Podzim si vychutnávám nejraději se šálkem horkého čaje s citrónem a medem hezky doma. Barevné listí vířící ve větru se přeci tak krásně pozoruje, když jste zachumlaní do teplé mikiny na opačné straně okna! Je mezi vámi někdo, kdo – stejně jako já – má na podzimu nejraději chvíle v teple domova, kdy z trouby zavoní sladké pečivo? Pak tu právě pro vás mám malou podzimní inspiraci.
Ovoce podzimu
Podzimní farmářské trhy oplývají zejména jablky, hruškami, brambory a dýněmi. Příjemným zpestřením jsou švestky a vlašské ořechy, které mne přímo svádí k pečeným i nepečeným sladkým experimentům v kuchyni. O loňských Vánocích jsem z nich připravila nepečené cukroví. Dnes jsem se rozhodla je smíchat do granoly. Že se ke švestkám tradičně v receptech přidává mák? Na koláčích určitě. V granole to naopak bude švestkám ladit i krásně křupat s vlašskými ořechy.
Začněte nahřívat své trouby, protože švestková podzimní granola je tu! A jak jinak než bez lepku i bez mléka.
Švestková podzimní granola
Suroviny:
- 250 g ovesných bezlepkových vloček
- 150 g vyloupaných vlašských ořechů
- 3 lžíce třtinového cukru
- 3 lžičky perníkového koření
- 3 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce medu
- 200 g sušených švestek
Postup:
- Předehřejte troubu na 170 °C se zapnutým horkovzdušným ohřevem.
- Ořechy nasekejte nahrubo a smíchejte s ostatními sypkými surovinami – vločkami, cukrem a kořením.
- V menším kastrůlku rozehřejte a smíchejte kokosový olej s medem.
- Vmíchejte medovou směs k vločkám a ořechům. Pečlivě promíchejte.
- Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 20 minut a alespoň 2x směs promíchejte, aby se pekla rovnoměrně. Pozor na teplotu – pokud nedopatřením pootočíte jen mírně kolečkem regulace teploty, může se vám začít granola připalovat.
- Sušené švestky propláchněte a nakrájejte na kostičky.
- Po uplynutí 20 minut přimíchejte švestky na plech a pečte dalších 10 min. I tentokrát nezapomeňte 1x promíchat.
- Hotovou granolu nechte vychladnout na plechu.
- Skladujte v uzavíratelné dóze.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂