RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Od pondělí do pátku: provařit se adventem

Provařit se adventem není nic jednoduchého. O to vítanější snad dnes budou rychlé recepty bez lepku i mléka, které jsem pro nás i pro vás připravila. O recepty na cukroví vás samozřejmě nepřipravím, ale nejdříve je třeba se pořádně najíst. A to rychle.

Pondělí: Hráškové těstoviny

Suroviny:

  • 400 g bezlepkových těstovin
  • 320 g mraženého zeleného hrášku
  • sůl
  • 8 lžic rostlinného mléka
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • olivový olej
 

Postup:

  1. Postavte vařit vodu na těstoviny.
  2. Přiveďte k varu přibližně 1 l vody. Vroucí vodou zalijte mražený hrášek odvážený do rendlíku. Minutku nastavte na 10 minut.
  3. Vroucí vodu v hrnci osolte lžící soli a vsypte těstoviny. Vařte podle návodu na obale.
  4. Po 10 minutách hrášek slijte, osolte a tyčovým mixérem spolu s mlékem a citrónovou šťávou rozmixujte dohladka.
  5. Uvařené těstoviny slijte a v hrnci promíchejte s hráškovou omáčkou.
hráškové těstoviny bez lepku bez mléka

Úterý: Čočka z pánve

Suroviny:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 320 g (mražené) zeleniny
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrnek (320 g) čočky belluga
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 lžička soli
  • špetka italských bylinek
  • 3 – 4 klobásy (dle velikosti klobás a hladu strávníků)
  • 1 plechovka rajčat

 

Příloha:

  • brambory
čočka z pánve bez lepku bez mléka bez cibule

Postup:

  1. Česnek oloupejte a prolisujte. Čerstvou zeleninu očištěte a nakrájejte na kostičky, mraženou vytáhněte z mražáku. Klobásám jemně propíchejte střívka na několika místech špičkou nože.
  2. V hlubší a širší pánvi orestujte na oleji zeleninu.
  3. Přidejte česnek a nechte rozvonět.
  4. Přisypte čočku, zalijte vodou, osolte a okořeňte bylinkami.
  5. Obsah pánve promíchejte a zanořte do něj klobásy.
  6. Nechte pod pokličkou probublávat 15 minut.
  7. Vmíchejte rajčata a za občasného promíchání vařte odkryté dalších 5 minut.
  8. Podávejte s vařenými brambory.

Středa: Rychlá smažená rýže

Suroviny:

  • hrnek dlouhozrnné rýže
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 cm zázvoru
  • 350 g zeleniny (mražené čínské směsi)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
 

K servírování:

  • sázená vejce
  • listový salát
plánování

Postup:

  1. Uvařte rýži tak, jak jste zvyklí.
  2. Česnek oloupejte a prolisujte, zázvor očistěte a nakrájejte nadrobno.
  3. V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a nechte na něm rozvonět česnek a zázvor.
  4. Vsypte do pánve (nakrájenou) zeleninu, jemně osolte a orestujte dozlatova.
  5. Pocukrujte obsah pánve a počkejte, až se cukr začne rozpouštět na karamel.
  6. Přidejte uvařenou rýži a vše dohromady promíchejte.
  7. Dochuťte solí a citrónovou šťávou.
  8. Servírujte se sázenými vejci a listovým salátem dle vlastního výběru.

Čtvrtek: Risotto s kuřecím masem a brokolicí

Suroviny:

  • 2,5 lžíce rostlinného oleje
  • 500 g kuřecích prsních řízků
  • 320 g kulatozrnné rýže (arborio)
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 320 g (= sáček mražené) brokolice
  • sůl
 
Volitelné: 
  • lžíce kokosové smetany
risotto s kuřecím masem a brokolicí bez mléka

Postup:

  1. Kuřecí maso nakrájejte napříč vláknem na tenké plátky.
  2. Do širšího hrnce dejte vařit vodu na brokolici.
  3. V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a maso na něm zprudka opečte, až začne zlátnout.
  4. Přisypte do pánve rýži a krátce orestujte.
  5. Podlijte naběračkou vývaru a zamíchejte. Tento krok opakujte, dokud vám nezbyde žádný vývar a rýže nebude al dente.
  6. Zatímco se rýže dusí, vodu, která začla vřít, osolte a vhoďte do ní brokolici. Přiveďte vodu opět k varu a 2 – 3 minuty vařte bez pokličky brokolici doměkka. Uvařenou brokolici slijte a na sítku přelijte studenou vodou.
  7. Do hotového risottového základu přidejte brokolici a promíchejte.
  8. Máte-li, přidejte pro zjemnění chuti a vyšší míru krémovosti kokosovou smetanu.
  9. Na talíři můžete dle chuti doplnit např. nudličkami mrkve a polníčkem.

Pátek: Hrachová kaše s hranolky

Suroviny na kaši:

  • 250 g půleného žlutého hrachu
  •  6 dcl vody
  • 1 bobkový list
  • 2 celé hřebíčky
  • 1 brambora
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce sádla nebo chutného rostlinného oleje
 

Suroviny na hranolky:

  • 12 brambor
  • 6 mrkví
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl
hrachová kaše se zeleninovými hranolky

Postup:

  1. Přebraný hrách propláchněte na sítku pod tekoucí vodou. V hrnci zalijte hrách studenou vodou, přidejte bobkový list a hřebíčky a přiveďte k varu. Seberte tvořící se pěnu, stáhněte plamen/výkon plotýnky a nechte pod pokličkou 30 minut pozvolna vařit.
  2. Troubu předehřejte na 200 °C.
  3. Brambory i mrkev očištěte a nakrájejte na stejně velké hranolky.
  4. V míse promíchejte hranolky s přiměřeným množstvím soli a olejem.
  5. Pečte v troubě se zapnutým horkovzduchem dozlatova, ideálně na dvou plechách. Bude to trvat přibližně 30 minut.
  6. Zbylou třináctou bramboru oškrábejte a nastrouhejte nahrubo.
  7. Po půl hodině varu přidejte do hrnce k hrachu nastrouhanou bramboru a sůl. Vařte přikryté pokličkou dalších 15 minut.
  8. Vyndejte z hrnce bobkový list a hřebíčky a hrách rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou kaši.
  9. Kaši omastěte, případně dosolte.
  10. Podávejte horké, ihned po dopečení hranolek.

Krásný a pohodový adventní týden a dobrou chuť! 🙂

Od pondělí do pátku: provařit se adventem

Provařit se adventem není nic jednoduchého. O to vítanější snad dnes budou rychlé recepty bez lepku i mléka, které jsem pro nás i pro vás připravila. O recepty na cukroví vás samozřejmě nepřipravím, ale nejdříve je třeba se pořádně najíst. A to rychle.

Pondělí: Hráškové těstoviny

Suroviny:

  • 400 g bezlepkových těstovin
  • 320 g mraženého zeleného hrášku
  • sůl
  • 8 lžic rostlinného mléka
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • olivový olej
 

Postup:

  1. Postavte vařit vodu na těstoviny.
  2. Přiveďte k varu přibližně 1 l vody. Vroucí vodou zalijte mražený hrášek odvážený do rendlíku. Minutku nastavte na 10 minut.
  3. Vroucí vodu v hrnci osolte lžící soli a vsypte těstoviny. Vařte podle návodu na obale.
  4. Po 10 minutách hrášek slijte, osolte a tyčovým mixérem spolu s mlékem a citrónovou šťávou rozmixujte dohladka.
  5. Uvařené těstoviny slijte a v hrnci promíchejte s hráškovou omáčkou.
hráškové těstoviny bez lepku bez mléka

Úterý: Čočka z pánve

Suroviny:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 320 g (mražené) zeleniny
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrnek (320 g) čočky belluga
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 lžička soli
  • špetka italských bylinek
  • 3 – 4 klobásy (dle velikosti klobás a hladu strávníků)
  • 1 plechovka rajčat

 

Příloha:

  • brambory
čočka z pánve bez lepku bez mléka bez cibule

Postup:

  1. Česnek oloupejte a prolisujte. Čerstvou zeleninu očištěte a nakrájejte na kostičky, mraženou vytáhněte z mražáku. Klobásám jemně propíchejte střívka na několika místech špičkou nože.
  2. V hlubší a širší pánvi orestujte na oleji zeleninu.
  3. Přidejte česnek a nechte rozvonět.
  4. Přisypte čočku, zalijte vodou, osolte a okořeňte bylinkami.
  5. Obsah pánve promíchejte a zanořte do něj klobásy.
  6. Nechte pod pokličkou probublávat 15 minut.
  7. Vmíchejte rajčata a za občasného promíchání vařte odkryté dalších 5 minut.
  8. Podávejte s vařenými brambory.

Středa: Rychlá smažená rýže

Suroviny:

  • hrnek dlouhozrnné rýže
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 cm zázvoru
  • 350 g zeleniny (mražené čínské směsi)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
 

K servírování:

  • sázená vejce
  • listový salát
plánování

Postup:

  1. Uvařte rýži tak, jak jste zvyklí.
  2. Česnek oloupejte a prolisujte, zázvor očistěte a nakrájejte nadrobno.
  3. V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a nechte na něm rozvonět česnek a zázvor.
  4. Vsypte do pánve (nakrájenou) zeleninu, jemně osolte a orestujte dozlatova.
  5. Pocukrujte obsah pánve a počkejte, až se cukr začne rozpouštět na karamel.
  6. Přidejte uvařenou rýži a vše dohromady promíchejte.
  7. Dochuťte solí a citrónovou šťávou.
  8. Servírujte se sázenými vejci a listovým salátem dle vlastního výběru.

Čtvrtek: Risotto s kuřecím masem a brokolicí

Suroviny:

  • 2,5 lžíce rostlinného oleje
  • 500 g kuřecích prsních řízků
  • 320 g kulatozrnné rýže (arborio)
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 320 g (= sáček mražené) brokolice
  • sůl
 
Volitelné: 
  • lžíce kokosové smetany
risotto s kuřecím masem a brokolicí bez mléka

Postup:

  1. Kuřecí maso nakrájejte napříč vláknem na tenké plátky.
  2. Do širšího hrnce dejte vařit vodu na brokolici.
  3. V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a maso na něm zprudka opečte, až začne zlátnout.
  4. Přisypte do pánve rýži a krátce orestujte.
  5. Podlijte naběračkou vývaru a zamíchejte. Tento krok opakujte, dokud vám nezbyde žádný vývar a rýže nebude al dente.
  6. Zatímco se rýže dusí, vodu, která začla vřít, osolte a vhoďte do ní brokolici. Přiveďte vodu opět k varu a 2 – 3 minuty vařte bez pokličky brokolici doměkka. Uvařenou brokolici slijte a na sítku přelijte studenou vodou.
  7. Do hotového risottového základu přidejte brokolici a promíchejte.
  8. Máte-li, přidejte pro zjemnění chuti a vyšší míru krémovosti kokosovou smetanu.
  9. Na talíři můžete dle chuti doplnit např. nudličkami mrkve a polníčkem.

Pátek: Hrachová kaše s hranolky

Suroviny na kaši:

  • 250 g půleného žlutého hrachu
  •  6 dcl vody
  • 1 bobkový list
  • 2 celé hřebíčky
  • 1 brambora
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce sádla nebo chutného rostlinného oleje
 

Suroviny na hranolky:

  • 12 brambor
  • 6 mrkví
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl
hrachová kaše se zeleninovými hranolky

Postup:

  1. Přebraný hrách propláchněte na sítku pod tekoucí vodou. V hrnci zalijte hrách studenou vodou, přidejte bobkový list a hřebíčky a přiveďte k varu. Seberte tvořící se pěnu, stáhněte plamen/výkon plotýnky a nechte pod pokličkou 30 minut pozvolna vařit.
  2. Troubu předehřejte na 200 °C.
  3. Brambory i mrkev očištěte a nakrájejte na stejně velké hranolky.
  4. V míse promíchejte hranolky s přiměřeným množstvím soli a olejem.
  5. Pečte v troubě se zapnutým horkovzduchem dozlatova, ideálně na dvou plechách. Bude to trvat přibližně 30 minut.
  6. Zbylou třináctou bramboru oškrábejte a nastrouhejte nahrubo.
  7. Po půl hodině varu přidejte do hrnce k hrachu nastrouhanou bramboru a sůl. Vařte přikryté pokličkou dalších 15 minut.
  8. Vyndejte z hrnce bobkový list a hřebíčky a hrách rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou kaši.
  9. Kaši omastěte, případně dosolte.
  10. Podávejte horké, ihned po dopečení hranolek.

Krásný a pohodový adventní týden a dobrou chuť! 🙂

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments