RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Od pondělí do pátku: vaříme z mrazáku

Tento týden si žádá zjednodušení na všech frontách. Rozhodla jsem se vytáhnout z mrazáku nakoupené zásoby zeleniny a také jedno zapomenuté rybí filé. Poskládala jsem je do jednoduchých a zároveň chutných receptů, jako vždy bez lepku a bez mléka.

Vyzkoušíte všechny?

Pondělí: rybí filé od mlynáře

Pro dva dospělé a dvě děti budete potřebovat:

  • 4 x 100 g filé z tresky
  • sůl
  • 4 lžíce rýžové mouky
  • 1 lžičku provensálského koření
  • rostlinný olej
filé treska z mrazáku v kuchyni bez lepku bez mléka cz

Nechte filé mírně povolit. Z obou větších stran je posolte a ze všech šesti stran je obalte ve směsi mouky a bylinek.

Smažte v dostatečné vrstvě oleje dozlatova.

Podávejte s vařenými brambory a oblíbeným zeleninový salátem nebo nakládanou zeleninou, např. červenou řepou.

Úterý: zimní špenátová pizza

Na pizzu na 1 plech (pro dva dospělé a dvě děti) budete potřebovat:

  • poloviční dávku těsta na focacciu zadělaného s polovičním množství droždí

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g špenátového protlaku
  • sůl
  • 1/2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíci kokosového mléka

  • 2 – 4 vejce (podle velikosti)
  • hrst černých oliv
špenátová pizza bez lepku bez mléka z mrazáku

Zadělejte těsto jako na focacciu, jen s tím rozdílem, že použijete poloviční množství droždí. Těsto lze připravit i den předem a nechat kynout pomalu v lednici. Dávka na jednu focacciu vystačí na dvě pizzy na celý plech.

V hrnci rozehřejte lžíci olivového oleje, propasírujte do něj stroužek česneku a nechte rozvonět. Přidejte povolený špenátový protlak a za občasného míchání nechte odpařit přebytečnou vodu. Až zhoustne tak, že se začne přichytávat, odstavte hrnec z plotýnky a špenát dochuťte solí, 1/2 lžící citronové šťávy a zjemněte lžící kokosového mléka.

4 vejce uvařte natvrdo. Pomocí plátkovače nakrájejte na stejně silné plátky.

Těsto polijte 2 lžícemi olivového oleje a roztáhněte rukama na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mírně nakynout, zatímco nahříváte troubu na 240 °C. Dejte předpéct na 8 minut. 

Vytáhněte plech s předpečeným korpusem z trouby a špenátovou náplň na něj rovnoměrně rozetřete. Poklaďte plátky vajec a dejte péct ještě na 7 min se zapnutým horkovzduchem.

Hotové pizze pomašlujte holé okraje olivovým olejem. Zasypte olivami (celými či nakrájenými na kolečka).

Středa: černá čočka s klobásou

Na večeři pro dva dospělé a dvě děti budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mraženou směs mrkve, květáku a brokolice
  • 1 plechovku (400 g) drcených rajčat
  • 250 g čočky beluga
  • 1 plechovku vody
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku provensálských bylinek
  • 2 velké oblíbené kvalitní klobásy
čočka s klobásou bez lepku bez mléka

Cibuli nasekejte nadrobno a jemně osolte. Čočku propláchněte na sítku pod tekoucí vodou.

V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej a cibuli na něj osmažte dozlatova. Vsypejte zeleninu a orestujte dokřupava. Přidejte rajčata, čočku, koření a vodu a promíchejte.

Klobásám propíchejte povrch vidličkou a zabořte je do obsahu pánve. Vařte přilopené poklicí, dokud čočka není měkká a nevsákne většinu vody (toto trvá 20 – 30 minut).

Podávejte s vařenými brambory.

Čtvrtek: omeleta s "baby" zeleninou

Na omeletu pro jednoho dospělého a dvě děti budete potřebovat:

  •  2 lžíce olivového oleje
  • mraženou směs „baby“ zeleniny
  • 6 vajec
  • sůl
  • špetku sušeného oregana
zeleninová omeleta bez lepku bez mléka

Předehřejte troubu na 200 °C, pokud možno, zapněte horní ohřev (gril).

Dvě lžíce olivového oleje rozehřejte na širší, rovné pánvi, kterou je možné použít do trouby. (Moje je smaltovaná a její dřevěná rukojeť jde snadno odmontovat.) Vsypejte zeleninovou směs, osolte a orestujte dokřupava. 

V misce lehce prošlehejte 6 vajec, osolte a přidejte špetku sušeného oregana. Vlijte vejce do pánve, okamžitě promíchejte a stáhněte výkon plotýnky na polovinu. Počkejte chvíli, dokud směs nezačne ode dna probublávat. Pak přesuňte pánev do předehřáté trouby na 200 °C a dopékejte 10 minut. 

Podávejte s nasekaným ledovým salátem.

Pátek: rychlý zeleninový guláš

Pro dva dospělé a dvě děti budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 lžíce rostlinného oleje či sádla
  • mraženou zeleninovou směs „Mexico“
  • 1/2 lžičky granulovaného česneku
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky oregana
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 200 g rajčatové passaty
  • 1/2 l vody
  • 4 brambory
  •  sůl
  • drcený kmín
mexico guláš v kuchyni bez lepku bez mléka cz

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, jemně osolte. Brambory oškrábejte a nakrájejte na centimetrové kostičky.

V hrnci rozehřejte tuk, vsypte cibuli a osmažte dozlatova. Přidejte mraženou zeleninu „Mexico“, jemně osolte a osmahněte. Zasypte kořením a míchejte, dokud se nerozvoní. Poprašte moukou, promíchejte a orestujte. Vmíchejte passatu, přilijte vodou, přidejte brambory, lžičku soli a špetku drceného kmínu. Za občasného míchání vařte do změknutí brambor. 

Podávejte s krajícem chleba.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Od pondělí do pátku: vaříme z mrazáku

Tento týden si žádá zjednodušení na všech frontách. Rozhodla jsem se vytáhnout z mrazáku nakoupené zásoby zeleniny a také jedno zapomenuté rybí filé. Poskládala jsem je do jednoduchých a zároveň chutných receptů, jako vždy bez lepku a bez mléka.

Vyzkoušíte všechny?

Pondělí: rybí filé od mlynáře

Pro dva dospělé a dvě děti budete potřebovat:

  • 4 x 100 g filé z tresky
  • sůl
  • 4 lžíce rýžové mouky
  • 1 lžičku provensálského koření
  • rostlinný olej
filé treska z mrazáku v kuchyni bez lepku bez mléka cz

Nechte filé mírně povolit. Z obou větších stran je posolte a ze všech šesti stran je obalte ve směsi mouky a bylinek.

Smažte v dostatečné vrstvě oleje dozlatova.

Podávejte s vařenými brambory a oblíbeným zeleninový salátem nebo nakládanou zeleninou, např. červenou řepou.

Úterý: zimní špenátová pizza

Na pizzu na 1 plech (pro dva dospělé a dvě děti) budete potřebovat:

  • poloviční dávku těsta na focacciu zadělaného s polovičním množství droždí

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g špenátového protlaku
  • sůl
  • 1/2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíci kokosového mléka

  • 2 – 4 vejce (podle velikosti)
  • hrst černých oliv
špenátová pizza bez lepku bez mléka z mrazáku

Zadělejte těsto jako na focacciu, jen s tím rozdílem, že použijete poloviční množství droždí. Těsto lze připravit i den předem a nechat kynout pomalu v lednici. Dávka na jednu focacciu vystačí na dvě pizzy na celý plech.

V hrnci rozehřejte lžíci olivového oleje, propasírujte do něj stroužek česneku a nechte rozvonět. Přidejte povolený špenátový protlak a za občasného míchání nechte odpařit přebytečnou vodu. Až zhoustne tak, že se začne přichytávat, odstavte hrnec z plotýnky a špenát dochuťte solí, 1/2 lžící citronové šťávy a zjemněte lžící kokosového mléka.

4 vejce uvařte natvrdo. Pomocí plátkovače nakrájejte na stejně silné plátky.

Těsto polijte 2 lžícemi olivového oleje a roztáhněte rukama na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mírně nakynout, zatímco nahříváte troubu na 240 °C. Dejte předpéct na 8 minut. 

Vytáhněte plech s předpečeným korpusem z trouby a špenátovou náplň na něj rovnoměrně rozetřete. Poklaďte plátky vajec a dejte péct ještě na 7 min se zapnutým horkovzduchem.

Hotové pizze pomašlujte holé okraje olivovým olejem. Zasypte olivami (celými či nakrájenými na kolečka).

Středa: černá čočka s klobásou

Na večeři pro dva dospělé a dvě děti budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mraženou směs mrkve, květáku a brokolice
  • 1 plechovku (400 g) drcených rajčat
  • 250 g čočky beluga
  • 1 plechovku vody
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku provensálských bylinek
  • 2 velké oblíbené kvalitní klobásy
čočka s klobásou bez lepku bez mléka

Cibuli nasekejte nadrobno a jemně osolte. Čočku propláchněte na sítku pod tekoucí vodou.

V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej a cibuli na něj osmažte dozlatova. Vsypejte zeleninu a orestujte dokřupava. Přidejte rajčata, čočku, koření a vodu a promíchejte.

Klobásám propíchejte povrch vidličkou a zabořte je do obsahu pánve. Vařte přilopené poklicí, dokud čočka není měkká a nevsákne většinu vody (toto trvá 20 – 30 minut).

Podávejte s vařenými brambory.

Čtvrtek: omeleta s "baby" zeleninou

Na omeletu pro jednoho dospělého a dvě děti budete potřebovat:

  •  2 lžíce olivového oleje
  • mraženou směs „baby“ zeleniny
  • 6 vajec
  • sůl
  • špetku sušeného oregana
zeleninová omeleta bez lepku bez mléka

Předehřejte troubu na 200 °C, pokud možno, zapněte horní ohřev (gril).

Dvě lžíce olivového oleje rozehřejte na širší, rovné pánvi, kterou je možné použít do trouby. (Moje je smaltovaná a její dřevěná rukojeť jde snadno odmontovat.) Vsypejte zeleninovou směs, osolte a orestujte dokřupava. 

V misce lehce prošlehejte 6 vajec, osolte a přidejte špetku sušeného oregana. Vlijte vejce do pánve, okamžitě promíchejte a stáhněte výkon plotýnky na polovinu. Počkejte chvíli, dokud směs nezačne ode dna probublávat. Pak přesuňte pánev do předehřáté trouby na 200 °C a dopékejte 10 minut. 

Podávejte s nasekaným ledovým salátem.

Pátek: rychlý zeleninový guláš

Pro dva dospělé a dvě děti budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 lžíce rostlinného oleje či sádla
  • mraženou zeleninovou směs „Mexico“
  • 1/2 lžičky granulovaného česneku
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky oregana
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 200 g rajčatové passaty
  • 1/2 l vody
  • 4 brambory
  •  sůl
  • drcený kmín
mexico guláš v kuchyni bez lepku bez mléka cz

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, jemně osolte. Brambory oškrábejte a nakrájejte na centimetrové kostičky.

V hrnci rozehřejte tuk, vsypte cibuli a osmažte dozlatova. Přidejte mraženou zeleninu „Mexico“, jemně osolte a osmahněte. Zasypte kořením a míchejte, dokud se nerozvoní. Poprašte moukou, promíchejte a orestujte. Vmíchejte passatu, přilijte vodou, přidejte brambory, lžičku soli a špetku drceného kmínu. Za občasného míchání vařte do změknutí brambor. 

Podávejte s krajícem chleba.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments