V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Letní granola

Jaké je pro vás léto? Jak vám voní, jak vám chutná? Mé léto hýří barvami. Voní mi po citrónech a mátě ve džbánu vody na stole. Chutná mi po jahodách, broskvích, meruňkách, melounech, rajčatech a bazalce. 

Dříve, než se s námi letos léto rozloučí, vybrala jsem z jeho chutí a vůní a spojila je v jeden křupavý, (nejen) snídaňový mix. Výsledkem je svěží, sypká a jen jemně nasládlá letní granola. Voní po citrónech, chutná po meruňkách, křupe po mandlích a pistáciích a svítí barvami.

 Dříve, než se ujme vlády král Podzim, přitáhněte si se mnou léto ještě jednou do kuchyně a upečte si i vy svou letní bezlepkovou granolu.

bezlepková letní granola

Pestrobarevná letní granola

Suroviny:

  • 250 g bezlepkových ovesných vloček
  • 100 g mandlí
  • 100 g (vyloupaných) pistácií
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce jemně strouhané citrónové kůry
  • 150 sušených meruněk

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C se zapnutým horkovzduchem.
  2. Pokud mají vaše pistácie jemnou slupku na povrchu, nejprve je oblanšírujte a oloupejte: Přiveďte v menším hrnci vodu k varu a vsypte pistácie. Nechte krátce zavřít. Pistácie slijte a zchlaďte pod proudem studené vody. Nyní lze pistácie snadno zbavit hnědé slupky.
  3. Nasekejte mandle a pistácie nahrubo (mandle zhruba na šestiny, pistácie na poloviny).
  4. V míse smíchejte sypké suroviny – bezlepkové ovesné vločky, mandle, pistácie a třtinový cukr.
  5. V rendlíku rozehřejte med s kokosovým olejem. Vmíchejte nastrouhanou citrónovou kůrou
  6. Vlijte voňavý medový olej do ořechovo-vločkové směsi a důkladně vše dohromady promíchejte.
  7. Rozsypte rovnoměrně obsah mísy na plech a dejte péct do předehřáté trouby po dobu 20 minut. Jednou či dvakrát promíchejte.
  8. Mezitím meruňky opláchněte a nakrájejte na kostičky.
  9. Přidejte meruňky k téměř upečenému základu na plech, promíchejte a pečte ještě dalších 10 minut.
  10. Hotovou granolu nechte vychladnout na plechu. 
  11. Skladujte v uzavíratelné dóze. (Na toto množství se přesně hodí dvě sklenice od medu.)

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Letní granola

Jaké je pro vás léto? Jak vám voní, jak vám chutná? Mé léto hýří barvami. Voní mi po citrónech a mátě ve džbánu vody na stole. Chutná mi po jahodách, broskvích, meruňkách, melounech, rajčatech a bazalce. 

Dříve, než se s námi letos léto rozloučí, vybrala jsem z jeho chutí a vůní a spojila je v jeden křupavý, (nejen) snídaňový mix. Výsledkem je svěží, sypká a jen jemně nasládlá letní granola. Voní po citrónech, chutná po meruňkách, křupe po mandlích a pistáciích a svítí barvami.

 Dříve, než se ujme vlády král Podzim, přitáhněte si se mnou léto ještě jednou do kuchyně a upečte si i vy svou letní bezlepkovou granolu.

bezlepková letní granola

Pestrobarevná letní granola

Suroviny:

  • 250 g bezlepkových ovesných vloček
  • 100 g mandlí
  • 100 g (vyloupaných) pistácií
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce jemně strouhané citrónové kůry
  • 150 sušených meruněk

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C se zapnutým horkovzduchem.
  2. Pokud mají vaše pistácie jemnou slupku na povrchu, nejprve je oblanšírujte a oloupejte: Přiveďte v menším hrnci vodu k varu a vsypte pistácie. Nechte krátce zavřít. Pistácie slijte a zchlaďte pod proudem studené vody. Nyní lze pistácie snadno zbavit hnědé slupky.
  3. Nasekejte mandle a pistácie nahrubo (mandle zhruba na šestiny, pistácie na poloviny).
  4. V míse smíchejte sypké suroviny – bezlepkové ovesné vločky, mandle, pistácie a třtinový cukr.
  5. V rendlíku rozehřejte med s kokosovým olejem. Vmíchejte nastrouhanou citrónovou kůrou
  6. Vlijte voňavý medový olej do ořechovo-vločkové směsi a důkladně vše dohromady promíchejte.
  7. Rozsypte rovnoměrně obsah mísy na plech a dejte péct do předehřáté trouby po dobu 20 minut. Jednou či dvakrát promíchejte.
  8. Mezitím meruňky opláchněte a nakrájejte na kostičky.
  9. Přidejte meruňky k téměř upečenému základu na plech, promíchejte a pečte ještě dalších 10 minut.
  10. Hotovou granolu nechte vychladnout na plechu. 
  11. Skladujte v uzavíratelné dóze. (Na toto množství se přesně hodí dvě sklenice od medu.)

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.