Frankfurtská polévka

Patří polévky k podzimu? Ty husté, plné silné chuti, které zahřejí i zasytí, zajisté ano! Po čočkové a kyselé přichází na řadu polévka frankfurtská. Kdybych měla doma vyhlásit anketu o nejoblíbenější polévku, tyto tři by v těchto pošmourných dnech zajisté obsadily první příčky.

Jak vaří ve Frankfurtu nad Mohanem nemám ani zdání. Zato jisto jistě vím, že v místním řeznictví obsahují nejvyšší procento masa párky šunkové. Proto právě ty dnes použiji při vaření. Co do polévky naopak nepoužiji, je pšeničná hladká mouka a cibule – nemám zájem zopakovat si dovolenkové křeče způsobené lepkem, ani štědrovečerní anafylaktický šok, ve kterém cibule hrála (spolu s celerem, octem a řepkovým olejem) hlavní roli. Naše domácí frankfurtská polévka bude 100 % bez lepku, bez mléka a bez cibule. 

Pokud vám osobně cibule problém nedělá, vhoďte ji nasekanou nadrobno do hrnce ještě před bramborami. Pšeničné mouky (pro neceliaky a nealergiky) bude zapotřebí malinko více než bezlepkové rýžové a hrozí vyšší riziko vytvoření hrudek. Nu a párky si vyberte takové, které chutnají právě vám, rozhodně však bez přidané mouky a podobných chuťovek. (Šest nožiček šunkových párků vážilo přibližně 300 g.)

Dost už řečí a polykání naprázdno. Vemte také vy do ruky vařečku a uvařte si doma frankfurtskou polévku, jakou v hospodě nedostanete!

Nejlepší frankfurtská polévka pod sluncem - ta domácí!

Na hrnec polévky budete potřebovat:

  • 600 g oškrábaných brambor
  • 6 nožiček (šunkových) párků
  • 2,5 lžíce sádla
  • špetku drceného kmínu
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 1/2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžičku uzené papriky
  • 2,5 dcl vody
  • 1 l vývaru
  • 1 lžičku soli
  • 3 – 4 stroužky česneku (podle velikosti)
 
K podávání:
frankfurtská polévka recepty bez lepku bez cibule

Postup:

  1. Brambory nakrájejte na cca 1,5 cm kostky, párky na kolečka. Česnek oloupejte a prolisujte. Obě papriky si odměřte do misky.
  2. V polévkovém hrnci rozehřejte 1,5 lžíce sádla a osmažte na něm brambory se špetkou kmínu dozlatova. (Zlátnout bude také dno hrnce. Nepanikařte! Získáte tak silnější chuť polévky. A až zalijete brambory tekutinou, vše připečené se rozplyne do polévky a dno očistí.)
  3. Zasypte brambory rýžovou moukou, promíchejte a krátce orestujte.
  4. Přisypte obě papriky a za stálého míchání nechte rozvonět. (Trvá to jen chviličku – pozor, nepřipalte!)
  5. Zalijte vodou a zásmažku pečlivě rozmíchejte dohladka.
  6. Přilijte vývar, přidejte sůl a česnek a nechte 10 minut vařit, až budou brambory téměř hotové. Občas promíchejte.
  7. V nepřilnavé pánvi mezitím na zbylé lžíci sádla osmažte dozlatova kolečka párků.
  8. Přidejte párky a lžičku sádla, na kterém se smažilo, do polévky. 
  9. Hotovou polévku ještě 2 minuty provařte, ať se chutě prolnou.
  10. Podávejte s kouskem bezlepkového světlého pečiva a posypané nasekanou petrželkou.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

UŽ MÁTE VE SVÉ KNIHOVNIČCE E-BOOK "ZE DNE NA DEN BEZ LEPKU A MLÉKA?

Začátkem listopadu spatřil světlo světa můj první e-book „Ze dne na den bez lepku a mléka“. Má formu minikuchařky a obsahuje recepty první záchrany pro všechny, kdo se ocitli ze dne na den bez lepku a mléka. 

Pokud ho ještě ve své e-knihovničce nemáte, zamiřte bez váhání do sekce E-booky a stáhněte si ho zcela zdarma!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
cs_CZCzech