V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Svítek do polévky

Znáte děti, které nemají rády vývar s mrkví a zavářkou? Já jsem takové zatím nepotkala. Naše děti vývarovou polévku s nakrájenou mrkví milují. Pro dny, kdy na ni dostanou nečekaně chuť, mívám vývar zamražený v litrové krabičce a mrkev se u nás najde snad vždycky. Ale co k tomu? Vývar sám o sobě příliš nezasytí. A dá se vůbec uvařit vývar bez použití cibule a celeru?

Vývar bez cibule a celeru

Pro ty, kdo celer s cibulí řešit nemusí, vřele doporučuji kuchařky Romana Vaňka. Jeho recepty jsou vycizelované a výsledek bude dokonalý.

Vývar bez cibule, kterou byste nejprve v hrnci nechali zkaramelizovat, bude světlejší a „slabší.“ Stejně tak bude chybět síla celeru. To ale v žádném případě neznamená, že byste na vývar měli rezignovat! Každý vývar, který si doma připravíte, bude silnější než voda a poctivější než kostka bujónu ze supermarketu.

Aby měl vývar chuť a sílu i bez cibule a bez celeru, vyzkoušejte následující tipy:

  1. Opečte kosti (či skelet z kuřete), ze kterých budete vývar připravovat.
  2. Opečené kosti zalijte v polévkovém hrnci studenou vodou, přidejte sůl a koření a nechte probublávat těsně pod bodem varu přes celou noc.
  3. Orestujte na trošce (kokosového) oleje zeleninu, kterou budete do vývaru přidávat.

Zavářky do polévky bez lepku a mléka

Nejjednodušší na přípravu jsou nudle. Namísto pšeničných mám v poličce balíček tenkých rýžových nudlí. Když je polévka připravená k servírování, během několik minut přiměřené množství nudlí povařím bokem podle návodu na sáčku, přesunu do misky a můžeme sedat k obědu.

Jak ale připravit domácí zavářku, která by zasytila a byla přitom bez lepku a mléka? Pokusy o kapání, jak jsem ho znala z dětství, skončily zatím pokaždé dosti rozplizle. Úspěch jsem naopak zaznamenala s jednoduchým svítkem inspirovaným slavnou Magdalénou Dobromilou Rettigovou. Díky použité kukuřičné strouhance je bezlepkový, vařená zelenina mu dodává šťavnatost a k přípravě vám postačí miska, lžička, lžíce, vidlička a – pro fajnšmejkry – spirálová metla na vajíčka.

Takže až děti zaprosí: „Mamí, já mám chuť na vývar!“ – Jakou zavářku do něj připravíte?

svítek vývar bez lepku

Svítek se zeleninou

Suroviny

Na svítek pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • špetku soli
  • 4 lžíce vařené, vidličkou rozmačkané kořenové zeleniny
  • 2 lžíce kukuřičné strouhanky
  • 2 lžičky rostlinného oleje

 

Postup

  1. Vajíčka rozklepněte do misky a se špetkou soli metličkou rozšlehejte.
    Přimíchejte vrchovaté 4 lžíce zeleniny a 2 lžíce strouhanky a  2 malé lžičky oleje.
  2. Rozehřejte nepřilnavou pánvičku na palačinky.
  3. Těsto rozetřete po celé ploše horké pánvičky jako velkou, silnou omeletu.
  4. Opečte svítek z obou stran dozlatova.
  5. Hotový svítek přesuňte na prkýnko a ostrým (pilkovým) nožem nakrájejte na tenké nudličky.
  6. Podávejte k vývarové polévce ve zvláštních miskách, aby si každý mohl nabrat, kolik bude chtít, a svítek se v polévce nerozmáčel.
svítek bez lepku

Krásný den a dobrou chuť!

Svítek do polévky

Znáte děti, které nemají rády vývar s mrkví a zavářkou? Já jsem takové zatím nepotkala. Naše děti vývarovou polévku s nakrájenou mrkví milují. Pro dny, kdy na ni dostanou nečekaně chuť, mívám vývar zamražený v litrové krabičce a mrkev se u nás najde snad vždycky. Ale co k tomu? Vývar sám o sobě příliš nezasytí. A dá se vůbec uvařit vývar bez použití cibule a celeru?

Vývar bez cibule a celeru

Pro ty, kdo celer s cibulí řešit nemusí, vřele doporučuji kuchařky Romana Vaňka. Jeho recepty jsou vycizelované a výsledek bude dokonalý.

Vývar bez cibule, kterou byste nejprve v hrnci nechali zkaramelizovat, bude světlejší a „slabší.“ Stejně tak bude chybět síla celeru. To ale v žádném případě neznamená, že byste na vývar měli rezignovat! Každý vývar, který si doma připravíte, bude silnější než voda a poctivější než kostka bujónu ze supermarketu.

Aby měl vývar chuť a sílu i bez cibule a bez celeru, vyzkoušejte následující tipy:

  1. Opečte kosti (či skelet z kuřete), ze kterých budete vývar připravovat.
  2. Opečené kosti zalijte v polévkovém hrnci studenou vodou, přidejte sůl a koření a nechte probublávat těsně pod bodem varu přes celou noc.
  3. Orestujte na trošce (kokosového) oleje zeleninu, kterou budete do vývaru přidávat.

Zavářky do polévky bez lepku a mléka

Nejjednodušší na přípravu jsou nudle. Namísto pšeničných mám v poličce balíček tenkých rýžových nudlí. Když je polévka připravená k servírování, během několik minut přiměřené množství nudlí povařím bokem podle návodu na sáčku, přesunu do misky a můžeme sedat k obědu.

Jak ale připravit domácí zavářku, která by zasytila a byla přitom bez lepku a mléka? Pokusy o kapání, jak jsem ho znala z dětství, skončily zatím pokaždé dosti rozplizle. Úspěch jsem naopak zaznamenala s jednoduchým svítkem inspirovaným slavnou Magdalénou Dobromilou Rettigovou. Díky použité kukuřičné strouhance je bezlepkový, vařená zelenina mu dodává šťavnatost a k přípravě vám postačí miska, lžička, lžíce, vidlička a – pro fajnšmejkry – spirálová metla na vajíčka.

Takže až děti zaprosí: „Mamí, já mám chuť na vývar!“ – Jakou zavářku do něj připravíte?

svítek vývar bez lepku

Svítek se zeleninou

Suroviny

Na svítek pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • špetku soli
  • 4 lžíce vařené, vidličkou rozmačkané kořenové zeleniny
  • 2 lžíce kukuřičné strouhanky
  • 2 lžičky rostlinného oleje

 

Postup

  1. Vajíčka rozklepněte do misky a se špetkou soli metličkou rozšlehejte.
    Přimíchejte vrchovaté 4 lžíce zeleniny a 2 lžíce strouhanky a  2 malé lžičky oleje.
  2. Rozehřejte nepřilnavou pánvičku na palačinky.
  3. Těsto rozetřete po celé ploše horké pánvičky jako velkou, silnou omeletu.
  4. Opečte svítek z obou stran dozlatova.
  5. Hotový svítek přesuňte na prkýnko a ostrým (pilkovým) nožem nakrájejte na tenké nudličky.
  6. Podávejte k vývarové polévce ve zvláštních miskách, aby si každý mohl nabrat, kolik bude chtít, a svítek se v polévce nerozmáčel.
svítek bez lepku

Krásný den a dobrou chuť!

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.