V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Rýžové mléko

Válí se vám doma přebytečné tričko, které již nenosíte? Možná se mu přetočily švy, možná se záhadně srazilo, ale díry zatím nemá a je po vyprání čisté? V tom případě právě dnes nastalo jeho 5 minut slávy! Protože přes nic jiného domácí rýžové mléko nepřecedíte. 😀

Benefity rýžového mléka

Jestliže jste si již se mnou vyrobili mandlové mléko a vychutnali jste si ho ve svém cappuccinu, jistě mi dáte za pravdu, že lahodnější rostlinné mléko je těžko naleznete. Do omáček je zase skvělé kokosové mléko. Ale jaký mlékem si zalejete ke svačině granolu či kukuřičné lupínky? Mandlové mléko se při vyšší spotřebě (copak celé rodině bude stačit 1 dcl?) poměrně prodražuje. Kokosové je zase příliš hutné. Co vyzkoušet rýžové?

Rýžové mléko obsahuje celou řadu vitamínů a zdraví prospěšných prvků: B1, B2, B6, E, fosfor, hořčík, vápník. Co naopak téměř neobsahuje, jsou tuky. Cena rýže je nadto podstatně příznivější než cena jakýchkoliv ořechů. A hustota vašeho domácího rýžového mléka bude přesně taková, jakou si zvolíte.

Specifika přípravy

Vyzkoušela jsem různé způsoby přípravy rýžového mléka z různých druhů rýže. Testovala jsem mléko z vařené i nevařené rýže. Namáčela jsem rýži v různě horké i naopak ve studené vodě. Ochutnávala jsem mléko z přírodní hnědé rýže, kulatozrnné arborio i voňavé jasmínové. Za sebe doporučuji poslední dvě zmiňované – arborio a jasmínovou.

Z vařené rýže chutnalo mléko jako řídká, rozvařená rýžová kaše. Z rýže namočené do chladné vody naopak jakoby prašně. A z přírodní hnědé rýže chutnalo příliš „zdravě“. Trvalo mnoho pokusů, než jsem se přiblížila rýžovému mléku, které jsme si na svých letních cestách oblíbili do naší snídaňové granoly a horkého kakaa. Ale podařilo se! 

A tady ho máte: recept na přirozeně bezlaktózové, domácí rýžové mléko.

rostlinné rýžové mléko bez laktózy vegan diy

Domácí rýžové mléko

Suroviny:

  • 120 g rýže
  • 1 l vody na namáčení
  • 1 medjool datle
  • 4 – 6 dcl vody

Postup:

  1. V rychlovarné konvici přiveďte k varu 1 l vody.
  2. Vroucí vodu nalijte do menšího hrnce a nechte 2 – 3 minuty mírně zchladnout. Mezitím si odvažte rýži a propláchněte ji na sítku pod tekoucí vodou.
  3. Vsypejte rýži do hrnce s horkou vodou, přikryjte pokličkou a nechte 2 hodiny namáčet.
  4. Po uplynutí 2 hodin vodu, ve které se rýže namáčela, slijte.
  5. Přesypejte rýži do mixéru, přidejte vypeckovanou medjool datli, 2 dcl studené vody a mixujte 3 minuty.
  6. Cedník vystelte ustřihnutým tričkem a umístěte bezpečně na širokou misku, nejlépe odměrku z varného skla.
  7. Vlijte rýžovou směs do cedníku a nechte volně překapávat, dokud nezchladne natolik, že půjde bez rizika opaření rukou vymačkat. (Malý tip: Umyjte si během čekání mixér, nebo ho pak budete muset vzít majzlíkem.)
  8. Uchopte okraje látky a vytvořte z ní sáček, jehož obsah jemně vymačkejte do nádoby pod cedníkem. Pokud je vaše nádoba vybavena ryskami objemu, využijte je coby indikátor, kdy máte přestat s rýžovou masáží: chcete získat 2 dcl hustého mléka, ne rýžovou pastu.
  9. Přidejte do odměrky 2 – 4 dcl vody dle vlastní chuti a zamíchejte.
  10. Skladujte v uzavíratelné sklenici v lednici. Sklenice od rajčatových passat jsou k tomuto účelu ideální a za jeden den si tak můžete připsat již druhý bod za upcyklaci (první jste získali za využití trička). 😎 Před použitím protřepat.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Rýžové mléko

Válí se vám doma přebytečné tričko, které již nenosíte? Možná se mu přetočily švy, možná se záhadně srazilo, ale díry zatím nemá a je po vyprání čisté? V tom případě právě dnes nastalo jeho 5 minut slávy! Protože přes nic jiného domácí rýžové mléko nepřecedíte. 😀

Benefity rýžového mléka

Jestliže jste si již se mnou vyrobili mandlové mléko a vychutnali jste si ho ve svém cappuccinu, jistě mi dáte za pravdu, že lahodnější rostlinné mléko je těžko naleznete. Do omáček je zase skvělé kokosové mléko. Ale jaký mlékem si zalejete ke svačině granolu či kukuřičné lupínky? Mandlové mléko se při vyšší spotřebě (copak celé rodině bude stačit 1 dcl?) poměrně prodražuje. Kokosové je zase příliš hutné. Co vyzkoušet rýžové?

Rýžové mléko obsahuje celou řadu vitamínů a zdraví prospěšných prvků: B1, B2, B6, E, fosfor, hořčík, vápník. Co naopak téměř neobsahuje, jsou tuky. Cena rýže je nadto podstatně příznivější než cena jakýchkoliv ořechů. A hustota vašeho domácího rýžového mléka bude přesně taková, jakou si zvolíte.

Specifika přípravy

Vyzkoušela jsem různé způsoby přípravy rýžového mléka z různých druhů rýže. Testovala jsem mléko z vařené i nevařené rýže. Namáčela jsem rýži v různě horké i naopak ve studené vodě. Ochutnávala jsem mléko z přírodní hnědé rýže, kulatozrnné arborio i voňavé jasmínové. Za sebe doporučuji poslední dvě zmiňované – arborio a jasmínovou.

Z vařené rýže chutnalo mléko jako řídká, rozvařená rýžová kaše. Z rýže namočené do chladné vody naopak jakoby prašně. A z přírodní hnědé rýže chutnalo příliš „zdravě“. Trvalo mnoho pokusů, než jsem se přiblížila rýžovému mléku, které jsme si na svých letních cestách oblíbili do naší snídaňové granoly a horkého kakaa. Ale podařilo se! 

A tady ho máte: recept na přirozeně bezlaktózové, domácí rýžové mléko.

rostlinné rýžové mléko bez laktózy vegan diy

Domácí rýžové mléko

Suroviny:

  • 120 g rýže
  • 1 l vody na namáčení
  • 1 medjool datle
  • 4 – 6 dcl vody

Postup:

  1. V rychlovarné konvici přiveďte k varu 1 l vody.
  2. Vroucí vodu nalijte do menšího hrnce a nechte 2 – 3 minuty mírně zchladnout. Mezitím si odvažte rýži a propláchněte ji na sítku pod tekoucí vodou.
  3. Vsypejte rýži do hrnce s horkou vodou, přikryjte pokličkou a nechte 2 hodiny namáčet.
  4. Po uplynutí 2 hodin vodu, ve které se rýže namáčela, slijte.
  5. Přesypejte rýži do mixéru, přidejte vypeckovanou medjool datli, 2 dcl studené vody a mixujte 3 minuty.
  6. Cedník vystelte ustřihnutým tričkem a umístěte bezpečně na širokou misku, nejlépe odměrku z varného skla.
  7. Vlijte rýžovou směs do cedníku a nechte volně překapávat, dokud nezchladne natolik, že půjde bez rizika opaření rukou vymačkat. (Malý tip: Umyjte si během čekání mixér, nebo ho pak budete muset vzít majzlíkem.)
  8. Uchopte okraje látky a vytvořte z ní sáček, jehož obsah jemně vymačkejte do nádoby pod cedníkem. Pokud je vaše nádoba vybavena ryskami objemu, využijte je coby indikátor, kdy máte přestat s rýžovou masáží: chcete získat 2 dcl hustého mléka, ne rýžovou pastu.
  9. Přidejte do odměrky 2 – 4 dcl vody dle vlastní chuti a zamíchejte.
  10. Skladujte v uzavíratelné sklenici v lednici. Sklenice od rajčatových passat jsou k tomuto účelu ideální a za jeden den si tak můžete připsat již druhý bod za upcyklaci (první jste získali za využití trička). 😎 Před použitím protřepat.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.