RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Velká Británie: Bubble and squeak

Když se naskytne příležitost inspirovat se k novému jídlu ze zbytků z předchozího dne, nehodlám ji promarnit. A britské bubble and squeak si o mou pozornost říkají také dalšími způsoby: jejich základ tvoří brambory (které milujeme na všechny možné myslitelné způsoby) a opečení na pánvi dokáže brambory vždy jen pozdvihnout a zvýraznit.

Britská kuchyně

Traduje se, že britská kuchyně není příliš chutná ani zdravá. Může a nemusí být. Mnohé předsudky pochází z období 2. světové války, kdy byla (nejen) Velká Británie sužována nedostatkem jídla a potraviny byly pouze na přídělové lístky.

Tradiční kuchyně Velké Británie je založena na mase – jehněčím, hovězím, vepřovém, kuřecím i rybím – bramborách a zelenině. Všeobecně nejznámějšími pokrmy pak jsou smažená ryba s hranolkami, pečené hovězí maso s yorkshirským pudinkem (vaječné pečivo), různé slané koláče skrývající pod vrstvou brambor či těsta směs masa se zeleninou a ze sladkých dezertů scones a trifle – ovocný piškotový dezert s vrstvou želé a šlehačkou. 

Díky britským koloniím obohatili v průběhu staletí ostrovní kuchaři svůj repertoár o nejeden exotický chod. Popřípadě si ho upravili zcela ke svému obrazu, což je případ například proslulé kuřecí tikka masaly. 

Současná britská kuchyně se vyvíjí a čerpá z celosvětového fondu kuchařské inspirace. Dokonce do té míry, že v roce 2021 nejeden respondent rozsáhlého průzkumu odpověděl, že nikdy neochutnal např. skotská vejce, černý pudink nebo právě bubble and squeak (a několik jich ani nevěřilo, že vůbec existují! 😅). 

Bramborová omeleta z přebytků

Základem bubble and squeak jsou šťouchané brambory, do kterých se zamíchá najemno nakrájená zelenina a maso. To všechno bývaly zbytky od nedělního svátečního oběda, které hospodyňky v pondělí mistrně zpracovaly do chutné omelety. Ze zeleniny tradičně obsahovala růžičkovou kapustu, z masa kousky nedojedené pečeně a slaninu.

Až si budete „bubliny a pískání“, jak by se dal název přeložit, připravovat vy, využijte zbytky své oblíbené zeleniny a to, co zrovna najdete v ledničce a hrozí tomu blízká zkáza. Poprvé jsem použila bramborovou kaši, zbylé kousky pečeného vepřového a růžičky kapusty zapadlé na dno mrazáku. Výsledek byl výborný, díky kaši trochu patlavější. Podruhé ze šťouchaných brambor omeleta na pánvi opravdu pískala a držela lépe pohromadě. A s poslední hrstkou mražených zelených fazolek, dvěma menšími mrkvemi a plátky uzeného boku chutnala všem tak, že se ani zaprášit po ní nestihlo. 

Varianta s růžičkovou kapustou (které po nakrájení na proužky byl asi hrnek) je tradičnější, leč jsem ji nestihla vyfotit, proto vám přináším recept s fazolkami. Jakou zeleniny použijete vy? Napište to mně i ostatním čtenářům do komentářů pod článek.

bubble and squeak Velká Británie Cesta kolem světa bez lepku a mléka

Bubble and squeak

Suroviny:

Na jednu bramborovou omeletu budete potřebovat

  • 800 g šťouchaných brambor (ochucených, tj. osolených a omaštěných)
  • 4 plátky slaniny
  • 1 lžíci rostlinného oleje (dle prorostlosti slaniny)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká mrkev (nebo 2 menší)
  • větší hrst (mražených) zelených fazolek
  • sůl

Postup:

  1. Slaninu nakrájejte na nudličky. 
  2. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte nahrubo. 
  3. Fazolky zalijte vroucí vodou, nechte 10 minut odstát, slijte a překrájejte na menší kousky. 
  4. Česnek oloupejte a prolisujte. 
  5. Všechnu zeleninu jemně osolte.
  6. V šiřší nepřilnavé pánvi s okrajem (tedy nikoliv palačinkové) rozehřejte lžíci oleje a opečte dokřupava slaninu.
  7. Přidejte ke slanině fazolky s mrkví a orestujte dozlatova.
  8. Vmíchejte do směsi česnek a počkejte, až se rozvoní.
  9. Obsah pánve přesuňte do mísy k šťouchaným bramborám. Co nejvíce oleje přitom ponechte na pánvi.
  10. Promíchejte brambory se zeleninou a vraťte na pánev, kde z nich pomocí vařečky vytvarujete pravidelnou, silnou placku.
  11. Opékejte z první strany, dokud zcela nezezlátne a mírně nezpevní.
  12. Sesuňte omeletu na velký talíř a otočte zpět na pánev. (Toto nejsou palačinky, které můžete otáčet vyhazováním do vzduchu. 😅)
  13. Opečte i z druhé strany dozlatova.
  14. Krájejte a servírujte s čerstvou zeleninou a úsměvem.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Velká Británie: Bubble and squeak

Když se naskytne příležitost inspirovat se k novému jídlu ze zbytků z předchozího dne, nehodlám ji promarnit. A britské bubble and squeak si o mou pozornost říkají také dalšími způsoby: jejich základ tvoří brambory (které milujeme na všechny možné myslitelné způsoby) a opečení na pánvi dokáže brambory vždy jen pozdvihnout a zvýraznit.

Britská kuchyně

Traduje se, že britská kuchyně není příliš chutná ani zdravá. Může a nemusí být. Mnohé předsudky pochází z období 2. světové války, kdy byla (nejen) Velká Británie sužována nedostatkem jídla a potraviny byly pouze na přídělové lístky.

Tradiční kuchyně Velké Británie je založena na mase – jehněčím, hovězím, vepřovém, kuřecím i rybím – bramborách a zelenině. Všeobecně nejznámějšími pokrmy pak jsou smažená ryba s hranolkami, pečené hovězí maso s yorkshirským pudinkem (vaječné pečivo), různé slané koláče skrývající pod vrstvou brambor či těsta směs masa se zeleninou a ze sladkých dezertů scones a trifle – ovocný piškotový dezert s vrstvou želé a šlehačkou. 

Díky britským koloniím obohatili v průběhu staletí ostrovní kuchaři svůj repertoár o nejeden exotický chod. Popřípadě si ho upravili zcela ke svému obrazu, což je případ například proslulé kuřecí tikka masaly. 

Současná britská kuchyně se vyvíjí a čerpá z celosvětového fondu kuchařské inspirace. Dokonce do té míry, že v roce 2021 nejeden respondent rozsáhlého průzkumu odpověděl, že nikdy neochutnal např. skotská vejce, černý pudink nebo právě bubble and squeak (a několik jich ani nevěřilo, že vůbec existují! 😅). 

Bramborová omeleta z přebytků

Základem bubble and squeak jsou šťouchané brambory, do kterých se zamíchá najemno nakrájená zelenina a maso. To všechno bývaly zbytky od nedělního svátečního oběda, které hospodyňky v pondělí mistrně zpracovaly do chutné omelety. Ze zeleniny tradičně obsahovala růžičkovou kapustu, z masa kousky nedojedené pečeně a slaninu.

Až si budete „bubliny a pískání“, jak by se dal název přeložit, připravovat vy, využijte zbytky své oblíbené zeleniny a to, co zrovna najdete v ledničce a hrozí tomu blízká zkáza. Poprvé jsem použila bramborovou kaši, zbylé kousky pečeného vepřového a růžičky kapusty zapadlé na dno mrazáku. Výsledek byl výborný, díky kaši trochu patlavější. Podruhé ze šťouchaných brambor omeleta na pánvi opravdu pískala a držela lépe pohromadě. A s poslední hrstkou mražených zelených fazolek, dvěma menšími mrkvemi a plátky uzeného boku chutnala všem tak, že se ani zaprášit po ní nestihlo. 

Varianta s růžičkovou kapustou (které po nakrájení na proužky byl asi hrnek) je tradičnější, leč jsem ji nestihla vyfotit, proto vám přináším recept s fazolkami. Jakou zeleniny použijete vy? Napište to mně i ostatním čtenářům do komentářů pod článek.

bubble and squeak Velká Británie Cesta kolem světa bez lepku a mléka

Bubble and squeak

Suroviny:

Na jednu bramborovou omeletu budete potřebovat

  • 800 g šťouchaných brambor (ochucených, tj. osolených a omaštěných)
  • 4 plátky slaniny
  • 1 lžíci rostlinného oleje (dle prorostlosti slaniny)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká mrkev (nebo 2 menší)
  • větší hrst (mražených) zelených fazolek
  • sůl

Postup:

  1. Slaninu nakrájejte na nudličky. 
  2. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte nahrubo. 
  3. Fazolky zalijte vroucí vodou, nechte 10 minut odstát, slijte a překrájejte na menší kousky. 
  4. Česnek oloupejte a prolisujte. 
  5. Všechnu zeleninu jemně osolte.
  6. V šiřší nepřilnavé pánvi s okrajem (tedy nikoliv palačinkové) rozehřejte lžíci oleje a opečte dokřupava slaninu.
  7. Přidejte ke slanině fazolky s mrkví a orestujte dozlatova.
  8. Vmíchejte do směsi česnek a počkejte, až se rozvoní.
  9. Obsah pánve přesuňte do mísy k šťouchaným bramborám. Co nejvíce oleje přitom ponechte na pánvi.
  10. Promíchejte brambory se zeleninou a vraťte na pánev, kde z nich pomocí vařečky vytvarujete pravidelnou, silnou placku.
  11. Opékejte z první strany, dokud zcela nezezlátne a mírně nezpevní.
  12. Sesuňte omeletu na velký talíř a otočte zpět na pánev. (Toto nejsou palačinky, které můžete otáčet vyhazováním do vzduchu. 😅)
  13. Opečte i z druhé strany dozlatova.
  14. Krájejte a servírujte s čerstvou zeleninou a úsměvem.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments