RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Od pondělí do pátku: plody babího léta

Šťavnaté, lehkonohé léto ustupuje v přírodě pestrobarevné sytosti podzimu. Nechme je spolu chvíli tančit veselý tanec babího léta na našich talířích. Kroky budou jednoduché a příprava snadná, tak s chutí do toho!

Pondělí: Pečená podzimní zelenina

Dostala jsem darem několik zeleninových darů podzimu. Protože si spolu velice dobře rozumí, rozhodla jsem se pro jednoduchou úpravu, kterou máme moc rádi:

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 kg dýně
  • 1 kg brambor
  • 1/2 patizonu
  • 4 větší mrkve
  • sůl
  • 1/4 lžičky drceného kmínu
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • čerstvé zelené bylinky (pažitka, bazalka, řeřicha…) na posypání

Troubu předehřejte na 200 °C.

Veškerou zeleninu očistěte (oškrábejte a zbavte jádřinců) a nakrájejte na stejně velké kostky, brambory na plátky. Brambory promíchejte v míse se solí, kmínem a 1,5 lžící rostlinného oleje, ostatní zeleninu v míse druhé se solí a 2,5 lžícemi oleje.

Všechnu připravenou zeleninu vysypejte na dva plechy a dejte péct. Za občasného promíchávání pečte 30 minut. Budou-li to plátky brambor potřebovat, dopřejte jim na závěr chvilku grilování pro barvu.

Podávejte posypané čerstvými bylinkami a se svými oblíbenými studenými omáčkami.

Úterý: Těstoviny s červenou čočkovou a la bolognese

Na 4 porce omáčky potřebujete:

  • 1 cibuli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 hrnek červené čočky
  • 2 hrnky vody
  • 500g rajčatové passaty
  • 1 lžičku sušených bylinek
  • sůl

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, mrkev i stonek celeru oškrábejte a nakrájejte na kostičky, vše jemně posolte. Červenou čočku propláchněte v sítu pod tekoucí vodou.

V hrnci či pánvi rozehřejte olej. Jakmile se rozvoní, přidejte do něj cibuli a opékejte do růžova. Vhoďte kostky mrkve a celeru a orestujte dozlatova. Zasypejte cukrem a počkejte, dokud nezkaramelizuje. Vsypte propláchnutou čočku a promíchejte. Nakonec přidejte vodu, passatu, půl lžičky soli a bylinky. Nechte na mírném plameni probublávat do změknutí čočky a zhoustnutí omáčky.

Podávejte se svými oblíbenými bezlepkovými těstovinami (u nás vedou vrtulky).

Středa: Cuketové hranolky z trouby

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 větší cuketu
  • sůl
  • rýžovou mouku hladkou
  • vejce (množství dle velikosti cukety a hladu strávníků)
  • kukuřičnou strouhanku
  • rostlinný olej

Troubu předehřejte na 200 °C. Plech nepatrně potřete rostlinným olejem, používáte-li pečicí papír, pomašlujte ten. Připravte si do přiměřeně velkých talířů či misek rýžovou mouku, vajíčka (rozšlehaná a osolená) a kukuřičnou strouhanku.

Cuketu oškrábejte, nakrájejte na silnější hranolky a jemně osolte. Jednotlivé kousky obalujte postupně v mouce, vejcích a strouhance. Hranolky v trojobalu vyskládejte na plech, pro ještě větší křupavost postříkejte zlehka olejem také shora a pečte dozlatova (cca 20 minut).

Podávejte s bramborovou kaší a kompotem.

Čtvrtek: Dýňové risotto

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 menší dýně hokkaido
    300 g rýže carnaroli
  • 0,75 dcl bílého vína
  • 1,1 l vývaru
  • sůl
  • 2 lžíce kokosové smetany
Dýňové risotto

Cibuli nasekejte najemno, dýni zbavte jádřince, očistěte (ale šlupku ponechte) a nakrájejte na malé, zhruba půlcentimetrové kostičky. Vývar zehřejte.

V hlubší nepřilnavé pánvi rozehřejte olej, vsypejte cibuli a restujte do růžova. Přidejte dýni a minutu dvě ji opékejte. Přisypte rýži a vše v pánvi promíchejte. Podlijte vínem a za stálého míchání počkejte, dokud se nevstřebá. Míchejte i nadále a průběžně přilévejte po naběračkách vývar, dokud rýže nebude měkká a risotto krémové. Na závěr dosolte podle chuti a vmíchejte kokosovou smetanu.

 Pátek: Pečené rybí filé

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 porce filé z tresky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm zázvoru
  • čerstvé snítky rozmarýnu
  • olivový olej
  • 1 citrón
  • 4 středně velké červené řepy
  • sůl

Troubu předehřejte na 200 °C.

Nejprve vložte všechny odbahněné, ale neoškrábané kousky řepy do zapékací misky, zakryjte alobalem a pečte do měkka 1 – 1,5 hodiny (dle velikosti).

Cibuli, česnek i zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Citrón omyjte, pokud není chemicky neošetřený, zbavte ho slupky a nakrájejte na kolečka.

Dno zapékací misky pomažte olivovým olejem a posypejte cibulí, česnekem, zázvorem a poklaďte snítkami rozmarýnu. Kousky filé jemně osolte, vložte do aromatickou směs a poklaďte kolečky citrónu. Vše pokapejte olivovým olejem, zakryjte víkem a vložte do trouby vedle řepy na 25 minut.

Upečenou voňavou řepu opatrně odkryjte, ještě zatepla oloupejte (jde to opravdu lehce, jako vařené brambory), nakrájejte na plátky a osolte.

Filé servírujte s plátky červené řepy a vařenými bramborami.

 

Krásný den a dobrou chuť!

Od pondělí do pátku: plody babího léta

Šťavnaté, lehkonohé léto ustupuje v přírodě pestrobarevné sytosti podzimu. Nechme je spolu chvíli tančit veselý tanec babího léta na našich talířích. Kroky budou jednoduché a příprava snadná, tak s chutí do toho!

Pondělí: Pečená podzimní zelenina

Dostala jsem darem několik zeleninových darů podzimu. Protože si spolu velice dobře rozumí, rozhodla jsem se pro jednoduchou úpravu, kterou máme moc rádi:

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 kg dýně
  • 1 kg brambor
  • 1/2 patizonu
  • 4 větší mrkve
  • sůl
  • 1/4 lžičky drceného kmínu
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • čerstvé zelené bylinky (pažitka, bazalka, řeřicha…) na posypání

Troubu předehřejte na 200 °C.

Veškerou zeleninu očistěte (oškrábejte a zbavte jádřinců) a nakrájejte na stejně velké kostky, brambory na plátky. Brambory promíchejte v míse se solí, kmínem a 1,5 lžící rostlinného oleje, ostatní zeleninu v míse druhé se solí a 2,5 lžícemi oleje.

Všechnu připravenou zeleninu vysypejte na dva plechy a dejte péct. Za občasného promíchávání pečte 30 minut. Budou-li to plátky brambor potřebovat, dopřejte jim na závěr chvilku grilování pro barvu.

Podávejte posypané čerstvými bylinkami a se svými oblíbenými studenými omáčkami.

Úterý: Těstoviny s červenou čočkovou a la bolognese

Na 4 porce omáčky potřebujete:

  • 1 cibuli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 hrnek červené čočky
  • 2 hrnky vody
  • 500g rajčatové passaty
  • 1 lžičku sušených bylinek
  • sůl

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, mrkev i stonek celeru oškrábejte a nakrájejte na kostičky, vše jemně posolte. Červenou čočku propláchněte v sítu pod tekoucí vodou.

V hrnci či pánvi rozehřejte olej. Jakmile se rozvoní, přidejte do něj cibuli a opékejte do růžova. Vhoďte kostky mrkve a celeru a orestujte dozlatova. Zasypejte cukrem a počkejte, dokud nezkaramelizuje. Vsypte propláchnutou čočku a promíchejte. Nakonec přidejte vodu, passatu, půl lžičky soli a bylinky. Nechte na mírném plameni probublávat do změknutí čočky a zhoustnutí omáčky.

Podávejte se svými oblíbenými bezlepkovými těstovinami (u nás vedou vrtulky).

Středa: Cuketové hranolky z trouby

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 větší cuketu
  • sůl
  • rýžovou mouku hladkou
  • vejce (množství dle velikosti cukety a hladu strávníků)
  • kukuřičnou strouhanku
  • rostlinný olej

Troubu předehřejte na 200 °C. Plech nepatrně potřete rostlinným olejem, používáte-li pečicí papír, pomašlujte ten. Připravte si do přiměřeně velkých talířů či misek rýžovou mouku, vajíčka (rozšlehaná a osolená) a kukuřičnou strouhanku.

Cuketu oškrábejte, nakrájejte na silnější hranolky a jemně osolte. Jednotlivé kousky obalujte postupně v mouce, vejcích a strouhance. Hranolky v trojobalu vyskládejte na plech, pro ještě větší křupavost postříkejte zlehka olejem také shora a pečte dozlatova (cca 20 minut).

Podávejte s bramborovou kaší a kompotem.

Čtvrtek: Dýňové risotto

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 menší dýně hokkaido
    300 g rýže carnaroli
  • 0,75 dcl bílého vína
  • 1,1 l vývaru
  • sůl
  • 2 lžíce kokosové smetany
Dýňové risotto

Cibuli nasekejte najemno, dýni zbavte jádřince, očistěte (ale šlupku ponechte) a nakrájejte na malé, zhruba půlcentimetrové kostičky. Vývar zehřejte.

V hlubší nepřilnavé pánvi rozehřejte olej, vsypejte cibuli a restujte do růžova. Přidejte dýni a minutu dvě ji opékejte. Přisypte rýži a vše v pánvi promíchejte. Podlijte vínem a za stálého míchání počkejte, dokud se nevstřebá. Míchejte i nadále a průběžně přilévejte po naběračkách vývar, dokud rýže nebude měkká a risotto krémové. Na závěr dosolte podle chuti a vmíchejte kokosovou smetanu.

 Pátek: Pečené rybí filé

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 porce filé z tresky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm zázvoru
  • čerstvé snítky rozmarýnu
  • olivový olej
  • 1 citrón
  • 4 středně velké červené řepy
  • sůl

Troubu předehřejte na 200 °C.

Nejprve vložte všechny odbahněné, ale neoškrábané kousky řepy do zapékací misky, zakryjte alobalem a pečte do měkka 1 – 1,5 hodiny (dle velikosti).

Cibuli, česnek i zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Citrón omyjte, pokud není chemicky neošetřený, zbavte ho slupky a nakrájejte na kolečka.

Dno zapékací misky pomažte olivovým olejem a posypejte cibulí, česnekem, zázvorem a poklaďte snítkami rozmarýnu. Kousky filé jemně osolte, vložte do aromatickou směs a poklaďte kolečky citrónu. Vše pokapejte olivovým olejem, zakryjte víkem a vložte do trouby vedle řepy na 25 minut.

Upečenou voňavou řepu opatrně odkryjte, ještě zatepla oloupejte (jde to opravdu lehce, jako vařené brambory), nakrájejte na plátky a osolte.

Filé servírujte s plátky červené řepy a vařenými bramborami.

 

Krásný den a dobrou chuť!

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
4 let před

[…] čase. Šikovně zvolená jídla tvořená ze zásob skrytých v mrazáku a spíži jsou tento týden mou tajnou […]