Tento týden si žádá zjednodušení na všech frontách. Rozhodla jsem se vytáhnout z mrazáku nakoupené zásoby zeleniny a také jedno zapomenuté rybí filé. Poskládala jsem je do jednoduchých a zároveň chutných receptů, jako vždy bez lepku a bez mléka.
Vyzkoušíte všechny?
Pondělí: rybí filé od mlynáře
Pro dva dospělé a dvě děti budete potřebovat:
- 4 x 100 g filé z tresky
- sůl
- 4 lžíce rýžové mouky
- 1 lžičku provensálského koření
- rostlinný olej
Nechte filé mírně povolit. Z obou větších stran je posolte a ze všech šesti stran je obalte ve směsi mouky a bylinek.
Smažte v dostatečné vrstvě oleje dozlatova.
Podávejte s vařenými brambory a oblíbeným zeleninový salátem nebo nakládanou zeleninou, např. červenou řepou.
Úterý: zimní špenátová pizza
Na pizzu na 1 plech (pro dva dospělé a dvě děti) budete potřebovat:
- poloviční dávku těsta na focacciu zadělaného s polovičním množství droždí
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 400 g špenátového protlaku
- sůl
- 1/2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíci kokosového mléka
- 2 – 4 vejce (podle velikosti)
- hrst černých oliv
Zadělejte těsto jako na focacciu, jen s tím rozdílem, že použijete poloviční množství droždí. Těsto lze připravit i den předem a nechat kynout pomalu v lednici. Dávka na jednu focacciu vystačí na dvě pizzy na celý plech.
V hrnci rozehřejte lžíci olivového oleje, propasírujte do něj stroužek česneku a nechte rozvonět. Přidejte povolený špenátový protlak a za občasného míchání nechte odpařit přebytečnou vodu. Až zhoustne tak, že se začne přichytávat, odstavte hrnec z plotýnky a špenát dochuťte solí, 1/2 lžící citronové šťávy a zjemněte lžící kokosového mléka.
4 vejce uvařte natvrdo. Pomocí plátkovače nakrájejte na stejně silné plátky.
Těsto polijte 2 lžícemi olivového oleje a roztáhněte rukama na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mírně nakynout, zatímco nahříváte troubu na 240 °C. Dejte předpéct na 8 minut.
Vytáhněte plech s předpečeným korpusem z trouby a špenátovou náplň na něj rovnoměrně rozetřete. Poklaďte plátky vajec a dejte péct ještě na 7 min se zapnutým horkovzduchem.
Hotové pizze pomašlujte holé okraje olivovým olejem. Zasypte olivami (celými či nakrájenými na kolečka).
Středa: černá čočka s klobásou
Na večeři pro dva dospělé a dvě děti budete potřebovat:
- 1 cibuli
- 2 lžíce olivového oleje
- mraženou směs mrkve, květáku a brokolice
- 1 plechovku (400 g) drcených rajčat
- 250 g čočky beluga
- 1 plechovku vody
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku provensálských bylinek
- 2 velké oblíbené kvalitní klobásy
Cibuli nasekejte nadrobno a jemně osolte. Čočku propláchněte na sítku pod tekoucí vodou.
V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej a cibuli na něj osmažte dozlatova. Vsypejte zeleninu a orestujte dokřupava. Přidejte rajčata, čočku, koření a vodu a promíchejte.
Klobásám propíchejte povrch vidličkou a zabořte je do obsahu pánve. Vařte přilopené poklicí, dokud čočka není měkká a nevsákne většinu vody (toto trvá 20 – 30 minut).
Podávejte s vařenými brambory.
Čtvrtek: omeleta s "baby" zeleninou
Na omeletu pro jednoho dospělého a dvě děti budete potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- mraženou směs „baby“ zeleniny
- 6 vajec
- sůl
- špetku sušeného oregana
Předehřejte troubu na 200 °C, pokud možno, zapněte horní ohřev (gril).
Dvě lžíce olivového oleje rozehřejte na širší, rovné pánvi, kterou je možné použít do trouby. (Moje je smaltovaná a její dřevěná rukojeť jde snadno odmontovat.) Vsypejte zeleninovou směs, osolte a orestujte dokřupava.
V misce lehce prošlehejte 6 vajec, osolte a přidejte špetku sušeného oregana. Vlijte vejce do pánve, okamžitě promíchejte a stáhněte výkon plotýnky na polovinu. Počkejte chvíli, dokud směs nezačne ode dna probublávat. Pak přesuňte pánev do předehřáté trouby na 200 °C a dopékejte 10 minut.
Podávejte s nasekaným ledovým salátem.
Pátek: rychlý zeleninový guláš
Pro dva dospělé a dvě děti budete potřebovat:
- 1 cibuli
- 2 lžíce rostlinného oleje či sádla
- mraženou zeleninovou směs „Mexico“
- 1/2 lžičky granulovaného česneku
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/2 lžičky oregana
- 2 lžíce rýžové mouky
- 200 g rajčatové passaty
- 1/2 l vody
- 4 brambory
- sůl
- drcený kmín
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, jemně osolte. Brambory oškrábejte a nakrájejte na centimetrové kostičky.
V hrnci rozehřejte tuk, vsypte cibuli a osmažte dozlatova. Přidejte mraženou zeleninu „Mexico“, jemně osolte a osmahněte. Zasypte kořením a míchejte, dokud se nerozvoní. Poprašte moukou, promíchejte a orestujte. Vmíchejte passatu, přilijte vodou, přidejte brambory, lžičku soli a špetku drceného kmínu. Za občasného míchání vařte do změknutí brambor.
Podávejte s krajícem chleba.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂