkazí.

Chcete si plánování na příští týden ulehčit? Inspirujte se v jídelníčku, který jsem sestavila pro naši rodinu. 

Sestavování jídelníčku jsem začala otázkou k manželovi a dětem: „Na co máte tento týden chuť?“ Následovala kontrola zásob trvanlivých potravin typu těstoviny, čočka, fazole, vymýšlení možných kombinací a konečně soupis nákupního seznamu. Abyste mohli můj jídelníček využít i vy, nabízím vám kompletní seznam surovin, který stačí proškrtat podle obsahu vaší spíže.

Malý tip: K větším nákupům luštěnin, bezlepkových mouk, oříšků, semínek atd. nejčastěji používám e-shop Grizly.cz (toto není placená reklama; jednoduše mají širokou nabídku i v kamenných obchodech hůře dostupných potravin). Pro pohanku mířím přímo k mlynářskému mistru Šmajstrlovi.

Říjnový týdenní jídelníček

  • pondělí: Podzimní fazole s rýží z jednoho hrnce
  • úterý: Čočka na kyselo + vařené brambory + kyselé okurky
  • středa: Pohanka z pánve
  • čtvrtek: Čočkový dhál + rýže
  • pátek: Kovbojské fazole + pečené brambory
  • sobota: Špagety dráčka Mráčka
  • neděle: Pstruzi v solné krustě + bramborová kaše
říjnové plánování pstruzi připravení k pečení v solné krustě

Podzimní fazole

  • hnědá rýže
  • černé fazole
  • dýně
  • cibule
  • zeleninový vývar/voda
  • dýňové koření
  • sůl

Čočka na kyselo

  • drobnozrnná čočka
  • uzený bok
  • sádlo
  • cibule
  • česnek
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • rýžová mouka
  • brambory
  • kyselé okurky

Pohanka z pánve

  • pohankové kroupy
  • sádlo
  • žlutá cibule
  • červená řepa
  • žampiony
  • lilek
  • česnek
  • kukuřice
  • paprika
  • červená cibule
  • sůl

Čočkový dhál

  • červená čočka
  • olej
  • červená cibule
  • česnek
  • zázvor
  • kurkuma
  • římský kmín
  • koriandr mletý
  • kari mild madras
  • garam masala
  • skořice (svitek)
  • sůl
  • rajčata
  • kokosové mléko
  • svazek natě koriandru
  • citron
  • rýže

Kovbojské fazole

  • černé fazole
  • olej
  • červená cibule
  • česnek
  • římský kmín
  • papriky tří barev
  • rajčata
  • kukuřice
  • rajčatová passata
  • svazek natě koriandru
  • sůl
  • brambory

Špagety dráčka Mráčka

  • špagety
  • uzený bok
  • cibule
  • česnek
  • 5 žloutků
  • kokosová smetana

Pstruzi v solné krustě

  • 2 pstruzi
  • 5 bílků
  • 0,5 kg hrubozrnné soli
  • snítky rozmarýnu
  • citrón
  • brambory
  • sůl
  • sádlo
  • kokosové mléko

Poznámka pod čarou: Podzimní fazole jsou inspirované receptem pro Instant Pot. Čočku na kyselo vařím v mírně upravené verzi podle Romana Vaňka, kovbojské fazole, čočkový dhál a pstruhy v solné krustě podle Nejbarevnějších kuchařek od Kamu. Vařené pohankové kroupy přidávám do pánve k orestované zelenině, tvoří dohromady syté podzimní jídlo „z jednoho hrnce“. A tajemné špagety dráčka Mráčka jsou naše rodinná variace špaget a la carbonara (které nám velmi chutnají, avšak žádnému Italovi je raději nabízet nebudu).

Nákupní seznam pro tento týden:

Trvanlivé

Koření

K uskladnění

Čerstvé

  • černé fazole
  • černá čočka beluga
  • červená čočka
  • hnědá rýže
  • jasmínová rýže
  • pohankové kroupy
  • špagety
  • mražená kukuřice
  • rajčatová passata
  • kokosové mléko
  • rýžová mouka
  • olej
  • ocet
  • kyselé okurky
  • sůl himalájská jemná
  • sůl hrubozrnná
  • cukr
  • kurkuma
  • římský kmín mletý
  • koriandr mletý
  • kari mild madras
  • skořice celá
  • dýňové koření
  • cibule žlutá
  • cibule červená
  • česnek
  • zázvor
  • brambory
  • červená řepa
  • dýně
  • uzený bok
  • sádlo
  • pstruzi
  • vejce
  • žampióny
  • lilek
  • různobarevné papriky
  • rajčata
  • citrón
  • koriandr nať
  • rozmarýn

Všem, kteří se odváží naším jídelníčkem inspirovat, děkuji za důvěru. A jsem zvědavá: co vám nejvíce chutnalo? Nebo byste chtěli vyzkoušet něco ze seznamu, ale nemáte recept? Napište mi prosím své postřehy, vzkazy a přání dolů do komentářů. 

Krásný den a dobrou chuť!

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments