Vypadal podezřele. Ten krajíc chleba, položený na okraj talíře s čočkou na kyselo, vypadal příliš klasicky na to, aby byl bezlepkový. Bezlepkový chléb, který na pohled nerozeznáte od klasického a v chuti vám přijde jen o malinko vláčnější, než bývá zvykem? To musí být nějaký omyl. Fata morgána.
Nebo ne?
Složitá a nedostupná fata morgána?
Vůbec ne! Se zkušenostmi s pečením tradičního chleba z droždí i z kvásku a po posledních čtyřech letech zkoumání a zkoušení bezlepkových receptů všeho druhu, se mi konečně podařil! A ne jednou, proto se o něj s vámi nyní mohu rozdělit.
Co je na něm – krom chuti a samotného faktu, že je to opravdový bezlepkový chleba – nejlepší? K jeho přípravě a pečení není zapotřebí žádných sofistikovaných strojů a nástrojů. Kromě klasického vybavení typu mísa a vařečka budete potřebovat utěrku a kulatou skleněnou zapékací misku s víkem (ta moje má průměr zaobleného dna 19 cm, výšku 7 cm bez víka a objem 1,75 l). Nic víc. Všechnu práci dokáží obstarat vaše šikovné ruce a domácí trouba.
Tak pojďte do toho?
Domácí bezlepkový chleba ze zapékací misky
Suroviny
Na 1 bochník bezlepkového chleba budete potřebovat:
- 535 ml vody
- 2 vrchovaté lžíce psyllia
- 42 g čerstvého droždí
- 2 lžičky třtinového cukru
- 23 g himalájské růžové soli
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 225 g pohankové hladké mouky
- 150 g rýžové hladké mouky
- 125 g tapiokového škrobu
- 2 lžíce rostlinného (olivového) oleje
- 75 g kukuřičného škrobu
Postup
1. Příprava těsta
- Zamíchejte 2 bohaté lžíce psyllia do odměřeného množství vody a nechte bobtnat 15 minut. Občas promíchejte.
- Rozdrobte droždí do misky a rozetřete s cukrem do hladké kašičky.
- Ve velké míse smíchejte sůl, kmín, pohankovou a rýžovou mouku a tapiokový škrob tak, aby ve výsledku nebylo poznat, že na vstupu byly různé druhy mouk.
- K bezlepkové chlebové mouce ve vaší míse přidejte bublající kvásek a vodu s nabobtnalou vlákninou.
- Vařečkou ručně vypracujte pružné, mírně lepivé těsto.
- Lžící očistěte vařečku od těsta, odměřte olej a zapracujte jej do těsta: Jemně seškrabávejte zbytky těsta ze stěn mísy a doslova zatlačujte olej lžící zvenčí do těsta. Těsto se díky tomu přestane lepit na mísu a získá kompaktní tvar.
- Přetáhněte mísu fólií a dejte těsto zrát na bezvětrné místo. V závislosti na teplotě mu bude trvat 30 min – 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
2. Tvarování těsta v bochník
- Umyjte a osušte pracovní desku své kuchyňské linky. Nachystejte si čistou utěrku. Odvažte kukuřičný škrob.
- Nejprve „pomoučněte“ utěrku škrobem a vyložte jí misku (o horním průměru přibližně stejném, jako je průměr dna vaší zapékací mísy), ve které bude chleba kynout.
- Zbytkem škrobu poprašte pracovní místo, na které vyklopíte vyzrálé těsto.
- Rozválejte těsto pomocí válečku na velkou placku o síle cca 1 cm.
- Placku poskládejte do balíčku, který následně propracujete do úhledného bochánku.
- Vložte bochánek budoucího chleba do misky vyložené utěrkou, překryjte utěrkou či (dříve použitou) fólií a nechte kynout. Tento proces je znatelně rychlejší než předchozí zrání, proto neprodleně přejděte k dalšímu bodu. >>>
3. Pečení chleba
- Skleněnou zapékací misku i s víkem položte vedle sebe na mřížku do trouby a začněte ji předehřívat na 265 °C (nebo kolik vám trouba dovolí, minimálně však 240 °C se zapnutým horkovzdušným ohřevem).
- Až začne těsto nadzvedávat fólii, je nakynuté tak akorát. Vyndejte v rukavicích opatrně spodní část zapékací misky s trouby a postavte na prkénko. Bochniček vykulte z misky, kde kynul, do skleněné horké misky. Máte-li chuť, můžete povrch rychle naříznout ostrým skalpelem či žiletkou.
- Přiklopte mísu víkem a vložte do trouby.
- Pečte nejprve přikryté 35 minut na 265 °C se zapnutým horkovzduchem. Pak odklopte víko (a položte bokem na prkénko), snižte teplotu na 215 °C, vypněte horkovzduch a pečte dalších 25 minut.
- Vypečený bochník chleba vyklopte ze zapékací mísy na mřížku a nechte volně vychladnout.
Bezlepkový chleba je samozřejmě nejlepší hned první den, ale dobře chutná i dny následující. Pokud pečete jen pro sebe, zkuste si ho hned po vychladnutí část nakrájet a zamrazit, nebo si jej naopak další dny zapečte.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂
Dobrý den, jde prosím na tento chleb místo droždí použít i bezlepkový kvásek? Děkuji
Dobrý den, kvásek by zajisté použít šel, ale příprava tradičního kvasového chleba je výrazně delší a musela byste si upravit poměry v receptu uvedené: rýžovou mouku použít do rozkvasu a vodu, kterou s ní v kvásku smícháte, odečíst od celkového množství vody, kterou do těsta patří (ve které necháte nabobtnat psyllium). Přeji hodně zdaru při pečení!