Ptáte se, co je to kugelis? Litevská obdoba našeho bramboráku zkříženého se španělskou tortillou. Asi tak bych charakterizovala toto tradiční litevské jídlo, které jsem vybrala jako další k otestování na naší cestě kolem světa bez lepku a mléka.
Na sever, do pobaltí
Které z litevských jídel máte nejraději? Grybukai? Cepelinai? Saltibarsciai? Že jste neslyšeli ještě ani o jednom? Nejste v tom sami. Ani já jsem před započetím mého letošního kuchařského projektu neměla nejmenší zdání, jak může tradiční kuchyně Pobaltských republik vypadat.
Litevská kuchyně je založena na bramborách, řepě, kapustě, vepřovém masu, obilovinách a mléku – tedy na tom, co se v Litvě dá přímo vypěstovat. V lesnatých oblastech je obohacena též o zvěřinu a houby, na pobřeží a okolo jezer o ryby. Historicky byla ovlivňována zejména německou, polskou a ruskou kuchyní.
Tipy k přípravě a servírování
Kugelis mne zaujal svou podobou s guglou – bramborákem na plech. Neobsahuje však česnek s majoránkou, proto by mohl být vítanou alternativou pro alergiky i všechny, kteří se úpírů nebojí a česnek nejí. A je pečený, nikoliv smažený – další plusový bod týkající se složitosti, resp. jednoduchosti jeho přípravy. Nastrouhat, zamíchat, rozetřít, upéct. A je to!
Podává se jako hlavní jídlo i coby příloha, volba je jen na vás. Výborný je v kombinaci se spoustou čerstvé zeleniny a zakysanou smetanou.
Počkat! Se zakysanou smetanou? Ano! Se zakysanou smetanou z kešu ořechů. Je jednoduchá na přípravu a jemná v chuti. Připravte si ji zároveň s kešu mlékem, které budete pro potřeby kugelisu před vmícháním svařovat.
Dnes vám tedy přináším 2 recepty v 1 článku. Užijte si je!
Kešu zakysaná smetana
Suroviny:
- 175 g nesolených kešu ořechů
- 125 ml studené vody + vroucí na zalití
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 kávová lžička jablečného octu
- špetka (růžové himalájské) soli
Postup:
- Kešu ořechy zalijte vroucí vodou a počkejte 15 minut, až změknou a nabobtnají.
- Ořechy slijte, zalijte v mixéru čistou vodou, přidejte citrónovou šťávu, jablečný ocet i špetku soli a rozmixujte dohladka.
Kugelis
Suroviny:
- 250 g uzeného boku bez kosti nebo slaniny
- 6 vajec
- 1,5 kg oškrábaných syrových brambor
- 2 lžičky (růžové himalájské) soli
- 1 hrnek neochucených burizonů
na kešu mléko
- 90 g nesolených kešu ořechů
- 4,5 dcl studené vody + vroucí na zalití
- 1 lžíce lahůdkového sušeného droždí
- kešu zakysaná smetana
- čerstvá zelenina
Postup:
- Připravte si kešu mléko: Kešu ořechy zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut změknout. Slijte, vložte do mixéru spolu s lahůdkovým droždím, zalijte studenou vodou a rozmixujte dohladka.
- Slaninu nakrájejte na 0,5 cm kostičky a nasucho orestujte na pánvi dozlatova.
- Vejce zlehka prošlehejte metličkou se solí.
- Oškrábané brambory nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu do misky. Chvilku počkejte, než se usadí zákal – škrob – a ten pak (bez vody) vraťte zpátky do mísy k bramborám.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Plech s vyšším okrajem vymažte sádlem a vysypejte kukuřičnou strouhankou.
- Kešu mléko vlijte do širšího hrnce a za stálého míchání přiveďte k mírnému varu. Ztlumte výkon plotýnky/sílu plamene a vařte, dokud mléko nezhoustne.
- Do nastrouhaných brambor vmíchejte horké zhoustlé mléko a následně vejce se solí.
- Nakonec přimíchejte kostičky slaniny (bez vypečeného tuku) a rýžové burizony.
- Hotovou směs rozetřete rovnoměrně na plech.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut dozlatova.
- Podávejte jako hlavní chod s čerstvou zeleninou a kešu zakysanou smetanou. Nebo jako přílohu tam, kde byste jinak nabídli bramboráčky.
Krásný den a dobrou chuť!