RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Květák s bramborama po kovářsku

„Jaké jídlo jsi měla v dětství nejraději?“ pokládám babičce zvídavou otázku.

„No, jaké: květák s bramborama. Maminka nám ho ještě sypala smaženou strouhankou. Jéje, to jsme si vždycky pochutnali!“ noří se babička do vzpomínek na své dětství, prožité v malé kovárně na Vysočině. 

květák s bramborama bez lepku bez mléka bez vajec vegan

Když jsem tento jednoduchý recept na babiččino oblíbené jídlo z dětství vyzkoušela poprvé, pochopila jsem, proč vzpomíná zrovna na ně. Je to totiž jednodušší a zdravější varianta smaženého květáku v trojobalu! 

Je přirozeně bez vajec (= vegan) a díky několika jednoduchým úpravám také bez lepku (křupavá kukuřičná strouhanka skvěle nahradí klasickou z rohlíků) a bez mléka (strouhanku namísto na másle smažím na sádle, jemnější chuti a úplně veganské varianty dosáhnete s použitím olivového a kokosového oleje půl na půl). 

Podávat jej můžete s libovolnou přílohou, kterou máte rádi k tradičnímu smaženému květáku. 

Věřím, že po velikonočním pečení a vaření přijde tento jednoduchý pokrm k chuti nejedné kuchařce (a jejím hladovým strávníkům samozřejmě také). Tak stavte hrnec na plotnu, jídlo bude hotové raz dva!

Květák s bramborama podle moudré kovářky

Suroviny:

Na 4 porce budete potřebovat

  • cca 1,5 kg květáku
  • 120 g kukuřičné strouhanky
  • sůl
  • 1 – 2 lžíce sádla či rostlinného oleje

 

Jako přílohu: vařené brambory

 

smažený květák bez lepku bez mléka bez vajec

Postup:

  1. Uvařte květák: Ve velkém 5 l hrnci přiveďte k varu 3 l vody. Osolte lžící soli a vsypte květák. Přiveďte znovu k varu a vařte odkryté doměkka.
  2. V široké pánvičce rozehřejte 1 – 2 lžíce tuku. Vsypejte strouhanku, promíchejte a opečte dozlatova.
  3. Květák podávejte s vařenými brambory a vše bohatě zasypte strouhankou. (V letní sezóně přidejte čerstvou zeleninu či zeleninový salát.)

Krásný den a dobrou chuť!

Květák s bramborama po kovářsku

„Jaké jídlo jsi měla v dětství nejraději?“ pokládám babičce zvídavou otázku.

„No, jaké: květák s bramborama. Maminka nám ho ještě sypala smaženou strouhankou. Jéje, to jsme si vždycky pochutnali!“ noří se babička do vzpomínek na své dětství, prožité v malé kovárně na Vysočině. 

květák s bramborama bez lepku bez mléka bez vajec vegan

Když jsem tento jednoduchý recept na babiččino oblíbené jídlo z dětství vyzkoušela poprvé, pochopila jsem, proč vzpomíná zrovna na ně. Je to totiž jednodušší a zdravější varianta smaženého květáku v trojobalu! 

Je přirozeně bez vajec (= vegan) a díky několika jednoduchým úpravám také bez lepku (křupavá kukuřičná strouhanka skvěle nahradí klasickou z rohlíků) a bez mléka (strouhanku namísto na másle smažím na sádle, jemnější chuti a úplně veganské varianty dosáhnete s použitím olivového a kokosového oleje půl na půl). 

Podávat jej můžete s libovolnou přílohou, kterou máte rádi k tradičnímu smaženému květáku. 

Věřím, že po velikonočním pečení a vaření přijde tento jednoduchý pokrm k chuti nejedné kuchařce (a jejím hladovým strávníkům samozřejmě také). Tak stavte hrnec na plotnu, jídlo bude hotové raz dva!

Květák s bramborama podle moudré kovářky

Suroviny:

Na 4 porce budete potřebovat

  • cca 1,5 kg květáku
  • 120 g kukuřičné strouhanky
  • sůl
  • 1 – 2 lžíce sádla či rostlinného oleje

 

Jako přílohu: vařené brambory

 

smažený květák bez lepku bez mléka bez vajec

Postup:

  1. Uvařte květák: Ve velkém 5 l hrnci přiveďte k varu 3 l vody. Osolte lžící soli a vsypte květák. Přiveďte znovu k varu a vařte odkryté doměkka.
  2. V široké pánvičce rozehřejte 1 – 2 lžíce tuku. Vsypejte strouhanku, promíchejte a opečte dozlatova.
  3. Květák podávejte s vařenými brambory a vše bohatě zasypte strouhankou. (V letní sezóně přidejte čerstvou zeleninu či zeleninový salát.)

Krásný den a dobrou chuť!

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments