RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Litva: Kugelis

Ptáte se, co je to kugelis? Litevská obdoba našeho bramboráku zkříženého se španělskou tortillou. Asi tak bych charakterizovala toto tradiční litevské jídlo, které jsem vybrala jako další k otestování na naší cestě kolem světa bez lepku a mléka.

Na sever, do pobaltí

Které z litevských jídel máte nejraději? Grybukai? Cepelinai? Saltibarsciai? Že jste neslyšeli ještě ani o jednom? Nejste v tom sami. Ani já jsem před započetím mého letošního kuchařského projektu neměla nejmenší zdání, jak může tradiční kuchyně Pobaltských republik vypadat.

Litevská kuchyně je založena na bramborách, řepě, kapustě, vepřovém masu, obilovinách a mléku – tedy na tom, co se v Litvě dá přímo vypěstovat. V lesnatých oblastech je obohacena též o zvěřinu a houby, na pobřeží a okolo jezer o ryby. Historicky byla ovlivňována zejména německou, polskou a ruskou kuchyní.

Tipy k přípravě a servírování

Kugelis mne zaujal svou podobou s guglou – bramborákem na plech. Neobsahuje však česnek s majoránkou, proto by mohl být vítanou alternativou pro alergiky i všechny, kteří se úpírů nebojí a česnek nejí. A je pečený, nikoliv smažený – další plusový bod týkající se složitosti, resp. jednoduchosti jeho přípravy. Nastrouhat, zamíchat, rozetřít, upéct. A je to!

Podává se jako hlavní jídlo i coby příloha, volba je jen na vás. Výborný je v kombinaci se spoustou čerstvé zeleniny a zakysanou smetanou. 

Počkat! Se zakysanou smetanou? Ano! Se zakysanou smetanou z kešu ořechů. Je jednoduchá na přípravu a jemná v chuti. Připravte si ji zároveň s kešu mlékem, které budete pro potřeby kugelisu před vmícháním svařovat.

Dnes vám tedy přináším 2 recepty v 1 článku. Užijte si je!

Kešu zakysaná smetana

Suroviny:

  • 175 g nesolených kešu ořechů
  • 125 ml studené vody + vroucí na zalití
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 kávová lžička jablečného octu
  • špetka (růžové himalájské) soli

Postup:

  1. Kešu ořechy zalijte vroucí vodou a počkejte 15 minut, až změknou a nabobtnají.
  2. Ořechy slijte, zalijte v mixéru čistou vodou, přidejte citrónovou šťávu, jablečný ocet i špetku soli a rozmixujte dohladka.
Litva kugelis bez lepku a mléka

Kugelis

Suroviny:

  • 250 g uzeného boku bez kosti nebo slaniny
  • 6 vajec
  • 1,5 kg oškrábaných syrových brambor
  • 2 lžičky (růžové himalájské) soli
  • 1 hrnek neochucených burizonů
 
+ sádlo a kukuřičná strouhanka na vymazání a vysypání plechu

na kešu mléko

  • 90 g nesolených kešu ořechů
  • 4,5 dcl studené vody + vroucí na zalití
  • 1 lžíce lahůdkového sušeného droždí
k podávání
  • kešu zakysaná smetana
  • čerstvá zelenina

Postup:

  1. Připravte si kešu mléko: Kešu ořechy zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut změknout. Slijte, vložte do mixéru spolu s lahůdkovým droždím, zalijte studenou vodou a rozmixujte dohladka.
  2. Slaninu nakrájejte na 0,5 cm kostičky a nasucho orestujte na pánvi dozlatova.
  3. Vejce zlehka prošlehejte metličkou se solí.
  4. Oškrábané brambory nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu do misky. Chvilku počkejte, než se usadí zákal – škrob – a ten pak (bez vody) vraťte zpátky do mísy k bramborám.
  5. Troubu předehřejte na 200 °C.
  6. Plech s vyšším okrajem vymažte sádlem a vysypejte kukuřičnou strouhankou.
  7. Kešu mléko vlijte do širšího hrnce a za stálého míchání přiveďte k mírnému varu. Ztlumte výkon plotýnky/sílu plamene a vařte, dokud mléko nezhoustne. 
  8. Do nastrouhaných brambor vmíchejte horké zhoustlé mléko a následně vejce se solí.
  9. Nakonec přimíchejte kostičky slaniny (bez vypečeného tuku) a rýžové burizony.
  10. Hotovou směs rozetřete rovnoměrně na plech.
  11. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut dozlatova.
  12. Podávejte jako hlavní chod s čerstvou zeleninou a kešu zakysanou smetanou. Nebo jako přílohu tam, kde byste jinak nabídli bramboráčky.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Litva: Kugelis

Ptáte se, co je to kugelis? Litevská obdoba našeho bramboráku zkříženého se španělskou tortillou. Asi tak bych charakterizovala toto tradiční litevské jídlo, které jsem vybrala jako další k otestování na naší cestě kolem světa bez lepku a mléka.

Na sever, do pobaltí

Které z litevských jídel máte nejraději? Grybukai? Cepelinai? Saltibarsciai? Že jste neslyšeli ještě ani o jednom? Nejste v tom sami. Ani já jsem před započetím mého letošního kuchařského projektu neměla nejmenší zdání, jak může tradiční kuchyně Pobaltských republik vypadat.

Litevská kuchyně je založena na bramborách, řepě, kapustě, vepřovém masu, obilovinách a mléku – tedy na tom, co se v Litvě dá přímo vypěstovat. V lesnatých oblastech je obohacena též o zvěřinu a houby, na pobřeží a okolo jezer o ryby. Historicky byla ovlivňována zejména německou, polskou a ruskou kuchyní.

Tipy k přípravě a servírování

Kugelis mne zaujal svou podobou s guglou – bramborákem na plech. Neobsahuje však česnek s majoránkou, proto by mohl být vítanou alternativou pro alergiky i všechny, kteří se úpírů nebojí a česnek nejí. A je pečený, nikoliv smažený – další plusový bod týkající se složitosti, resp. jednoduchosti jeho přípravy. Nastrouhat, zamíchat, rozetřít, upéct. A je to!

Podává se jako hlavní jídlo i coby příloha, volba je jen na vás. Výborný je v kombinaci se spoustou čerstvé zeleniny a zakysanou smetanou. 

Počkat! Se zakysanou smetanou? Ano! Se zakysanou smetanou z kešu ořechů. Je jednoduchá na přípravu a jemná v chuti. Připravte si ji zároveň s kešu mlékem, které budete pro potřeby kugelisu před vmícháním svařovat.

Dnes vám tedy přináším 2 recepty v 1 článku. Užijte si je!

Kešu zakysaná smetana

Suroviny:

  • 175 g nesolených kešu ořechů
  • 125 ml studené vody + vroucí na zalití
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 kávová lžička jablečného octu
  • špetka (růžové himalájské) soli

Postup:

  1. Kešu ořechy zalijte vroucí vodou a počkejte 15 minut, až změknou a nabobtnají.
  2. Ořechy slijte, zalijte v mixéru čistou vodou, přidejte citrónovou šťávu, jablečný ocet i špetku soli a rozmixujte dohladka.
Litva kugelis bez lepku a mléka

Kugelis

Suroviny:

  • 250 g uzeného boku bez kosti nebo slaniny
  • 6 vajec
  • 1,5 kg oškrábaných syrových brambor
  • 2 lžičky (růžové himalájské) soli
  • 1 hrnek neochucených burizonů
 
+ sádlo a kukuřičná strouhanka na vymazání a vysypání plechu

na kešu mléko

  • 90 g nesolených kešu ořechů
  • 4,5 dcl studené vody + vroucí na zalití
  • 1 lžíce lahůdkového sušeného droždí
k podávání
  • kešu zakysaná smetana
  • čerstvá zelenina

Postup:

  1. Připravte si kešu mléko: Kešu ořechy zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut změknout. Slijte, vložte do mixéru spolu s lahůdkovým droždím, zalijte studenou vodou a rozmixujte dohladka.
  2. Slaninu nakrájejte na 0,5 cm kostičky a nasucho orestujte na pánvi dozlatova.
  3. Vejce zlehka prošlehejte metličkou se solí.
  4. Oškrábané brambory nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu do misky. Chvilku počkejte, než se usadí zákal – škrob – a ten pak (bez vody) vraťte zpátky do mísy k bramborám.
  5. Troubu předehřejte na 200 °C.
  6. Plech s vyšším okrajem vymažte sádlem a vysypejte kukuřičnou strouhankou.
  7. Kešu mléko vlijte do širšího hrnce a za stálého míchání přiveďte k mírnému varu. Ztlumte výkon plotýnky/sílu plamene a vařte, dokud mléko nezhoustne. 
  8. Do nastrouhaných brambor vmíchejte horké zhoustlé mléko a následně vejce se solí.
  9. Nakonec přimíchejte kostičky slaniny (bez vypečeného tuku) a rýžové burizony.
  10. Hotovou směs rozetřete rovnoměrně na plech.
  11. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut dozlatova.
  12. Podávejte jako hlavní chod s čerstvou zeleninou a kešu zakysanou smetanou. Nebo jako přílohu tam, kde byste jinak nabídli bramboráčky.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments