RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Polsko: Bigos

„Není jeden recept. Každý ho dělá jinak. Důležité je, aby se vařil pomalu, mírně,“ odpověděla mi do telefonu kamarádka z Polska na můj dotaz, jak uvařit pravý polský bigos.

A pak vyjmenovala dlouhý seznam toho, co do něj určitě patří: „Hovězí a vepřové maso. Klobása a kousek uzeného masa, jak kdo má rád. Kysané zelí a také hlávkové. Nové koření, bobkový list, pepř, sůl, majoránka, špetička rozmarýnu, tymián, česnek. Hrst sušených hub, které předem namočíš. Někdo dává i rajče, jiný půl skleničky červeného vína. A sušené švestky. Hlavní je vařit mírně, pod pokličkou, občas zamíchat. Vaříme první den tři hodiny, další dny vždycky jednu hodinu. A nejlepší je bigos až sedmý den.“

Dala jsem na slova kamarádky a zkusila bigos doma připravit. A byl výborný! Rozhodně se na našem jídelníčku zabydlel na neurčito.

Polsko bigos bez lepku a mléka

Tipy, než se pustíte do vaření

Bigos se původně podával při lovech a podle toho do něj přišlo maso, co zrovna bylo. Také dnes do něj každá rodina dává jiné maso, od hovězího a vepřového, přes zvěřinu, jehněčí, až po drůbeží. Použijte to, které máte rádi, alespoň dva druhy. A také různé druhy uzenin – od šunkových klobás a párků, přes debrecínské, paprikové… jednoduše ty, které máte rádi a více druhů. Pestrost je v případě bigosu požadavkem i předností zároveň.

K vaření budete potřebovat opravdu velký hrnec. A když říkám velký, myslím nadstandardně veliký – můj pětilitrový na polévku prakticky přetékal.

Bigosu prospívá mírný var a opakované ohřátí a zchlazení. Proto je skvělou volbou kdykoli, kdy potřebujete jídlo předchystat i několik dní dopředu. A samozřejmě si můžete velkou rodinnou porci uschovat do útrob mrazáku a vytáhnout ve chvíli, když se vrátíte s dětmi promrzlí ze sáňkování (prý se má ochladit a sněžit ještě tuto zimu! tak uvidíme) a ozve se neodbytný hlad.

Tak s chutí do toho!

Bigos

Suroviny:

Na 1 opravdu velký hrnec bigosu budete potřebovat
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 6 – 9 stroužků česneku (dle velikosti)
  • 2 lžíce sádla
  • hrst sušených hub
  • 1,5 kg masa (kombinace hovězího zadního, vepřového plecka, kuřecích stehenních řízků, jehněčího, zvěřiny… co máte doma)
  • 300 g uzeného boku bez kosti
  • 6 klobás (směs jemných a pikantních)
  • 6 nožiček párků (šunkové, debrecínské, paprikové… dle chuti)
  • 1 sáček kysaného zelí (500 g)
  •  1/2 hlávky čerstvého zelí (750 g)
  • 1 l vývaru
  • hrst sušených švestek
  • 1 lžička soli
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • špetka sušeného rozmarýnu nebo malá větvička čerstvého
  • špetka mletého pepře
  • 1 lžička sušené majoránky

Postup:

  1. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Česnek oloupejte a prolisujte. Sušené houby zalijte v hrnku vroucí vodou. Sušené švestky nakrájejte na drobnější kostky, uzený bok na silnější nudličky, maso na kostky velikosti sousta, klobásy a párky na silná kolečka, čerstvé zelí na tenké proužky.
  2. Ve velikém hrnci se silným dnem rozehřejte 2 lžíce sádla a opečte na něm nudličky uzeného boku.
  3. Vsypte kostičky mrkve a petržele a orestujte dozlatova.
  4. Přidejte česnek a za stálého míchání nechte rozvonět.
  5. Přesuňte do hrnce z prkénka všechno nakrájené syrové maso a míchejte, dokud se ze všech stran nezatáhne.
  6. Přisypte kolečka uzenin a promíchejte.
  7. Nyní přidejte do hrnce také vše zbývající kromě majoránky: čerstvé i kysané zelí, houby i s vodou, ve které se namáčely, sušené švestky, bylinky a sůl.
  8. Podlijte 0,75 – 1 l vývaru dle potřeby, aby se bigos dusil, nikoliv vařil.
  9. Přikryjte pokličkou a nechte 3 hodiny mírně probublávat, občas promíchejte.
  10. Přidejte lžičku majoránky a ještě 15 minut provařte.
  11. Hotový bigos ochutnejte a případně dosolte.
  12. Podávejte s čerstvým bezlepkovým chlebem.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Polsko: Bigos

„Není jeden recept. Každý ho dělá jinak. Důležité je, aby se vařil pomalu, mírně,“ odpověděla mi do telefonu kamarádka z Polska na můj dotaz, jak uvařit pravý polský bigos.

A pak vyjmenovala dlouhý seznam toho, co do něj určitě patří: „Hovězí a vepřové maso. Klobása a kousek uzeného masa, jak kdo má rád. Kysané zelí a také hlávkové. Nové koření, bobkový list, pepř, sůl, majoránka, špetička rozmarýnu, tymián, česnek. Hrst sušených hub, které předem namočíš. Někdo dává i rajče, jiný půl skleničky červeného vína. A sušené švestky. Hlavní je vařit mírně, pod pokličkou, občas zamíchat. Vaříme první den tři hodiny, další dny vždycky jednu hodinu. A nejlepší je bigos až sedmý den.“

Dala jsem na slova kamarádky a zkusila bigos doma připravit. A byl výborný! Rozhodně se na našem jídelníčku zabydlel na neurčito.

Polsko bigos bez lepku a mléka

Tipy, než se pustíte do vaření

Bigos se původně podával při lovech a podle toho do něj přišlo maso, co zrovna bylo. Také dnes do něj každá rodina dává jiné maso, od hovězího a vepřového, přes zvěřinu, jehněčí, až po drůbeží. Použijte to, které máte rádi, alespoň dva druhy. A také různé druhy uzenin – od šunkových klobás a párků, přes debrecínské, paprikové… jednoduše ty, které máte rádi a více druhů. Pestrost je v případě bigosu požadavkem i předností zároveň.

K vaření budete potřebovat opravdu velký hrnec. A když říkám velký, myslím nadstandardně veliký – můj pětilitrový na polévku prakticky přetékal.

Bigosu prospívá mírný var a opakované ohřátí a zchlazení. Proto je skvělou volbou kdykoli, kdy potřebujete jídlo předchystat i několik dní dopředu. A samozřejmě si můžete velkou rodinnou porci uschovat do útrob mrazáku a vytáhnout ve chvíli, když se vrátíte s dětmi promrzlí ze sáňkování (prý se má ochladit a sněžit ještě tuto zimu! tak uvidíme) a ozve se neodbytný hlad.

Tak s chutí do toho!

Bigos

Suroviny:

Na 1 opravdu velký hrnec bigosu budete potřebovat
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 6 – 9 stroužků česneku (dle velikosti)
  • 2 lžíce sádla
  • hrst sušených hub
  • 1,5 kg masa (kombinace hovězího zadního, vepřového plecka, kuřecích stehenních řízků, jehněčího, zvěřiny… co máte doma)
  • 300 g uzeného boku bez kosti
  • 6 klobás (směs jemných a pikantních)
  • 6 nožiček párků (šunkové, debrecínské, paprikové… dle chuti)
  • 1 sáček kysaného zelí (500 g)
  •  1/2 hlávky čerstvého zelí (750 g)
  • 1 l vývaru
  • hrst sušených švestek
  • 1 lžička soli
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • špetka sušeného rozmarýnu nebo malá větvička čerstvého
  • špetka mletého pepře
  • 1 lžička sušené majoránky

Postup:

  1. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Česnek oloupejte a prolisujte. Sušené houby zalijte v hrnku vroucí vodou. Sušené švestky nakrájejte na drobnější kostky, uzený bok na silnější nudličky, maso na kostky velikosti sousta, klobásy a párky na silná kolečka, čerstvé zelí na tenké proužky.
  2. Ve velikém hrnci se silným dnem rozehřejte 2 lžíce sádla a opečte na něm nudličky uzeného boku.
  3. Vsypte kostičky mrkve a petržele a orestujte dozlatova.
  4. Přidejte česnek a za stálého míchání nechte rozvonět.
  5. Přesuňte do hrnce z prkénka všechno nakrájené syrové maso a míchejte, dokud se ze všech stran nezatáhne.
  6. Přisypte kolečka uzenin a promíchejte.
  7. Nyní přidejte do hrnce také vše zbývající kromě majoránky: čerstvé i kysané zelí, houby i s vodou, ve které se namáčely, sušené švestky, bylinky a sůl.
  8. Podlijte 0,75 – 1 l vývaru dle potřeby, aby se bigos dusil, nikoliv vařil.
  9. Přikryjte pokličkou a nechte 3 hodiny mírně probublávat, občas promíchejte.
  10. Přidejte lžičku majoránky a ještě 15 minut provařte.
  11. Hotový bigos ochutnejte a případně dosolte.
  12. Podávejte s čerstvým bezlepkovým chlebem.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments