V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bezlepkový chleba z misky

Vypadal podezřele. Ten krajíc chleba, položený na okraj talíře s čočkou na kyselo, vypadal příliš klasicky na to, aby byl bezlepkový. Bezlepkový chléb, který na pohled nerozeznáte od klasického a v chuti vám přijde jen o malinko vláčnější, než bývá zvykem? To musí být nějaký omyl. Fata morgána.

Nebo ne?

Složitá a nedostupná fata morgána?

Vůbec ne! Se zkušenostmi s pečením tradičního chleba z droždí i z kvásku a po posledních čtyřech letech zkoumání a zkoušení bezlepkových receptů všeho druhu, se mi konečně podařil! A ne jednou, proto se o něj s vámi nyní mohu rozdělit.

Co je na něm – krom chuti a samotného faktu, že je to opravdový bezlepkový chleba – nejlepší? K jeho přípravě a pečení není zapotřebí žádných sofistikovaných strojů a nástrojů. Kromě klasického vybavení typu mísa a vařečka budete potřebovat utěrku a kulatou skleněnou zapékací misku s víkem (ta moje má průměr zaobleného dna 19 cm, výšku 7 cm bez víka a objem 1,75 l). Nic víc. Všechnu práci dokáží obstarat vaše šikovné ruce a domácí trouba.

Tak pojďte do toho?

bezlepkový chleba ze zapékací misky

Domácí bezlepkový chleba ze zapékací misky

Suroviny

Na 1 bochník bezlepkového chleba budete potřebovat:

  • 535 ml vody
  • 2 vrchovaté lžíce psyllia

  • 42 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky třtinového cukru

  • 23 g himalájské růžové soli
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 225 g pohankové hladké mouky
  • 150 g rýžové hladké mouky
  • 125 g tapiokového škrobu

  • 2 lžíce rostlinného (olivového) oleje

  • 75 g kukuřičného škrobu
bezlepkový chleba ze zapékací misky

Postup

1. Příprava těsta
  1. Zamíchejte 2 bohaté lžíce psyllia do odměřeného množství vody a nechte bobtnat 15 minut. Občas promíchejte.
  2. Rozdrobte droždí do misky a rozetřete s cukrem do hladké kašičky.
  3. Ve velké míse smíchejte sůl, kmín, pohankovou a rýžovou mouku a tapiokový škrob tak, aby ve výsledku nebylo poznat, že na vstupu byly různé druhy mouk.
  4. K bezlepkové chlebové mouce ve vaší míse přidejte bublající kvásek a vodu s nabobtnalou vlákninou.
  5. Vařečkou ručně vypracujte pružné, mírně lepivé těsto.
  6. Lžící očistěte vařečku od těsta, odměřte olej a zapracujte jej do těsta:  Jemně seškrabávejte zbytky těsta ze stěn mísy a doslova zatlačujte olej lžící zvenčí do těsta. Těsto se díky tomu přestane lepit na mísu a získá kompaktní tvar.
  7. Přetáhněte mísu fólií a dejte těsto zrát na bezvětrné místo. V závislosti na teplotě mu bude trvat 30 min – 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
2. Tvarování těsta v bochník
  1. Umyjte a osušte pracovní desku své kuchyňské linky. Nachystejte si čistou utěrku. Odvažte kukuřičný škrob.
  2. Nejprve „pomoučněte“ utěrku škrobem a vyložte jí misku (o horním průměru přibližně stejném, jako je průměr dna vaší zapékací mísy), ve které bude chleba kynout.
  3. Zbytkem škrobu poprašte pracovní místo, na které vyklopíte vyzrálé těsto.
  4. Rozválejte těsto pomocí válečku na velkou placku o síle cca 1 cm.
  5. Placku poskládejte do balíčku, který následně propracujete do úhledného bochánku.
  6. Vložte bochánek budoucího chleba do misky vyložené utěrkou, překryjte utěrkou či (dříve použitou) fólií a nechte kynout. Tento proces je znatelně rychlejší než předchozí zrání, proto neprodleně přejděte k dalšímu bodu. >>>
3. Pečení chleba
  1. Skleněnou zapékací misku i s víkem položte vedle sebe na mřížku do trouby a začněte ji předehřívat na 265 °C (nebo kolik vám trouba dovolí, minimálně však 240 °C se zapnutým horkovzdušným ohřevem).
  2. Až začne těsto nadzvedávat fólii, je nakynuté tak akorát. Vyndejte v rukavicích opatrně spodní část zapékací misky s trouby a postavte na prkénko. Bochniček vykulte z misky, kde kynul, do skleněné horké misky. Máte-li chuť, můžete povrch rychle naříznout ostrým skalpelem či žiletkou.
  3. Přiklopte mísu víkem a vložte do trouby.
  4. Pečte nejprve přikryté 35 minut na 265 °C se zapnutým horkovzduchem. Pak odklopte víko (a položte bokem na prkénko), snižte teplotu na 215 °C, vypněte horkovzduch a pečte dalších 25 minut.
  5. Vypečený bochník chleba vyklopte ze zapékací mísy na mřížku a nechte volně vychladnout.
 

Bezlepkový chleba je samozřejmě nejlepší hned první den, ale dobře chutná i dny následující. Pokud pečete jen pro sebe, zkuste si ho hned po vychladnutí část  nakrájet a zamrazit, nebo si jej naopak další dny zapečte.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Bezlepkový chleba z misky

Vypadal podezřele. Ten krajíc chleba, položený na okraj talíře s čočkou na kyselo, vypadal příliš klasicky na to, aby byl bezlepkový. Bezlepkový chléb, který na pohled nerozeznáte od klasického a v chuti vám přijde jen o malinko vláčnější, než bývá zvykem? To musí být nějaký omyl. Fata morgána.

Nebo ne?

Složitá a nedostupná fata morgána?

Vůbec ne! Se zkušenostmi s pečením tradičního chleba z droždí i z kvásku a po posledních čtyřech letech zkoumání a zkoušení bezlepkových receptů všeho druhu, se mi konečně podařil! A ne jednou, proto se o něj s vámi nyní mohu rozdělit.

Co je na něm – krom chuti a samotného faktu, že je to opravdový bezlepkový chleba – nejlepší? K jeho přípravě a pečení není zapotřebí žádných sofistikovaných strojů a nástrojů. Kromě klasického vybavení typu mísa a vařečka budete potřebovat utěrku a kulatou skleněnou zapékací misku s víkem (ta moje má průměr zaobleného dna 19 cm, výšku 7 cm bez víka a objem 1,75 l). Nic víc. Všechnu práci dokáží obstarat vaše šikovné ruce a domácí trouba.

Tak pojďte do toho?

bezlepkový chleba ze zapékací misky

Domácí bezlepkový chleba ze zapékací misky

Suroviny

Na 1 bochník bezlepkového chleba budete potřebovat:

  • 535 ml vody
  • 2 vrchovaté lžíce psyllia

  • 42 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky třtinového cukru

  • 23 g himalájské růžové soli
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 225 g pohankové hladké mouky
  • 150 g rýžové hladké mouky
  • 125 g tapiokového škrobu

  • 2 lžíce rostlinného (olivového) oleje

  • 75 g kukuřičného škrobu
bezlepkový chleba ze zapékací misky

Postup

1. Příprava těsta
  1. Zamíchejte 2 bohaté lžíce psyllia do odměřeného množství vody a nechte bobtnat 15 minut. Občas promíchejte.
  2. Rozdrobte droždí do misky a rozetřete s cukrem do hladké kašičky.
  3. Ve velké míse smíchejte sůl, kmín, pohankovou a rýžovou mouku a tapiokový škrob tak, aby ve výsledku nebylo poznat, že na vstupu byly různé druhy mouk.
  4. K bezlepkové chlebové mouce ve vaší míse přidejte bublající kvásek a vodu s nabobtnalou vlákninou.
  5. Vařečkou ručně vypracujte pružné, mírně lepivé těsto.
  6. Lžící očistěte vařečku od těsta, odměřte olej a zapracujte jej do těsta:  Jemně seškrabávejte zbytky těsta ze stěn mísy a doslova zatlačujte olej lžící zvenčí do těsta. Těsto se díky tomu přestane lepit na mísu a získá kompaktní tvar.
  7. Přetáhněte mísu fólií a dejte těsto zrát na bezvětrné místo. V závislosti na teplotě mu bude trvat 30 min – 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
2. Tvarování těsta v bochník
  1. Umyjte a osušte pracovní desku své kuchyňské linky. Nachystejte si čistou utěrku. Odvažte kukuřičný škrob.
  2. Nejprve „pomoučněte“ utěrku škrobem a vyložte jí misku (o horním průměru přibližně stejném, jako je průměr dna vaší zapékací mísy), ve které bude chleba kynout.
  3. Zbytkem škrobu poprašte pracovní místo, na které vyklopíte vyzrálé těsto.
  4. Rozválejte těsto pomocí válečku na velkou placku o síle cca 1 cm.
  5. Placku poskládejte do balíčku, který následně propracujete do úhledného bochánku.
  6. Vložte bochánek budoucího chleba do misky vyložené utěrkou, překryjte utěrkou či (dříve použitou) fólií a nechte kynout. Tento proces je znatelně rychlejší než předchozí zrání, proto neprodleně přejděte k dalšímu bodu. >>>
3. Pečení chleba
  1. Skleněnou zapékací misku i s víkem položte vedle sebe na mřížku do trouby a začněte ji předehřívat na 265 °C (nebo kolik vám trouba dovolí, minimálně však 240 °C se zapnutým horkovzdušným ohřevem).
  2. Až začne těsto nadzvedávat fólii, je nakynuté tak akorát. Vyndejte v rukavicích opatrně spodní část zapékací misky s trouby a postavte na prkénko. Bochniček vykulte z misky, kde kynul, do skleněné horké misky. Máte-li chuť, můžete povrch rychle naříznout ostrým skalpelem či žiletkou.
  3. Přiklopte mísu víkem a vložte do trouby.
  4. Pečte nejprve přikryté 35 minut na 265 °C se zapnutým horkovzduchem. Pak odklopte víko (a položte bokem na prkénko), snižte teplotu na 215 °C, vypněte horkovzduch a pečte dalších 25 minut.
  5. Vypečený bochník chleba vyklopte ze zapékací mísy na mřížku a nechte volně vychladnout.
 

Bezlepkový chleba je samozřejmě nejlepší hned první den, ale dobře chutná i dny následující. Pokud pečete jen pro sebe, zkuste si ho hned po vychladnutí část  nakrájet a zamrazit, nebo si jej naopak další dny zapečte.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.