„Mami, já chci vařit sama! Vymyslela jsem recept – bude kuřátko a brambory. To jsme ještě nikdy neměli!“ prohlásila jednoho dne nekompromisně moje sedmiletá dcerka. Trochu přeháněla, jak to děti dělávají. 😉 Kuře s bramborami jsme samozřejmě už párkrát měli – ale přiznávám, že většinou na návštěvě, protože doma dáváme přednost rybám a vepřovému.
Začala jsem tedy vymýšlet recept na „kuřátko s bramborami“, podle kterého by zvládla jídlo pro celou rodinu samostatně připravit. Vzpomněla jsem si na svou tetu, která mi kdysi líčila, jak připravuje kuře na kysaném zelí. Tehdy jsem jejímu tvrzení, jak je dobré příliš nevěřila. Dnes, kdy má kysané zelí zajištěné své trvalé místo v mé kuchyni díky podzimní zelňačce, zvedám telefon a začínám vyzvídat, jak to jen ta teta dělá.
Tetino kuře na kysaném zelí
„A to je jednoduchý,“ ozve se ze sluchátka. „Na dno misky dáš kysané zelí i s lákem. Kuře osolíš, posypeš grilovacím kořením nebo jen paprikou, dáš na to zelí a pečeš. Víš jak, já vařím jednoduše. Jen dej pozor, aby zelí nebylo moc kyselé. Rozhodně ho předem ochutnej a kdyby bylo moc ostré, část láku nahraď vodou.“
A já potvrzuji: tento recept je jednoduchý. A nejen to! Výsledkem na čas, práci i nádobí nenáročné přípravy je chutné, šťavnaté kuře se zelím jemné chuti.
Shrnuto a podtrženo: Teto, Tvůj recept je geniální! Děkuji!
Tipy vedoucí k úspěchu
Aby dcerka mohla celé jídlo připravit sama, byly nutné z mé strany jisté předpřípravy.
Chtěli jsme péci kuřecí paličky, abychom – jak si to dcerka vizualizovala – mohli „držet kuřátko v jedné ruce a druhou vidličkou napichovat brambory“. Ty se nám sehnat nepodařilo, ale celá stehna ano. Procvičila jsem si tudíž své porcovací dovednosti a rozdělila stehna na spodní (paličky) a horní části.
Pokud máte své oblíbené grilovací koření, neváhejte a použijte ho, jen opatrně se solí. My jsme ho zrovna v kořence neměli, tak jsme si vytvořili vlastní smícháním sladké papriky, mletého česneku a sušeného oregana.
Protože jsme potřebovali upéct naráz dvojnásobnou dávku, nepekli jsme kuře v zapékací misce pod poklopem, ale v hlubokém plechu přikrytém alobalem.
Kuře na zelí s bramborami podle sedmileté cácorky
Suroviny:
Pro 4 strávníky budete potřebovat
- cca 1,5 kg kuřecích paliček
- sůl
- 2,5 lžičky sladké papriky
- 2 lžičky mletého česneku
- 2 lžičky sušeného oregana
- rostlinný olej
- 1 sklenici kysaného zelí
Postup:
- V misce smíchejte koření – sladkou papriku, mletý česnek a sušené oregáno.
- Kuřecí paličky omyjte a osušte. Potřete každou zvlášť olejem, jemně osolte a bohatě okořeňte. Nechte několik hodin marinovat odložené v míse přetažené fólií v ledničce.
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Na dno zapékací misky či hlubokého plechu rozprostřete kysané zelí a podlijte lákem. Pokud bude láku málo, přidejte vodu, aby se zelí nezačalo okamžitě připalovat.
- Na zelí vyskládejte namarinované kuřecí kousky, zakryjte a dejte péct do nahřáté trouby.
- Pečte 1,5 – 2 hodiny, dokud nebudou kuřecí kousky zcela propečené. Míru propečení zjistíte vpíchnutím špičky nože. Maso musí odpadávat od kosti.
- Odklopte víko a maso krátce zagrilujte pro křupavější kůži.
- Podávejte s vařenými brambory.
- Vychvalujte malou kuchařku či kuchaře až do nebes! 🙂
Krásný den a dobrou chuť!