RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Indické cizrnové ladoo

Znáte Ladu? Pardon: ladoo? Že ne? Dovolte mi, abych vás představila: Nepečené indické cukroví z cizrnové mouky, většinou ve tvaru kuliček, občas osvěžené sušeným ovocem či ořechy.

Indické cukroví na českém vánočním stole

„Jak se tam dostalo?“ ptáte se. Po mnoha pokusech z cizrnové mouky upéct sušenky jsem čirou náhodou ochutnala malé cizrnové bábovičky. Jak se jmenují, jsme netušili, ale chuť byla tak unikátní, že jsem se začala pídit, co že jsme to vlastně k nákupu namátkou přihodili? A tak jsem objevila ladoo. Sladké nepečené kuličky z mouky, tuku a cukru, jejichž původní domovinou je Indie. Jeden název zahrnuje nespočet druhů – cizrnové, kokosové, jáhlové… 

Cizrnové neboli besan ladoo proniklo z Indie do naší české kuchyně jako první, ale zajisté nikoliv poslední. Pozvete jej dál i vy?

Pár tipů, než se pustíte do přípravy ladoo

Potřebovat budete jen 4 suroviny: cizrnovou mouku, (třtinový) cukr, extra panenský kokosový olej a mletý kardamom. Jak hrubě či jemně bude cukr namletý, záleží na vás a na tom, jestli máte rádi v cukroví křoupání krystalků nebo ne. Pokud cukr jen zběžně podrtíte v sekáčku, bude konzistence těsta hladší (olej se do cukru tolik nevpije) a krystalky cukru vám budou mezi zuby mírně křupat. (Prý to křupe jinak, než když se v jídle cukr nerozpustí – tvrdili mi ti, kteří tuto verzi ochutnali.) Jestliže použijete moučkový cukr, nebo třtinový cukr pomelete např. mlýnkem na kávu najemno, těsto se bude více drolit a pralinky budou rozpadavější, zato bez křupání.

Z kuchyňského náčiní využijete nepřilnavou pánev, vařečku, nikoli plastovou mísu a silikonové formičky na pralinky. Pánvičku potřebujete s vyšším okrajem, může být i typu wok, ale širší je lepší.

Vaší hlavní činností při přípravě bude míchání. Pusťte si k němu příjemnou hudbu či zajímavý podcast, nastavte minutku a užijte si alchymistické chvilky, během kterých vyrobíte oříškově vonící cizrnové zlato.

cizrnové ladoo vánoční cukroví bez lepku bez mléka

Vánoční cizrnové ladoo pralinky

Suroviny:

  • 200 g cizrnové mouky
  • 200 g jemně mletého třtinového cukru (nebo klasického moučkového)
  • 100 g kokosového oleje
  • 1 – 2 lžičky mletého kardamomu

Postup:

  1. Odvažte si všechny suroviny a třtinový cukr pomelte více či méně najemno.
  2. V nepřilnavé pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje.
  3. Stáhněte sílu plamene/výkon plotýnky na polovinu.
  4. Vsypte do pánve všechnu cizrnovou mouku a svižně míchejte, míchejte a míchejte 12 minut.
  5. Přidejte k opražené mouce zbytek kokosového oleje a pokračujte v míchání dalších 13 minut. Cizrnová kaše bude postupně měnit barvu dozlatova a rozvoní se po oříšcích.
  6. Odstavte pánev s plamene/plotýnky a k cizrnovo-kokosovému základu vmíchejte cukr a kardamom.
  7. Přesuňte těsto z pánve do skleněné či keramické mísy a nechte zchladnout na teplotu, při které vám bude příjemné z těsta prsty tvarovat pralinky.
  8. Natlačte těsto do formiček na pralinky až po okraj.
  9. Dejte vychladit do lednice.
  10. Ztuhlé cizrnové ladoo pralinky skladujte v uzavíratelné dóze v chladnu (v ledničce).

Krásné a pokojné (před)vánoční dny a dobrou chuť! 🙂

Indické cizrnové ladoo

Znáte Ladu? Pardon: ladoo? Že ne? Dovolte mi, abych vás představila: Nepečené indické cukroví z cizrnové mouky, většinou ve tvaru kuliček, občas osvěžené sušeným ovocem či ořechy.

Indické cukroví na českém vánočním stole

„Jak se tam dostalo?“ ptáte se. Po mnoha pokusech z cizrnové mouky upéct sušenky jsem čirou náhodou ochutnala malé cizrnové bábovičky. Jak se jmenují, jsme netušili, ale chuť byla tak unikátní, že jsem se začala pídit, co že jsme to vlastně k nákupu namátkou přihodili? A tak jsem objevila ladoo. Sladké nepečené kuličky z mouky, tuku a cukru, jejichž původní domovinou je Indie. Jeden název zahrnuje nespočet druhů – cizrnové, kokosové, jáhlové… 

Cizrnové neboli besan ladoo proniklo z Indie do naší české kuchyně jako první, ale zajisté nikoliv poslední. Pozvete jej dál i vy?

Pár tipů, než se pustíte do přípravy ladoo

Potřebovat budete jen 4 suroviny: cizrnovou mouku, (třtinový) cukr, extra panenský kokosový olej a mletý kardamom. Jak hrubě či jemně bude cukr namletý, záleží na vás a na tom, jestli máte rádi v cukroví křoupání krystalků nebo ne. Pokud cukr jen zběžně podrtíte v sekáčku, bude konzistence těsta hladší (olej se do cukru tolik nevpije) a krystalky cukru vám budou mezi zuby mírně křupat. (Prý to křupe jinak, než když se v jídle cukr nerozpustí – tvrdili mi ti, kteří tuto verzi ochutnali.) Jestliže použijete moučkový cukr, nebo třtinový cukr pomelete např. mlýnkem na kávu najemno, těsto se bude více drolit a pralinky budou rozpadavější, zato bez křupání.

Z kuchyňského náčiní využijete nepřilnavou pánev, vařečku, nikoli plastovou mísu a silikonové formičky na pralinky. Pánvičku potřebujete s vyšším okrajem, může být i typu wok, ale širší je lepší.

Vaší hlavní činností při přípravě bude míchání. Pusťte si k němu příjemnou hudbu či zajímavý podcast, nastavte minutku a užijte si alchymistické chvilky, během kterých vyrobíte oříškově vonící cizrnové zlato.

cizrnové ladoo vánoční cukroví bez lepku bez mléka

Vánoční cizrnové ladoo pralinky

Suroviny:

  • 200 g cizrnové mouky
  • 200 g jemně mletého třtinového cukru (nebo klasického moučkového)
  • 100 g kokosového oleje
  • 1 – 2 lžičky mletého kardamomu

Postup:

  1. Odvažte si všechny suroviny a třtinový cukr pomelte více či méně najemno.
  2. V nepřilnavé pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje.
  3. Stáhněte sílu plamene/výkon plotýnky na polovinu.
  4. Vsypte do pánve všechnu cizrnovou mouku a svižně míchejte, míchejte a míchejte 12 minut.
  5. Přidejte k opražené mouce zbytek kokosového oleje a pokračujte v míchání dalších 13 minut. Cizrnová kaše bude postupně měnit barvu dozlatova a rozvoní se po oříšcích.
  6. Odstavte pánev s plamene/plotýnky a k cizrnovo-kokosovému základu vmíchejte cukr a kardamom.
  7. Přesuňte těsto z pánve do skleněné či keramické mísy a nechte zchladnout na teplotu, při které vám bude příjemné z těsta prsty tvarovat pralinky.
  8. Natlačte těsto do formiček na pralinky až po okraj.
  9. Dejte vychladit do lednice.
  10. Ztuhlé cizrnové ladoo pralinky skladujte v uzavíratelné dóze v chladnu (v ledničce).

Krásné a pokojné (před)vánoční dny a dobrou chuť! 🙂

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments