Šťavnaté, lehkonohé léto ustupuje v přírodě pestrobarevné sytosti podzimu. Nechme je spolu chvíli tančit veselý tanec babího léta na našich talířích. Kroky budou jednoduché a příprava snadná, tak s chutí do toho!
Pondělí: Pečená podzimní zelenina
Dostala jsem darem několik zeleninových darů podzimu. Protože si spolu velice dobře rozumí, rozhodla jsem se pro jednoduchou úpravu, kterou máme moc rádi:
Na 4 porce potřebujete:
- 1 kg dýně
- 1 kg brambor
- 1/2 patizonu
- 4 větší mrkve
- sůl
- 1/4 lžičky drceného kmínu
- 4 lžíce rostlinného oleje
- čerstvé zelené bylinky (pažitka, bazalka, řeřicha…) na posypání
Troubu předehřejte na 200 °C.
Veškerou zeleninu očistěte (oškrábejte a zbavte jádřinců) a nakrájejte na stejně velké kostky, brambory na plátky. Brambory promíchejte v míse se solí, kmínem a 1,5 lžící rostlinného oleje, ostatní zeleninu v míse druhé se solí a 2,5 lžícemi oleje.
Všechnu připravenou zeleninu vysypejte na dva plechy a dejte péct. Za občasného promíchávání pečte 30 minut. Budou-li to plátky brambor potřebovat, dopřejte jim na závěr chvilku grilování pro barvu.
Podávejte posypané čerstvými bylinkami a se svými oblíbenými studenými omáčkami.
Úterý: Těstoviny s červenou čočkovou a la bolognese
Na 4 porce omáčky potřebujete:
- 1 cibuli
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 mrkve
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 hrnek červené čočky
- 2 hrnky vody
- 500g rajčatové passaty
- 1 lžičku sušených bylinek
- sůl
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, mrkev i stonek celeru oškrábejte a nakrájejte na kostičky, vše jemně posolte. Červenou čočku propláchněte v sítu pod tekoucí vodou.
V hrnci či pánvi rozehřejte olej. Jakmile se rozvoní, přidejte do něj cibuli a opékejte do růžova. Vhoďte kostky mrkve a celeru a orestujte dozlatova. Zasypejte cukrem a počkejte, dokud nezkaramelizuje. Vsypte propláchnutou čočku a promíchejte. Nakonec přidejte vodu, passatu, půl lžičky soli a bylinky. Nechte na mírném plameni probublávat do změknutí čočky a zhoustnutí omáčky.
Podávejte se svými oblíbenými bezlepkovými těstovinami (u nás vedou vrtulky).
Středa: Cuketové hranolky z trouby
Na 4 porce potřebujete:
- 1 větší cuketu
- sůl
- rýžovou mouku hladkou
- vejce (množství dle velikosti cukety a hladu strávníků)
- kukuřičnou strouhanku
- rostlinný olej
Troubu předehřejte na 200 °C. Plech nepatrně potřete rostlinným olejem, používáte-li pečicí papír, pomašlujte ten. Připravte si do přiměřeně velkých talířů či misek rýžovou mouku, vajíčka (rozšlehaná a osolená) a kukuřičnou strouhanku.
Cuketu oškrábejte, nakrájejte na silnější hranolky a jemně osolte. Jednotlivé kousky obalujte postupně v mouce, vejcích a strouhance. Hranolky v trojobalu vyskládejte na plech, pro ještě větší křupavost postříkejte zlehka olejem také shora a pečte dozlatova (cca 20 minut).
Podávejte s bramborovou kaší a kompotem.
Čtvrtek: Dýňové risotto
Na 4 porce potřebujete:
- 1 středně velká cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 menší dýně hokkaido
300 g rýže carnaroli - 0,75 dcl bílého vína
- 1,1 l vývaru
- sůl
- 2 lžíce kokosové smetany
Cibuli nasekejte najemno, dýni zbavte jádřince, očistěte (ale šlupku ponechte) a nakrájejte na malé, zhruba půlcentimetrové kostičky. Vývar zehřejte.
V hlubší nepřilnavé pánvi rozehřejte olej, vsypejte cibuli a restujte do růžova. Přidejte dýni a minutu dvě ji opékejte. Přisypte rýži a vše v pánvi promíchejte. Podlijte vínem a za stálého míchání počkejte, dokud se nevstřebá. Míchejte i nadále a průběžně přilévejte po naběračkách vývar, dokud rýže nebude měkká a risotto krémové. Na závěr dosolte podle chuti a vmíchejte kokosovou smetanu.
Pátek: Pečené rybí filé
Na 4 porce potřebujete:
- 4 porce filé z tresky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 cm zázvoru
- čerstvé snítky rozmarýnu
- olivový olej
- 1 citrón
- 4 středně velké červené řepy
- sůl
Troubu předehřejte na 200 °C.
Nejprve vložte všechny odbahněné, ale neoškrábané kousky řepy do zapékací misky, zakryjte alobalem a pečte do měkka 1 – 1,5 hodiny (dle velikosti).
Cibuli, česnek i zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Citrón omyjte, pokud není chemicky neošetřený, zbavte ho slupky a nakrájejte na kolečka.
Dno zapékací misky pomažte olivovým olejem a posypejte cibulí, česnekem, zázvorem a poklaďte snítkami rozmarýnu. Kousky filé jemně osolte, vložte do aromatickou směs a poklaďte kolečky citrónu. Vše pokapejte olivovým olejem, zakryjte víkem a vložte do trouby vedle řepy na 25 minut.
Upečenou voňavou řepu opatrně odkryjte, ještě zatepla oloupejte (jde to opravdu lehce, jako vařené brambory), nakrájejte na plátky a osolte.
Filé servírujte s plátky červené řepy a vařenými bramborami.
Krásný den a dobrou chuť!
[…] čase. Šikovně zvolená jídla tvořená ze zásob skrytých v mrazáku a spíži jsou tento týden mou tajnou […]